Ett streck i protokollet/betyget

 

Jag och Nicco var på grubbeskolan igår kväll, det var indelning av klasserna och en liten rundvisning, till klassrum, matsal och samlingsrum. Grubbeskolan var klart mycket större än jag hade trott och så här långt ser väl allt bra ut.
 
Apropå skola och sånt där så satt vi sedan ute och drack kaffe, jag och min man, jag berättade tvärt om besöket på grubbe och kom sedan ihåg när jag och Nicco, gick igenom den där pärmen med lite av mina skolarbeten. Där satt ju även mina betyg, hm…
 
Jag var rätt så motsträvig, under min skoltid, jag ville göra saker på mitt sätt, och ingen annans. Dessutom räknades det ju snabbt ut att man inte behövde satsa på allting heller, då man enligt den betygssättningen som vi hade då, fick räkna bort två ämnen för att få fram ett snitt. Så två ämnen kunde man som strunta i att ge allt för. Det gjorde jag också, det var gymnastiken, nummer ett, som fick stryka på foten, och sedan gav jag nog inte allt i slöjden.
 
Ja, jag ska väl också påpeka att det var ju inte vilka ämnen som helst, som man fick räkna bort, men gympan var då en av dom. Nå, jag fick ett streck, givetvis och detta ville ju läraren få bort så någon smartskalle kom på idén, att jag skulle få en etta i betyg om jag varje lektion, kom in i gympasalen, slog igång en klocka och sedan gick ut på promenad. När jag kom tillbaka skulle klockan stängas av.
 
Så blev det också, men det där med promenad vart det sämre med. Inti sjutton brydde jag väl mig om sånt där, jag slog igång klockan, gick runt hörnet och satt där och rökte cigaretter i godan ro, när timmen var slut masade jag mig dit igen för att slå av den. Lätt som plätt! Sedan kom smartskaftet på att jag skulle ta tid på hur länge min runda tog, och sedan se om jag kunde förbättra tiden, ja det var ju jättesvårt, det var ju bara att komma dit lite tidigare. Man startade upp 50 meter innan man framme och låtsade komma in genom dörren, flåsandes som om man spurtat runt i 45 minuter och jag vet inte jag, vad dom trodde, visste eller tänkte, men in etta i gympa, fick jag i alla fall.
 
Kan väl inte påstå att jag är stolt över mina betyg, speciellt inte den där ettan, för jag gjorde ju faktiskt ingenting för att få den, men det där med slöjd, gymnastik, teckning, musik och alla ämnen som dock kräver ett visst handlag, tycker jag är fel, att dom ens ska betygsätta. Man kan inte hjälpa om man har tummen mitt i handen. En som inte har öga för att rita och måla, kunde i alla fall inte då, få högsta betyg, inte heller dom som inte klarade av alla prover i gymnastik, och det är inte alla som gör det, hur mycket dom än försöker. Nä, där skulle det bedömas på ett helt annat sätt, på hur mycket man försöker och inte hur mycket man kan. Sedan kunde det skrivas i text och inte i siffror. Idag vet jag inte riktigt hur det kommer att se ut, MVG, VG, G och IG kommer i alla fall att försvinna och som jag förstått det så blir det en betygssättning från 1-6, rätta mig om jag har fel.
 
Jaja, nog om detta, nu önskar jag er alla en fin onsdag!
Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Det finns nog inte ett betygssystem som är helt rättvist och det är väl därför man byter system hela tiden och hoppas att det blir bättre. Jag gillade att vara lärare, men hatade att sätta betyg. Jag var aldrig nöjd…
    Kram

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Svar till Marja Granqvist (2011-06-08 18:59)
    Det förstår jag, att det inte var kul. Vi får hoppas att det en gång blir bra. Jag har då aldrig sökt ett jobb och har behövt visa fram skolbetygen, så för min del hade det ingen betydelse, men hade man sökt sig vidare så hade dom ju varit viktiga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten