Dom siktade och sköt đŸ”« trodde jag…

Det fladdrade förbi en bild i gruppen UmeÄ foton och gamla minnen, för ett par veckor sedan. Det var den hÀr bilden, pÄ butiken Gusti Walter, ni vet, stÀllet som lÄg mitt emot Lagerhaus. Bilden kommer frÄn Fritz Nyqvist samling, VÀsterbottens museum.


NĂ€r jag tĂ€nker pĂ„ den lilla butiken, sĂ„ kommer jag ihĂ„g kĂ€nslan dĂ„ man gick in genom dörren. Prylar, smycken saker, man gick nyfiket omkring och njöt av atmosfĂ€ren. Likadant som dĂ„ man pĂ„ den tiden… tidigt 80 tal, var inne pĂ„ Sandbergs pappershandel.

Man kan nÀstan jÀmföra upplevelsen med en pÄse lördagsgodis. Fast jag gissar att man kÀnde sÄ, eftersom det absolut inte Àr samma sak idag. Dom flesta butiker, Àven matvaruaffÀrerna, sÀljer ju sÄna saker. SpÀnningen Àr borta, precis som spÀnningen eller lÀngtan efter lördagsgodiset.

Jag kom ihÄg mina första hÄl som jag gjorde pÄ Gusti Walters. Gissar att jag var 9 Är och dÄ var det 1976. Man hade hört att dom sköt hÄlen med en pistol, och sjÀlvfallet sÄ trodde man ju dÄ att dom stÀllde upp en mot vÀggen, siktade frÄn 2 meters avstÄnd och sköt rÀtt igenom öronen.

Bild frÄn mitt arkiv, Sally HÀllsten in action

Vilken tur att det inte var riktigt pÄ det viset det gick till. Mina första örhÀngen införskaffades dÀr, finns kvar nÄnstans i vÄrt hus. En silverblomma med blÄ pÀrla i mitten.

1984, trĂ€ffade jag Åke, och han och hans kompis Tex, gick in pĂ„ Gusti Walter och dĂ€r köpte han ett halsband till mig. Även det, finns kvar. Inte riktigt my style, men jag vet att jag dĂ„, pĂ„ den tiden, kĂ€nde mig som en prinsessa.


ApropĂ„ Åke och Tex vĂ€nskap, sĂ„ berĂ€ttade Åke om ett tillfĂ€lle, för lĂ€ngesen, dĂ„ dom var ute med sina motorcyklar pĂ„ en road trip. Dom hade tagit sikte pĂ„ Strömsund dĂ€r dom landade mitt i stan, en man kom fram och var som imponerad av Ă„ken och av förarna, ville veta vilken klubb, hĂ„rdingarna, tillhörde.

NÀÀÀ, sa Tex med whiskeyröst, vi tillhör ingen klubb. Jamen ni dĂ„, vad heter ni, alltsĂ„ eran tvĂ„mansklubb? The Ducks, svarade Tex och sĂ„g gravallvarlig ut, moahaa
jojo. HĂ€r Ă€r medlemmarna i The Ducks, haha… fast nĂ„gra Ă„r senare.


KĂ€nns underbart att fĂ„ vara ledig i 4 dagar nu. Har varit fruktansvĂ€rt trött, sista veckorna. Mer Ă€n normalt, alltsĂ„. Och dĂ„ jag skriver det sĂ„ gĂ€spar jag stort, đŸ„±jösses!! NĂ„ja, det Ă€r inget jag lider av, jag somnar inte dĂ€r jag sitter i alla fall.

Hoppas pÄ en fin torsdag, för er alla!

Maria Lundmark HĂ€llsten