Idag är det inte bara Hallongrottans dag, nopp, det är mera…

Idag är det inte bara Hallongrottans dag. Jag har redan förberett mig för den, hahaa…

Visste inte ens att dom hade en syltfabrik i Lycksele men tydligen

Det är faktiskt Kollektivavtalets dag också. Klicka på bild för att läsa mer om det.

Något som är jätteviktigt att arbetsgivaren har. Alla erfarenheter visar att kollektivavtal ger högre lön och bättre förmåner i arbetet än andra jämförbara modeller. Kollektivavtal är ett skriftligt som främst reglerar löner men även anställningsvillkor och förhållandet i övrigt mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Saknar en arbetsgivare kollektivavtal så är du inte garanterad en viss lön, utan det du avtalar med arbetsgivaren gäller. Du är inte heller garanterad en löneförhöjning.

Om du inte vet, ifall din arbetsgivare har detta kollektivavtal, så kan du börja med att Googla. Det mesta går att hitta. Annars kan du faktiskt fråga din arbetsgivare 👍

Åke kom just in i rummet och frågar i luften vad det är i kyrkan idag. Mja, sa jag dom kanske firar Hallongrot… så klicka det till i skallen och jag sa, det är ju naturligtvis ”kollekt” dagen dom firar. Så där, apropå kollektivavtal, hehe… (fast dom riggar nog för Gudstjänst först *nickar*).

Tiden gick så fort på jobbet igår. Med tanke på hur mina arbetstider har varit dom sista åren känns det även bakvänt att åka hem, medan det ännu är ljust och innan middags tid. Det är ju inte alls så fel, det heller. Men kvällar kan också vara underbart fina. Till och med lite extra fin om man som Annelie Wallmark, råkar bo på ett magiskt ställe. Titta vilken fin bin bild hon tog igår

For iväg med Winstone i morse, helt inställd på den längre svängen. Men nopp, han satt sig på bakhasorna vid industrivägens början, han ville inte. Det var bara att vända om. Det innebär att jag kommer att gå iväg själv, på en promenad i lite snabbare tempo, nån gång under dagen. Jag har även köpt ett par skor som ser ut som gympadojor men med lite räfflor under, gjorda för promenader, ska testa dom en runda med. Ful färg…jag vet inte varför jag inte gillar det. Inte så att jag skulle haja till om nån annan har det. Utan det är jag, som inte vill gå runt med vissa färger.

Nå, jag gillar märket áhkká, skorna är skön, dom var på halva priset och dom kanske mister sin forna glans dom man använt dom ett tag. Och det är förmodligen bara jag, som bryr mig, ingen annan. Dom här skorna så värre ut, dom hade jag inte heller gillat att gå runt med.

Vem vill betala för skor som ser skitiga ut innan man ens använt dom? Knepigt!

Ikväll är det Farmen final 20.00 och Robinson start 21.00. Blir 2 timmar framför tvn då. Jag vill inte spara det till imorgon. Då kommer nån att spoila vinnaren, innan jag hunnit se det.

Idag skiner då solen, tänk om man kunde grilla en parisare till lunch, hm…ska klura på den. Här får ni klura på nåt annat, vad ser ni? Skrolla sedan lite så får ni svaret. Önskar er alla en fin söndag!

 

 

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Tina

  Minns när tonårsdotter köpte dyra jeans med streck på, som målat med tuschpennor. Jag blev beklämd. Nu verkar det vara poppis med trasiga brallor. Men att köpa skitiga skor till nypris!? Usch! 😅

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Jamen exakt. Å andra sidan kommer jag minsann ihåg då man som 12 åring ville vara punkare och då skulle det hänga kedjor utmed benen, det fick gärna klippas hål i både byxor och tröjor, jösses 🙃😁

 2. Annelie Wallmark

  Kul att du gillar mina bilder.
  Det här med facket vill jag påminna om att det är inte bara till fördel för arbetstagare utannäven arbetsgivare. Jag har ställt frågan många gånger till ansvarige i Skellefteå -Varför räknas det som att det är bara socialdemokrater? -Ja men, det var ju så det började. Arbetarnas krav. Ja, jösses så förlegat. Jag är inte sosse, har haft företag i 25 år och alltid varit ansluten till facket. Våra anställda har alltid fått högre löner än de facket rekommenderar men, det finns gånger då man gått i klinch med en arbetstagare och då har facket varit jättebra stöd och hjälp.

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Klart jag gillar dina bilder, vad kan man inte gilla med dom ❤️ Självklart går det åt båda håll, klickar man på bilden i mitt inlägg kan man läsa mer om kollektivavtal och vad den gör för skillnader. Fast visst är det roligt att då man ska klanka ner på hur det ser ut idag, så tar man gärna upp något gammalt förlegat, för att skylla på vem som startade vad… 🤔 Understryker att jag inte slänger tillbaka nåt på dig utan att det är så det ser ut, i allmänhet. Jag tycker absolut att man kan hylla sossarna som kom på detta, men även hylla alla bra arbetsgivare som månar om sina anställda och det betvivlar jag inte en sekund, att ni inte har gjort. Heder åt alla arbetsgivare som gör så att anställda vill gå till sina jobb och älska det dom gör. Det blir verkligen win win. Sen kommer det alltid att finnas dom som inte ger sina anställda vad dom är värda, och där finns ju då kryphål, att inte vara med och ha kollektivavtal, för att ta ett exempel på hur man kan komma undan, om man vill. Och vikten av att se till att du får det du har rätt till, genom att kolla upp vad du får hos dom du söker jobb hos.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten