Wow, faktiskt 2 wow, till och med 😜

För nÄt Är sedan hittade jag en rökt skinka, frÄn Jokkmokks korv & rökeri. Den lÄg som all annan skinka inplastad i hyllan dÀr alla andra pÄlÀgg ligger. Brukar ofta ta en runda i den hyllan för att se om jag ska hitta den igen, men icket.

DÀremot, finns det ibland i andra inplastade förpackningar en Samiskt Rökt skinka, som Àven den Àr, i mitt tycke, supergod. Den hittar jag inte heller alla gÄnger.

Efter avslutat Guldkants jobb igĂ„r, Ă„kte jag ner pĂ„ Ica Maxi för att handla lite. Hamnar i skinkhyllorna igen, och gĂ„r bet
igen. Men sĂ„ tĂ€nker jag att nu gĂ„r jag och frĂ„gar i charken, dom vet ju sĂ€kert. Medan jag vĂ€ntar pĂ„ min tur, stĂ€ller jag mig och kikar pĂ„ vad dom har att erbjuda i skinkvĂ€g och mina ögon söker sig till
 Tadaa


Samiskt Rökt Skinka och guess what, den Àr ju frÄn Jokkmokks Korv & Rökeri.

 

Det fick följa med nÄgra skivor hem, kan jag tala om, och nu blev jag ocksÄ pÄmind om hur mycket godare det Àr att köpa sÄna hÀr saker över disk. Wow!!

Ett annat wow kom igÄr ocksÄ. Jag fick nÀmligen syn pÄ 5 Tranor, dom första för i Är, för min del. Googlade lite pÄ det, dÄ jag tyckte att dom ÀndÄ var lite tidiga. Fast det hÀr visste jag inte.

”Tranorna som hĂ€ckar i norra Norrland hör till den östeuropeiska populationen och flyttar i regel inte över Hornborgasjön, utan in via Baltikum och Finland. De flesta flyger norrut för att hĂ€cka pĂ„ nĂ„gon myr eller mosse. En del försvinner till Norge, medan flertalet sprider sig frĂ„n VĂ€rmland till en nordlig linje motsvarande ungefĂ€r JĂ€mtland/Ångermanland.”

Visste ni att dom rÀknar hur mÄnga Tranor som Àr i Hornborgasjön och kan ni gissa hur mÄnga Tranor man rÀknat som mest till, under en dag?

Jösses vilket liv det mÄste vara dÀr, i Hornborgasjön. Klicka pÄ bilden om ni vill förkovra er lite mer i Tranorna

Klickar ni hÀr finns Àven siffror för hur mÄnga Tranor det Àr dÀr och hur mÄnga som varit dÀr

Min morfar Evert, hade minsann en tam trana, som följde i hans fotspĂ„r, sĂ„ fort han var ute. Men, om det nu var den svenska avundsjukan eller vad det kunde ha berott pĂ„, sĂ„ sköts den tranan av en avlĂ€gsen granne. Han tyckte inte att man skulle ha tama fĂ„glar. Fast, det var ju inte sĂ„ att morfar hade stulit ungen frĂ„n mamman, förmodligen hade vĂ€l mamma vikit hĂ€dan och kvar var ungen. Vilka mĂ€nniskor det finns och har funnits đŸ˜¶

NÀmen hörrninini, ni fÄr ha en fin tisdag, det planerar jag för!

Maria Lundmark HĂ€llsten