Lördag

Av , , Bli först att kommentera 7

Vilka fantastiska rubriker jag skriver! De fångar verkligen kärnan i min skrivelse, eller hur? Nej, det enda rubriken visar är nog hur lite som händer här runt sjön.

Men morgonen började sagolikt.
Varmt och skönt, inte en vindpust kändes, sjön vilade lugnt och bara något enstaka fågelkvitter hördes.

Som gjort för att jag skulle jobba med den nya rabatten uppe vid vägen. Jag fyllde på gammal jord, tidningar i mängder och sedan fyra säckar täckbark.  På det lade jag fyra säckar planteringsjord och då började det regna. Sedan blev det sol, men lagom till dess att jag fick på mig skorna för att gå ut, så började det regna och åska och regna. Jag hann i alla fall ut mellan skurarna och grävde upp mina funkior som jag odlat för att ha längs garageväggen. Nu inser jag att det blir nog inget garage så nu får funkiorna flytta till den nya rabatten.
Knappt 3 meter lång och med en lite rundad form. När jag höll på med rabatten kom ”snöskottaren” körandes på sin fyrhjuling. Han menade att nu måste jag sätta ut pinnar för att
markera var rabatten finns så han inte släpper all snö på den, men jag kommer att ha blommor som kommer på nytt varje år så den kommer inte att vara i vägen för traktorn.

Lagom till att jag planterat de gröna funkiorna så började det regna. Men jag har grävt upp de grönvita så de är färdiga för att plantera.
Det som fattas är att gräva en snygg kant runt framsidan och sedan stötta upp med ett par större stenar i bakkant.

Ja, jag tror att det blir bra. Varken rådjur eller sorkar/möss verkar gå på funkior och det känns bra. Det kan ju bli en helt annan sak med vårlökarna. Allium och tulpaner vill jag plantera och hoppas att de ska blomma tidigt medan funkiabladen är små och bara har börjat sticka upp ur jorden. Sedan ska funkiorna växa sig stora och bladrika och täcka över alla gamla vårlöksblad. Ja, så ser jag det för min inre syn. Få se om den motsvaras av verkligheten. Ta det lugnt och håll avståndet.

Bli först att kommentera

Fredag

Av , , Bli först att kommentera 12

Vi har just varit och druckit kaffe hos våra grannar. De båda går med kryckor sedan ett par veckor tillbaka och kommer sig ingenvart för tillfället. Burr, vi kan i alla fall röra oss obehindrat. Tur att grannarna är av den positiva sorten så de håller humöret uppe i alla fall.

Jag har börjat med en rabatt idag. Högst upp mot parkeringen finns det som en grop i marken och för att förhindra att jorden rinner ned längs sluttningen, så har jag börjat bygga upp gropen. Först har jag lagt sten längst mot sluttningen, därpå en remsa filt som släpper genom vatten men som håller jorden på plats och vikt upp filtkanten på stenarna. Därefter sand och gammal krukjord och nu blir det dags att lägga tidningar, täckbark och slutligen blomjord. Så blir det till att sätta växter som rådjuren inte tycker om; funkia som jag har ganska mycket av och som bara ska flyttas. Sedan blir det troligen stäppsalvia och slutligen ska en massa vårlökar ned i jorden. Så är det tänkt. Så hoppas jag att inga sorkar eller möss kommer och äter upp mina vårlökar.

Önskar er en trevlig helg!

Bli först att kommentera

Inget gjort idag heller…

Av , , Bli först att kommentera 13

Det har inte blivit något gjort idag heller. Istället för att göra något så gick jag över till en granne som frågat om jag ville ha en stor yuccapalm. Det ville jag förstås så jag tog skottkärran och en murarhink för att hämta den. Milde tid, den var betydligt större än jag trodde.
Nu står den omplanterad och fräsch inne i vårt uterum medan jag funderar på var jag kan tänkas ha den. Tur att vi har högt i tak i uterummet!

Sedan kom en granne förbi som var ute på en hundpromenad. Det är ju omöjligt att motstå så jag slog följe med dem. Det lustiga är att när hon går ensam ut med hunden så brukar den inte vilja gå så långa promenader. Men när de har sällskap så vill den gå länge.  Vi försökte få den att vända om när vi kom till Veda, men icke. Den tycker att det är roligt med sällskap helt enkelt. Under tiden vi promenerade så hade himlen mörknat och jag kunde höra åskan dundra på andra sidan sjön. Jag lade mig helt enkelt i solstolen nere vid sjön och tänkte invänta regnet, och kanske åskan. De mörka molnen kom närmare men precis när de seglade fram över oss så skingrade sig molnen. Nu har jag gått in och tänker fortsätta vara lat, det blir till att läsa en bok i kväll. Sköt om er!

Bli först att kommentera

Tisdag

Av , , Bli först att kommentera 11

Idag blev det ett besök på biblioteket. Milde tid, så många panchisar det var där. Uppenbarligen så är det många som isolerar sig och som läser mycket för att få tiden att gå. Vilken tur att vi har kommunala, kostnadsfria bibliotek!

Vi hade kaffefrämmande i eftermiddags. Man behöver verkligen kontakt med människor, det känns tydligt nu när man måste inskränka de sociala aktiviteterna. När jag körde hem från samhället så passerade jag en parkeringsplats där en mamma hjälpte sitt barn att kissa. Been there, done that, så gammal jag kände mig helt plötsligt. Suck…

Jag lärde mig i alla fall en sak idag; olivträd har blommor. Det trodde jag inte. Vårt olivträd har massor med små knoppar och jag har trott att det var blivande oliver. Men nu vet jag att det är små blomknoppar och nu har de börjat slå ut.
Ser ni den lilla gula knappen med de allra minsta små, vita blad runtom? Det är olivträdets blomma. Så spännande! Jag läste också att de inte har någon nektar så inga humlor eller bin hjälper till med pollineringen. Jag får väl ta en pensel och hjälpa till med att befrukta, pollinera dem så fort några fler har slagit ut. Sedan är det bara att hoppas på ett par oliver.

Även pionen har börjat slå ut. Den har farit illa i värmen som var i juni månad, men några blommor kommer den att få i alla fall. Man får vara tacksam för det lilla.

Bli först att kommentera

Sommar i P1

Av , , Bli först att kommentera 10

Det var ingen bra dag att åka till Birsta. Halva befolkningen kring Sundsvall var visst där. När man möter människor idag så brukar jag hålla andan just när vi passerar varandra och en liten stund efteråt. Men idag var det så mycket folk att hade jag hållit andan så hade jag nog svimmat av. Inte bra. Jag kommer inte att bege mig till någon större handelsplats förrän detta virus försvunnit. Väl hemma så lyssnade jag på Sommar i P1. Idag var det dottern till Dawit Isak, Betlehem Isaak, som pratade. Ett program värt att lyssna både en och två gånger på. Pratet om rasism löpte som en röd tråd genom programmet och helt klart är, det finns rasism i Sverige. Det finns många kloka och vettiga infödda svenskar, men det finns ack så många, som ägnar sig åt att hata dem som inte är vita, infödda svenskar. För vi får inte glömma; idag finns många infödda svenskar med en mörkare kulör än oss vanliga bleka. Människor som är födda i Sverige, som känner Sverige som sitt hemland men som inte betraktas som ”vanliga” svenskar.

Hon lyfte fram hur fel det kan bli när vi tycker att ”när jag var barn så sa vi negrer men vi menade inte något illa med det”. Men vi känner kanske inte till hela historien bakom ordet, vi förstår inte hur det kan vara så förnedrande. Precis som med ”kinapuffar, negerbollar” etc. Listan kan göras lång. Visst kände jag till att presidenten Thomas Jeffersson hade ett antal barn med en av sina slavar, Sally Hemings, men jag har inte reflekterat över det tidigare. Han ägde ju henne, det var ingen gullig kärlekshistoria. Sally var till råga på allt en halvsyster till hans fru, alltså hade fruns far fått barn tillsammans med en av sina slavar. Det troliga var väl att Sally fick lov att följa sin ägare, sin halvsyster, till hennes liv som gift med Jeffersson. Vi kan inte göra det som redan hänt ogjort, men nog borde vi kunna tänka oss för i våra relationer med andra människor. Jag fick mig en tankeställare, det är mycket att beakta och skaffa kännedom om.

I regnet så har en hel del tid ägnats åt att ligga i dagbädden i uterummet. Jag är så nöjd med mina palettblad som växer tillsammans i en korg. Blommor, blommor, vad vore livet utan blommor?

 

Bli först att kommentera

Ibland måste man bara skratta…

Av , , Bli först att kommentera 10

Om du, läsaren, har passerat 60-årsstrecket så minns du säkerligen de strumpor man fick ha på sig ibland. Tjocka, beiga strumpor som sattes fast i ett livstycke. Ofta hade man tappat själva ”ploppen” som skulle hålla strumporna på plats så man fick ta en ett-öring istället. Minns ni? Ibland kliade strumporna också, ja det är inte med någon riktig glädje jag minns dessa tingestar. Gissa vad, nu har mitt tyg till dynorna kommit. Snabbt gick det, beställde på torsdag och hämtade ut på lördag morgon. Det var med iver jag öppnade paketet för att i nästa ögonblick kasta det ifrån mig.

BARNDOMENS BEIGA STRUMPOR!!! Muddväv, alltså tubform och med samma färg, och konsistens som mina gamla strumpor. Ve och fasa! Men jag hade beställt 10 meter, man fick det billigare om man köpte 10 meter så jag satte igång med första dynan. Det var som att trä på en liten kondom på en mycket stor … (kan jag tänka mig). Jag skrattade så jag grät, drog och slet, nöp till lite här och lite där, precis som med strumporna och till slut satt dynan där.

Jag kan inte påstå att det blev så snyggt, men det blev mer neutralt och med lite färg på kuddar och plädar så kommer det (kanske) att kännas bra. På det vänstra nackstödet kan man se hur det gamla tyget ser ut. Nu ska jag iväg och köpa pyttesmå gummiband så jag kan dra fram knapparna som finns på originaltyget. Min för förhoppning är att det ska se bättre ut då.

Två av Cannorna har börjat blomma och det är så roligt. Jag har flera som har övervintrat och jag hoppas så att de ska komma igång och blomma snart. Jag vill att hela trappan ska sprudla av färg.
I morgon ska jag alltså bege mig ut till Birsta. I vanliga fall är det bara en trevlig utflykt, men nu känns det mer som ett lite farligt äventyr. Måtte det inte vara mycket folk i affären. Hur fungerar det med ventilationen i ett stort centra? Är det samma luft som cirkulerar runt, runt så om någon är bärare av Corona så kan man bli smittad. Ack ja, det är nya tider nu!

Bli först att kommentera

Lite si, lite så

Av , , Bli först att kommentera 13

I går eftermiddag blev det ljuvligt varmt och soligt en stund. Vi passade på och tog en G&T i solen och njöt av den goda doften från rosorna och det glittrande solskenet på sjön. Men, underbart är kort, och snart seglade mörka moln in, regnet kom och slutligen åskan. Det blev till att sätta sig i uterummet och njuta istället. Det är sådana dagar som igår som vi verkligen uppskattar vårt uterum. Pelargonerna blomstrar verkligen längs Calle del Lago, men jag saknar mina Mårbacka-pelargoner. De klarade inte vinterförvaringen. Helt plötsligt slog mig tanken – tänk att vuxna människan använder spanska namn på olika delar i sitt hus, hur fjantigt är inte det?

Igår var jag till frissan och klippte mig, så skönt att äntligen få något av en frisyr igen. Inte nog med det. Vi var både till Systemet och ICA. Det plus alla våra besök senaste veckan gör att man känner sig lite orolig så fort man hostar lite. Så nu blir det till att hålla sig hemma, låsa dörrarna och ”inte släppa en dj-vel över bron”. Jag hade faktiskt tänkt att det skulle vara bra om det kunde regna idag. Tyget som jag beställt till dynorna i husbilen har nämligen kommit och jag längtar efter att få klä om dem. Även Livskamraten fick ett paket idag. Vi ska sätta in ytterligare ett ”reningsverk” för vårt gråvatten. Vi gör allt för att inte släppa ut något mindre bra till vår underbara sjö. Han är nere i källaren nu och förbereder för installationen, och jag ska gå ut och pyssla lite med mina rosor. Men om han tänker spela på travet – då kommer jag att sätta mig framför symaskinen. Så är det. Trevlig helg tillönskas alla.

Bli först att kommentera

Börjar man ledsna på att hålla sig hemma?

Av , , Bli först att kommentera 9

Även idag fick vi helt oförhappandes gäster. De ville bara kolla hur vi hade det och stannade gärna kvar på kaffe. Är det så att man börjar ledsna på att sitta hemma?  Det känns faktiskt skönt att veta att det inte är bara jag som känner så.

Regnet bara öser ner så jag har tillbringat större delen av dagen i husbilen och pysslat. Nu har jag också beställt nytt tyg till dynorna. Det var svårt att bestämma vilken färg jag skulle ta. Det är nämligen tyg överallt i vagnen, runt fönster, vid sängen, ja överallt finns det. Tyget är väldigt obestämbart i färg också:

Tittar man noga så skiftar det i grönt, brunt, petrol, beige men bara svaga färger. Jag funderade starkt på att ta ett grönt tyg men det fanns ingen grönfärg som var riktigt bra. Alltså garderade jag mig och tog beige – den allra menlösaste färg man kan tänka sig. Men jag har redan en del rosa detaljer i vagnen och rosa passar bra till detta tyg. Det blir nog bra i längden med lite rosa färgklickar. Tyget är beställt så nu väntar jag ivrigt på paket.

Idag så blommade även min nya ros Thor. Den ska vara blodröd med kraftig stam med vassa törnen på. Men den lilla rosen som öppnade sig idag motsvarar inte riktigt beskrivningen. Liten, rosa med mjuk stam. Tycker ni att den ser blodröd ut?  Nej, tänkte väl det. Jag har i alla fall mailat iväg fotot ner till Österlen och frågat om jag verkligen har fått rätt ros. Jag hade tänkt mig en blodröd ros som ska klänga upp i en portal och där växa samman med en vit/creme-färgad och en ljusrosa ros. Jag når inte riktigt den effekten med denna ros. Jag är övertygad om att hon skulle skicka mig en ny ros, problemet är bara att det står att den är slut i lagret. Spännande att se vad som händer.

Bli först att kommentera

Tre besök och dagen är räddad!

Av , , Bli först att kommentera 10

Hurra! Idag fick vi besök vid tre tillfällen under dagen. Så roligt att få prata lite med andra människor. Jag älskar när människor bara tittar in på sin promenad eller bara för skojs skull. Livet blir så mycket lättare och ljusare.

I morse hade vi dessutom ett arbetsmöte, det var ett tag sedan senast. Så nu har vi funderat igenom vad vi ska fokusera på de närmaste veckorna. Skönt!  Vi ska förlänga förrådet så vi får plats för mer ved och då måste man ju alltid börja med att rensa. Rensningen inne i förrådet är påbörjad och blir det bara lite mer vindstilla så kan vi börja med att rensa bakom förrrådet. Där blir det alltså nytt staket och tak över så blir det mer användbart. Blir bra.

Jag har även varit ute i husbilen och satt upp dekorplast på luckorna, det blir ljust och fint, ska lägga ut en bild senare. Livskamraten har varit och tittat och han låter nöjd med den ”enkla” renoveringen. Han har inte en aning om att jag kommer att klä om dynorna och måla taket över sängen. Haha, så överraskad han kommer att bli. Det är lika bra att jag inte talar om vad jag tänkt göra för då skulle han bara protestera. I kväll, när han tittar på travet så ska jag beställa tyg till dynorna. Vilken luring jag är…

Det blåser idag. Sjön har höga vågor och låter precis som ett stort hav. Sitter man i slänten, i solen, stänger ögonen så är det precis som att sitta vid Medelhavets strand. Lägger man sedan till den underbara doften från rosorna så känns det som paradiset. Livet är gott!

Sköt om er och ha en trevlig onsdag kväll.

 

Bli först att kommentera

Dagarna går…

Av , , Bli först att kommentera 10

Nu är snart denna dag över. Det är inte klokt vad dagarna rinner iväg, som kalvdans genom strupen, inte mycket till smak men bra ändå. Jag hoppas att vi får lite mer arbetslust i morgon så vi har något att göra. Idag har vi bara slappat, promenerat, pratat, ja bara funnits till. En sak kom vi fram till igår, nämligen vad vi ska göra för att snygga till bron inne i uterummet. Vi hade pratat om att kanske lägga klinkers men när vi började titta på alla vinklar på bron så kändes det som en omöjlighet.

Helt plötsligt kom jag på en idé och Livskamraten köpte den direkt. Så märkligt att vi inte tänkt på den lösningen tidigare. Nu är jag jättespänd på att börja jobba med den men jag har bestämt mig för att Livskamraten ska få sätta starten för arbetet med den. Så jag behärskar mig allt jag kan och håller en låg profil. Ibland är han lite seg…liksom med bastulaven. Nu har han skruvat ihop själva sittdelen, men benen fattas. Det kliar i fingrarna efter att kapa till ben, men han vill inte att jag ska göra det, det måste ju bli rakt…

Det enda jag egentligen har gjort är att sätta dekorplast på två skåpluckor i husbilen och vattnat mina pelargoner. I morgon måste det bli mera gjort, det blir för tråkigt annars!

Sköt om er!

Bli först att kommentera