Läsa, lyssna eller strunta i allt?

Läste en ett boktips/krönika i Transport tidningen igår

Det skrevs om vikten av att läsa böcker. Här handlar det om att faktiskt läsa blad för blad i en riktig bok och inte lyssna på ljudbok eller läsa på en platta. Jo, ett har jag redan förstått, man går miste om så mycket om man bara lyssnar, eftersom det finns så mycket störande moment.

Du ser på andra saker medan du lyssnar och är inte 100% med. Det är tydligen vad som händer om du läser på en platta eller mobil också. Skärmar stör, dom med.

Där händer det saker i bakgrunden, du får aviseringar, ljuset som bländar, det kan vara ljud och allt möjligt. Något som sedan kan trigga ett beroende som en drog. Du får snabba kickar via mobil/dator. En person jag känner beskrev andra saker du går miste om ifall du inte väljer en bok. Där känner du fysiskt på varje blad, inbundna böcker med läderryggar som doftar historia, upplevelsen kan bli något utöver det vanliga

Och inte bara det!

Du kan bläddra bakåt på ett väldigt enkelt sätt, om du inte kom ihåg det sista du läste. Samt slutligen, andas in lugnet, ligg i sängen, sitt bekvämt i soffan eller kryp upp i en skön fåtölj och bli ett med boken.

Det som skrevs i krönikan var faran med att inte läsa böcker. Det har gjorts forskning om vad som faktiskt händer i slutändan om man slutar läsa fysiska böcker. Man förlorar sitt ordförråd eller går miste om att lära sig ord.

Om man tar ordförråd som exempel så kan det skilja 55 000 ord, mellan en 17 åring som läser, kontra den som inte gör det. Alltså att den som läser fysiska böcker får så många fler ord i sitt ordförråd. Skrämmande tanke om man då tittar framåt. För tänk hemska tanke, vad konsekvenserna kan bli i framtiden om man inte kan läsa tillräckligt bra för att få skaffa sig en högre utbildning?

Jag kan ju knappast vara den enda som redan märkt av detta. Ungdomar som inte kan uttrycka sig, inte ids läsa en enkel anvisning utan vill att man ska förklara vad som står där. Visst, det finns dom som har Dyslexi och det finns dom som inte läser, men som inte heller använder dator eller mobil. Så undantag från regler, kommer det alltid att finnas. Men man ska nog tänka om lite och förstå vad vi går miste om.

Vi skrattar åt knäppa saker som folk gjort i världen

Men man ska nog hellre fundera noggrant över vart vi kanske är på väg. Jag vill ha vård av läkare med en gedigen godkänd utbildning. Jag vill ha en tandläkare som vet vad den gör till 100%. Jag vill att den som bygger vårt land ska veta vad vi andra vill ha och vad vi ska göra för att få det. Inga gissningar, ”om eller jag tror.”

Vi vet allihop att det finns ingen människa som kan ALLT. För ingen kommer någonsin att vara fullärd då vi lär oss saker hela tiden. Och då kanske man inte ska sluta läsa böcker för där får du inte bara en historia, du får ord, man stimuleras till att få ökad empati och förståelse för andra. Läsningen ger en mer fantasi som i sin tur, mina vänner, är roten till lärande, att förstå hur saker fungerar. ”Det är en grundläggande konstruktion genom vilken människor förstår världen, och den spelar också en viktig roll när man ska lära sig nya saker.” Och har du empati, är du nog mer villiga att samarbeta också. Något som är extremt viktigt om vi nån gång ska börja ta oss framåt utan krusiduller.

Puh… Avslutar med en bild jag tog då jag kom hem sent igår kväll, Och japp, jag såg blixtar utöver det vanliga och jag hörde regnet som föll, fast inte här hemma, utan jag satt med en vän i en annan del av stan, så de så Ha en fin dag, allihop!

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten