Bikarbonat…till ALLT 😼

Nere i Nyköping började vi prata om bikarbonat, och att man kunde anvÀnda det till diverse saker. Jag började googla, för jag kom nÀmligen ihÄg att jag sett en större pÄse pÄ en liten butik i Uppsala, dÄ vi var dÀr ifjol. Jag hade nog reflekterat över, och undrat för mig sjÀlv, vem som bakade sÄ mycket att man behövde den mÀngden bikarbonat hemma i skafferiet.

FörstÄr, efter googlingen, att detta Àr lite mer Àn ett jÀsmedel att anvÀnda till att baka kakor.

HÀr ska ni fÄ nÄgra exempel, pÄ vad dundermedlet kan göra.

Tips till hemmet

fotograf Theresé HÀllsten

Strö över mattan eller din madrass, lÄt ligga i 20 minuter och dammsug sedan upp det. Binder fukt och tar bort dÄlig lukt.

Göra rent vasken med bikarbonat och hett vatten, pudra över och slĂ„ pĂ„ vattnet, skrubba lite med en vanlig svamp – som ny. Har man problem med sina avlopp sĂ„ hjĂ€lper det till att rensa, man kan hĂ€lla pĂ„ Ă€ttika innan vattnet.

Göra rent pÄ spisen, hÀll pÄ Àttika, pudra över bikarbonat och lÄt frÀsa. Torka rent med en vanlig disktrasa.

Göra rent ugnen med hjÀlp av en blandning av 1 dl bikarbonat, 1 dl vanligt salt och vatten. Gör en pasta och bred ut, lÄt ugnsluckan stÄ lite öppen, vÀrm ugnen till 200° och torka bort nÀr ugnen har svalnat lite.

Ta bort teflÀckar frÄn porslin genom att fylla diskhon med hett vatten, blanda i en halv kopp bikarbonat och lÄta muggarna ligga i en halvtimme.

Rengör kyl och frys med bikarbonat pÄ en fuktig trasa. Skölj med rent vatten. KylskÄpets plastdetaljer blir som nya och du slipper dÄlig lukt.

Tips till maten

FörvÀxla inte bikarbonat och bakpulver! Bikarbonaten Àr 100% ren natriumbikarbonat. Bakpulver dÀremot, Àr en blandning av bikarbonat och olika sura ingredienser. AnvÀnd bikarbonat i ett av följande recept och uppnÄ en resultat du inte trodde var möjligt!

“fluffiga” omeletter TillsĂ€tt en nypa bikarbonat för 3 Ă€gg, vispa upp och laga till som vanligt.

TillsÀtt en nypa bikarbonat ungefÀr halvvÀgs under tillagningen sÄ blir potatismoset det vitaste och fluffigaste du nÄgonsin skÄdat.

Gnid in köttet med bikarbonat 2 timmar innan det tillagas. Smaken förÀndras inte, men köttet blir mört och lossnar lÀtt frÄn benen.

HÀnder det att mjölken blir grynig nÀr du gör potatisgratÀng? Prova att strö lite bikarbonat mellan lagren av potatis och tillaga sedan som vanligt. Men du behöver inte salta pÄ potatisen. PÄ det hÀr sÀttet slipper du den lite sura smaken av ystad mjölk.

Om du oroar dig för att rester av pesticider och konserveringsmedel finns kvar pÄ frukt och grönsaker, ska du göra sÄ hÀr: fukta hÀnderna och strö pÄ lite bikarbonat och gnugga frukten och grönsakerna. Kemikalierna neutraliseras och kan lÀtt sköljas bort.

Bikarbonaten framhĂ€ver grönsakernas goda smak! TillsĂ€tt 1/2 tsk i kokvattnet – smaken kommer fram och grönsakerna behĂ„ller sin fasta konsistens. TillsĂ€tt en tsk i kastrullen med blomkĂ„l för att bjuda pĂ„ en knaprig, vit och luktfri blomkĂ„l.

TillsÀtt en tsk bikarbonat i vattnet nÀr du lÀgger bönorna i blöt. De blir mer lÀttsmÀlta och gasen försvinner. Dessutom blir de fortare mjuka.

Bikarbonat för hÀlsan

Före trÀning Kan du ta 1 krm bikarbonat i ett glas vatten, hjÀlper syreupptagningen i kroppen. Ta pÄ tom mage.

Om du konsumerar vatten med bikarbonat i smÄ mÀngder varje dag förbÀttrar du kroppens funktioner och kan naturligt reglera pH-vÀrdet i blodet genom att minska ditt surhetsindex. Vatten med bikarbonat Àr en naturlig kur som anvÀnts i mÄnga Är och Àr ett effektivt sÀtt att skydda kroppen mot olika sjukdomar.

Vatten med bikarbonat minskar Àven inflammation och gaser, och lindrar matsmÀltningsbesvÀr.

Vatten med bikarbonat kan anvÀndas mot urinvÀgsinfektioner, tack vare dess förmÄga att minska syraindexet i urinen. Du kan anvÀnda det som komplement till blÄbÀrsjuice, som ocksÄ anvÀnds för detta ÀndamÄl.

Generell dos En halv tesked bikarbonat (3 g) 1 glas vatten (200 ml) Blanda ingredienserna och drick efter varje huvudmĂ„ltid. Även om smaken inte Ă€r sĂ„ god Ă€r det ett hĂ€lsosamt val. Börja dagen med att integrera det i din kost och du kommer snart mĂ€rka positiva förĂ€ndringar med din kropp.

Bikarbonat för skönhet

Exfolierar huden för att ta bort döda hudceller och smuts som ansamlas frÄn dag till dag. Bikarbonat Àr din bÀsta vÀn nÀr det kommer till att exfoliera huden. Allt du behöver göra Àr att blanda en del vatten med tre delar bikarbonat och varsamt massera blandningen över huden i cirkelrörelser. Skölj med varmt vatten och avsluta med en fuktgivande krÀm.

Blanda en tesked bikarbonat i ditt schampo och varsamt massera in det i hÄret. LÄt det verka i tio minuter, varpÄ du sköljer. Ditt hÄr kommer kÀnnas frÀscht och rent.

För friska hÀnder och naglar kan du göra en smet med lite vatten och bikarbonat som du sedan masserar över hÀnder och naglar tills de Àr lena och fria frÄn sÄvÀl döda hudceller som smuts.

För att naturligt bleka dina tÀnder blandar du lite bikarbonat med lite vatten och en nypa salt. AnvÀnd den resulterande krÀmen för att borsta dina tÀnder och ta bort flÀckar.

Bikarbonat Àr Àven ett effektivt sÀtt att bli av med irriterande finnar och pormaskar, sÄvÀl som överflödiga oljor. Blanda lite bikarbonat med citronsaft och applicera den resulterande smeten pÄ det du vill ta bort. Det Àr viktigt att applicera denna behandling under kvÀllstid eftersom utsÀttning för solen kan orsaka flÀckar pÄ huden.

Klicka pÄ bilden för att fÄ alla tipsen.

Ja, jag tÀnker ju först, kan allt detta verkligen stÀmma. Och sen tÀnker jag, hm, ja, om det gör det sÄ Àr det vÀl onekligen dumt att inte prova. SÄ jag kör igÄng och ser om jag mÀrker av nÄn skillnad pÄ nu, och efter sommaren. Jag kanske blir superwomen med superkrafter och andra hemligheter.

Motorn till min Camaro, dolde tydligen hemligheter ocksÄ. Blev uppringd av Jan Andersson som gör jobbet att gÄ igenom motorn. Han hade dÄliga nyheter, kamaxeln, Àr inte hel utan mÄste bytas.

MEN, den Àr vÀl vÀrd att kosta pÄ. Det visade sig vara en strokad 350 som nu Àr en 386a, inget vi vetat om. Han sa att han sjÀlv har en sÄn motor, och vÄr har inte heller gÄtt, speciellt lÄngt. SÄ, nu var frÄgan om det ska sÀttas in en billigare variant av kamaxel, en hydraulisk eller om vi ska betala dubbla priset och fÄ en som rullar över kammarna.

Jag funderade inte sĂ„ lĂ€nge… vi tar vĂ€l det som Ă€r bĂ€ttre, och i mĂ„nga fall Ă€r det det som Ă€r lite mer kostsamt som Ă€r mer vĂ€rt pengarna. Ska bli sĂ„ kul att fĂ„ testköra dĂ„ allt Ă€r klart.

Ledig idag, inte alls dumt, fast sovmorgon kunde man fetglömma. Dom stÀnger av vattnet nu, och jag kÀnde mig tvungen att stiga upp och tvÀtta hÄret. Det Àr ju lite vÀrre att stÄ med schampo eller tvÄl pÄ kroppen och vattnet tar slut, Àn kanske detta, fast det kan vara nog sÄ hemskt.

Önskar er alla en fin tisdag!

 

Maria Lundmark HĂ€llsten