Något med stuns i

 

För längesedan, då jag jobbade i köket på dagis, tillsammans med Sussie som var ordinarie kokerska, så sa hon vid nåt tillfälle då vi gjort en gryta av något slag och den avsmakades, att vi behövde lite vitpeppar, för stunsen skull. Det där har sedan dess suttit rotat i min skalle.
Så fort jag tillagar något som saknar stuns, så är det första jag lägger till, vitpeppar, men detta kan ju även gälla andra saker, om man till exempel glömt att salta gröten, då är den stunslös, och väldig fadd i smaken.
Nu är det så att min Åke, hade ett litet fel då han gjorde hälsoundersökningen, han har fått diabetes. Och detta innebär ju, som dom flesta vet att man ska undvika saker med kolhydrater i, med andra ord socker, och givetvis att äta på något så när, jämna tider. Vilket i hans yrke, inte alltid är så lätt.
Nå, nu finns det ett sötningsmedel som heter Stevia, och som inte är blodsockerhöjande, och innehåller väldigt få kalorier. Problem nummer ett, mamma sa, då jag talade om för henne om det nya sötningsmedelet, att Ica sagt att dom ska dra in det, men av vilken anledning minns hon inte. Är det någon här som vet? Jag kan då inte hitta nåt på nätet om det, konstigt.
Nummer två, jag vet också att det finns sötningsmedel man ska undvika, vilka är det, dom med aspartam i eller? Nummer tre, vad kallar man nu en sockerkaka, som man använt stevia i, istället för socker? Steviakaka, sötningsmedelskaka, osockrad sockerkaka, eller vad?
Hahaa… jo jag testade nämligen att göra just en sockerkaka, som det stod recept på, bakom stevia påsen, jo, där kallade dom den för sockerkaka, men den blev väldigt stunslös, och det, förmodligen i avsaknad av vaniljsocker, det gissar jag då, för det söta finns ju i stevian.
Sen får man väl vara glad att vi inte använder så mycket ”socker” här, det är till tekoppen, en gång i veckan eller filtallriken, som äts ännu mer sällan, för priset på en påse stevia, är inte att leka med, 42:- för 300 gram, jojomensan, nog vet ni att det är någon därute som gör sig rejäla slantar, men det kanske dom är värda att göra också, jag vet ju inte vad en sån planta kan kosta att driva upp och exportera och göra om till sötningsmedel.
Idag ska jag jobba igen, känner mig skapligt bra i ryggen så jag hoppas det ska gå bra. Önskar er alla en fin måndag!
Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

 1. Lisbet Olofsson

  Hepp nu måste jag läsa ikapp igen.
  Men jisses anåda – om din Åke, den där lille knaprige karln. Ja där ser man, det man minst anar.

  Stevia är så förbannat dyrt och tar man i lite för mycket så blir det äckelbeskt. Jag köpte Stevia på nätet http://www.stevia.se/

  Lite svårt att dosera. Slicka inte på fingret när man stängt lock etc. Det är herrejössessött

  Japp jag såg att det var svindyrt å ICA och rätt utblandat.

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Lisbet Olofsson (2012-06-04 09:52)
  Knaprige karlen, hahaa… det lät ju för roligt. Mindre roligt är det ju med diabetes, men vad gör man, mjo, man försöker lära sig nåt av det, och ska man vara riktigt krass, så hade det varit mer troligt att jag åkt på det, men icket, jag är besparad från det, trots alla som har det på min mammas sida, men på pappas finns det ingen,så jag har väl arvet från honom, puh.

 3. Sara - Ensamstående mamma

  Jag googlade lite på Stevia och hittade deras hemsida och dom har faktiskt en webbshop, ni kanske kan handla därifrån om/när det försvinner från Ica? Inte riktigt svar på din fråga kanske, men bara ett litet tips.. 🙂 Om det nu ens är den varan du skrev om 😛

  Sv: Tack för att du klickade på länken och lyckoönskningen! 🙂

 4. Marja Granqvist

  Jag fick ju också diabetes typ2 efter den där hemska rosfeberinfektionen och jag äter efter GI-dieten och det funkar bra på mig. Ibland vill jag ha kokt potatis och då funkar det om man samtidigt äter rårivet… kål eller en morot.
  Jag har helt blivit av med sockersuget och har använt Agave sirap på ex. bär. Det höjer inte sockret i blodet. Stevia köpte jag nyligen på Coop. Det höjer inte sockret i blodet och innehåller 0 kalorier. Det sötningsmedel man ska akta sig för är sorbitol, det höjer sockret.
  Det där kommer ni underfund med så småningom. Man kan reglera mycket med maten.
  Kram

 5. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Marja Granqvist (2012-06-04 19:41)
  Sorbitol, det ska jag lägga på minnet. Visst är ju allt, egentligen en vanesak, men det är lätt att lära sig ovanor och svårare att lära sig en ny vana, så är det bara. Man får ge det tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten