Badhus förnedring…

När jag var liten var jag överlycklig när vi skulle få åka på badhuset med skolan! Tjohooo äntligen skulle vi få bada och lära oss simma! Jag älskade vattnet och såg framemot det hela enormt. Det ändrades rätt raskt!

Jag minns att efter duschen när vi kommit ut i simhallen så fick hela klassen sätta sig på en träbänk och sedan skulle våra fötter inspekteras. Där och då fick man, inför hela klassen, utan vidare förklaringar höra om man hade FOTVÅROR eller ej. Hade man fotvårtor skulle man ha på sig sockar på badhuset!

Givetvis hade jag EN och det var så förtvivlat ögonblick att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Inför hela klassen bli utpekad. Ingen förälder som kunde förklara vad det betydde. 

Jag undrar om man fortfarande utför denna inspektion på glada förväntansfulla nya skolbarn som skall få besöka badhuset?!

VIdare slog det mig…

När man utförde dom där undersökningarna på oss barn… Gjorde man samma kontroller på vuxna? Kollade man efter fotvårtor? Och om man var så rädd för fotvårtsvirus… kollade man efter fotsvamp mellan tårna? Kollade man ljumskar och pung på karlar på väg in i bastun? Någon som stod och granskade, lyfte och vred?! Om man iNTE gjorde det… undrar jag VARFÖR? Varför bara på barn?! Märkligt.

Vårtor och fotsvamp sprids lätt i omklädningsrum, bastu och fuktiga miljöer. Fotsvamp kan spridas och sätta sig i ljumskar och under pung på män och idag är väl detta allmänt känt!  

Idag finns effektiva behandlingar mot allt så kanske har den där inspektionen skippats. Vidare har väl dom flesta barn redan besökt badhus och äventyrsbad ett flertal gånger innan dom äntligen får åka dit med skolan!

Men det gnager mig ännu… Inspekterades även vuxna där ibörjan av 80-talet eller var det bara barn?!

//a

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Jag kommer inte ihåg någon sån inspektion… men förstår att det måste ha varit fruktansvärt. Jag älskade också badhuset, promenrade dit själv, vissa dagar, bara för att få ligga och guppa runt i bassängen.

  Idag, näää, jag hurvas lite lätt, fast jag vet att det är klor där för att hålla borta smittsamma saker, då tar jag mig hellre ett dopp uppe i stugan, men det är ju inte som då man var barn, nu fegar man så fort man stoppar ner stortån.

 2. Anna Holgersson

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2013-06-03 09:09)
  Jag har fått respons på FB och flera har varit med om denna inspektion! Horrible var det! Inget slår stugbad, inte ens om det bara gäller att bada stortån 🙂 //a

 3. Maria Skiddi

  My good….sist jag simmade i badhus var 1989….

  Tar som vana att inte bada i hudköttsoppa vare sig här hemma eller i utlandet =)

  Din berättelse är skrämmande!

 4. Anna Holgersson

  Svar till Maria Skiddi (2013-06-03 14:44)
  Nej, poolbad är sällan jättetrevligt…
  Å ja det var banne mig kränkande att sitta på den där jädra bänken och blir inspekterad!
  //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.