Regnet det bara öser ned…….

Av , , Bli först att kommentera 10

igår gick snön ända upp till sovrumsfönstret på uterumstaket. Vi pratade om att vi kanske måste se över våra tak och skotta lite. Sent i går kväll låg jag och löste Sudoku i sängen och hörde hur det blåste där ute. Så slog det mig att vi har ju inga träd i närheten av huset längre, hur kan det höras så väl? Jag blev tvungen att stiga upp och titta efter. Det var ljudet av snön som sakta gled nedför taket som hördes. Sakta, sakta gled det ned. I morse låg allt i slänten nedanför.

Vi gick ut och skottade rent uppe på parkeringen och sände varma tankar till vår käre traktorförare. När vi ändå var vid bilen så passade vi på att åka in till Njurundabommen för att handla lite gott. Då började det regna! På en gång blev vägen slaskig, hela parkeringen utanför affären var full med vattenpölar. Varför fick inte den fina vita snön ligga kvar? Det regnar fortfarande, är mörkt och tråkigt. Vad ska vi hitta på nu då? Ute är det helmörkt, vi drog ut alla el-kablar till ytterbelysningen i slänten igår och det var nog bra för nu ligger det tonvis med snö över allt. Till sommaren får vi ta och gräva ned kablarna och fixa till det så att vi alltid har belysning.

Idag har jag börjat skriva av mamma och pappas brev till varandra. De är så fina och ger en sådan bra bild över vardagslivet mitt under beredskapen. Bara en sådan kommentar som att mamma skriver att ”frun där jag hämtar mjölk frågade om det var tungt att bära mjölken nu när jag inte längre har hjälp som bär hinken.” Det ger en sådan bild av den 17-åriga flickan, i sommarklänning, kanske med klut om håret, som går tillsammans med en man i beredskapsuniform som bär mjölkhinken. Det är sommar och han följer henne till lärarbostaden där flickan arbetar som hembiträde. Mitt hjärta värker av tacksamhet över att de lämnat en sådan skatt efter sig. Min tanke är att jag kan skriva ned alla brev, allt eftersom de skrev till varandra, så kan vi, barn och barnbarn, få ta del av deras liv. Originalbreven ska sparas, troligen av min äldre systers äldsta dotter, det är väl så saker ska ärvas. Nu känner jag mig lite rörd, måste gå och snyta mig. Kram till er som vill läsa mina funderingar.

Bli först att kommentera

Insnöade

Av , , Bli först att kommentera 11

Drog undan gardinerna i morse när jag vaknade men istället för den vackra utsikten såg jag…vitt eller man kanske ska säga..grått.
Det kändes inte som att det var lönt att gå ned och komma igång med dagen utan jag tog en liten extra stund i badrummet och skötte om mig istället. Det gjorde jag rätt i för när jag kom ner så hade Livskamraten varit ute och skottat en timme för att sedan slumra till på soffan. Alltså, det blir en lugn dag idag (ovanligt NOT). Jag har inte den blekaste aning om vad jag ska göra, har faktiskt inte lust att göra något överhuvudtaget. Det gick trögt med broderandet igår, jag fick inte till ett blad på det sättet jag tänkt. Jag sydde, rev upp, sydde, rev upp. Började också med att sortera mamma och pappas brev från tiden när de träffades, 1941 under beredskapsåren. Men jag blandade ihop hur jag lagt breven – tidigaste datumet – underst i högen – eller lade jag det överst? Nej, jag fick sluta, måste nog köpa register med datum, eller månad kanske….. fattar beslut en annan dag.

Jag tror man blir lite förslöad av att isolera sig på detta sätt. Jag satsar på Sudoku istället. Har faktiskt blivit mycket bättre på det och klarar nu ”expert-nivån” på ca 15 min och det är rekord för mig, jag är ju ingen siffermänniska. Nu har jag också hittat ett Quiz där man kan spela mot slumpade personer och det är faktiskt vettiga frågor, svåra frågor, ibland förlorar jag, ibland vinner jag och alltid lär man sig något. Inga frågor – av typen – vem är mamma till Bianca Ingrosso – då spyr jag. Nej, bra, svåra frågor. Det är kanske det jag ska göra idag. Men först ska jag gå ned och titta till mina blommor i Blomrummet. Sköt om er!

Bli först att kommentera

Nu kommer snön

Av , , Bli först att kommentera 9

Nu verkar det som att snön kommer. Elbolaget har uppmanat oss elanvändare i Västernorrland att se till så att vi klarar oss om elen går. Vi har ljus, har fyllda tuber till gasolbrännarna, har hällt upp vatten i kastruller, har sett till att vi har mat hemma för några dagar så nu är det bara att vänta och se. Någonstans inne i mitt bakhuvud pyr dock en tanke om; ska detta verkligen vara nödvändigt? Skulle det inte gå att rensa så ordentligt under sommartid att inga träd kan falla över elledningarna? Jag menar, vore inte det bättre, snön kommer ju varje år. Man skulle ju kunna  passa på att gräva ned ledningar en bit i taget dessutom.

Vi klarar oss även om det skulle bli oerhört långtråkigt. Så länge vi har el så kan vi ju titta på TV och tro mig, det gör vi. Netflix går varmt. Det värsta är att det finns så gott om grymma, otäcka filmer att man rentav kan bli mörkrädd. I kväll blir det till att titta på installationen av den nye presidenten i USA. Nu hoppas jag att vi slipper höra mer om Trump. Jag avundas inte Biden, vilket arbete han har framför sig att försöka ena landet igen. Suck!

Livet innehåller både små och stora saker, viktiga och mindre viktiga. Vem avgör vad som är viktigt?

Bli först att kommentera

Strålande sol

Av , , Bli först att kommentera 13

Solen glittrar i den vita snön på sjön. Så otroligt vackert. Nu gäller det att passa på och vara ute och fixa lite D-vitaminer och, inte minst, röra på kroppen. Alla kläder verkar vara för hårt tvättade eller så krymper de lite i garderoben. Undrar när man kan börja styrketräna igen, kanske till hösten.

Nu är det snart dags för installation av den ”nye” presidenten i det stora landet over there. Måtte allt gå lugnt till.

Bli först att kommentera

Jäkt, jäkt, jäkt

Av , , Bli först att kommentera 11

Det är mycket att göra idag. Speciellt om man vaknar efter kl 10!!! Mer ved ska bäras in, det är öppet hus (digitalt) på ArkivDigital och där är några föreläsningar jag vill vara med på. Sedan är det skidskytte för damer, oj, oj, oj. Dessutom vill jag göra färdigt brodermönstret jag började på igår så jag kan börja brodera när Livskamraten ser på travet. Hur ska detta gå?!

Nej, skämt åsido. Det känns ganska roligt att ha en del att göra  under dagen.

I natt drömde jag om stugan, d.v.s huset vi bor i, igen. Jag har återkommande drömmar om huset och det finns ett återkommande tema. Huset ligger i en grupp av stugor. Det finns två delar, en köks- och en sovrumsdel. Grannarna närmast oss dyker alltid upp i drömmen. Denna gång var jag in till dem för att få idéer till hur jag skulle rusta upp huset. De hade satt in ett massagebadkar i sitt badrum vilket imponerade stort på mig. Dessutom hade de dukat upp fint i matsalen (i drömmen är stugorna väldigt små men det ryms otroligt mycket i dem). Jag blev så sur när jag såg att de väntade främmande; va! i dessa Corona-tider och vi var inte inbjudna, usch.

I denna dröm gick jag över till en annan stuga där ett ungt par flyttat in. Det var verkligen en pytteliten stuga där de hade köket utomhus, visserligen under tak men ändå… Frun i huset följde med och tittade på vårt hus och då kommer vi till det primära i drömmen. Vi går genom huset och det bara öppnas upp fler och fler rum. Denna gång slutade huset med ett jättestort sovrum som vette mot en enorm stenbelagd terrass där man kunde se havet längre bort, liknade ett stort hotell. – Oj, sade jag. Det här sovrummet har jag glömt bort att vi hade.

Denna gång kom en av cheferna för hotellet in och menade att de saknade en byst av Lenin. Det visade sig att de första rummen vi gått igenom var förråd där det fanns massor med saker; statyer, tavlor med mera, med mera. Chefen ville kontrollera att bysten inte hamnat inne hos oss så vi gick tillsammans och kollade överallt.

De återkommande inslagen i drömmarna är alltså; liten stuga bestående av två huskroppar, våra närmaste grannar och mängden av rum som finns i dessa små huskroppar. Dessutom ligger vår stuga längst upp till vänster i gruppen av stugor. Samma varje dröm, men ändå olika utformning. Det måste betyda något eftersom det återkommer i mina drömmar gång på gång. Måste nog skaffa en drömtydningsbok.

Bli först att kommentera

Lugn dag – igen

Av , , 2 kommentarer 15

Dagen har inte fört med sig några minnesvärda aktiviteter. Förutom en föreläsning via ZOOM med ArkivDigital. Idag handlade föreläsningen om hur man bäst hittar information om gamla anor som begått brott i det förflutna. Det är ju faktiskt så att när man forskar om sina anor så hittar man inte speciellt mycket. Om de varit ”vanliga” människor som arbetat, bildat familj och skött sig, så hittar man inte så mycket om dem. Tråkigt men sant. Är det däremot någon som ”misskött” sig, enligt den tidens måttstock, ja då kan man hitta både fotografier och beskrivningar av dem i domböckerna. Så faktiskt är det så att man kan få veta mer om dem ju oärligare de var.

Tidigare var det lite ”skamligt” att hitta någon brottsling vid släktforskningen, men det har tack och lov, förändrats. En av mina ingifta släktingar var Glommersträsk-mörderskan som förgiftade sin svärson med arsenik i morgonsupen. Jättespännande tyckte jag, men en äldre släkting tyckte att det var ju tur ”att det bara var en ingift”, alltså ingen som vi hade blodsband till. Tala om ”svärmodern from hell”. Hon blev satt på vatten och bröd och dog alltså i fängelset. Ack ja, det var tider det.

En annan avlägsen släkting gjorde ett par av sina pigor med barn och han flydde fältet uppe i norr. Ända till Härnösand flydde han och dit nådde tydligen inte lagens långa arm. En annan släkting gjorde också pigan med barn och blev dömd till dödsstraff. Hårda bud för de som ville vara otrogna. Men mannens hustru bad att han skulle benådas vilket han också blev.

En som inte blev benådad var hon som dödade en kvinna, i USA, och skar ut hennes baby ur magen. Nu har hon avrättats och jag läste att Trump beordrat att ytterligare avrättningar ska genomföras innan hans presidentperiod avslutas. Jag minns inte om det var 5 eller 6 avrättningar. Kommer han att gå till historien som den president som genomförde flest avrättningar? Att lägga till listan med andra, mindre hedervärda, beslut som han tagit. Så skönt det ska bli att slippa se, och höra, den mannen. Måtte inte någon ge honom något uppdrag inom televisionen.

2 kommentarer

Snövarning

Av , , Bli först att kommentera 13

I morse tittade jag på TVn och ryste över de reportrar som stod och rapporterade om snökaos, vinden ilade runt bakom dem och de såg frusna ut. Döm om min förvåning när jag förstod att det var våra trakter de rapporterade från. Vi har säkerligen haft väldigt besvärligt under natten, vilket vi är lyckligt ovetande om, men på morgonen var det absolut vindstilla. Det fanns en del att skotta bort, ca 30 cm hoppackad snö. Den var ganska kompakt men med snösläden gick det bra att få undan den. Sedan har det bara varit lugnt, ingen snö, inga vindar, inga elavbrott… här tar jag i trä för det är inget jag vill uppleva heller.

Det var till och med så att solen ville titta fram och det känns helt underbart. Härlig dag med snöskottning som tog lång tid för två grannar kom förbi så det blev ett litet dam-möte, We-In-Wheel Gästa, och sedan kom ytterligare två bybor promenerandes. Vi är alla så sugna på sällskap att vi blev stående ett bra tag, lutandes mot våra snöskovlar. Sedan har jag suttit vid symaskinen och kämpat lite.

Till middag åt vi gårdagens gryta tillsammans med färskt bröd, bacon, lite olika ostar som är kvar efter julen och ett glas vin. Helt underbart vilken middag en alldeles vanlig vardag. Nu sitter jag och broderar en liten text på min tavla, Rockabilly och några noter ska jag brodera dit. Så roligt att brodera fritt. Visst har det nya året börjat bättre!?

Bli först att kommentera

Nu är det jul igen…

Av , , Bli först att kommentera 10

Nej, julen har varit men oj, vilken julkänsla all den vita snön ger. Vi väntar på den ”stora snösmockan” som ska komma så vi går inte ens ut och skottar. Nej, ikväll blir det till att kura här inne, omgiven av gott snacks från en ljuvlig korg med julegotter som vi fått, en flammande brasa och fjärrkontrollen till Netflix i högsta hugg. Nu ska här mysas.

Idag har jag sytt två läckra överdrag till kuddar 70×70, ovanligt mått. Dessutom har jag införskaffat mig mera brodergarn så nu blir det till att fundera över motiv att brodera. Jag ska bara göra färdig en tavla som jag ska ge i gåva till en mig närstående person. När den är färdig ska jag lägga ut ett kort för jag tror inte att h*n läser min blogg.

Så ta det lugnt i snöovädret, om det nu blir ett sådant, håll i och håll ut. Kram

Bli först att kommentera

Hemma igen

Av , , Bli först att kommentera 14

Ja, så var en försenad jul avklarad tillsammans med delar av familjen. En härlig middag med chilistark chili-con-carne ute på altanen. Som tur var hade vi fint väder, en klar stjärnhimmel så det var trevligt. Bara att få träffa familjen känns så bra. Vi till och med kramades, med vinterkläder på och med bortvända ansikten, men det var i alla fall kramar och det har jag längtat efter. Sedan åkte vi till Västerbacken där vi hade bokat rum och övernattade där. Det enda som var tråkigt var att jag fick en sådan huvudvärk som inte ville ge med sig. Det visade sig vara en låsning i bröstryggen, troligen orsakad av för mycket stillasittande tillsammans med för mycket broderande.

Nu är det dags att börja röra på sig igen. Ut i snön, den vita. Igår började jag plocka bort tomtarna, några i taget försvinner. Sedan ska symaskinen fram och det blir till att börja sy, överdrag till stora kuddar, kanaler till gardiner och lite mer smått och gott. Det känns bra. Fortsätt sköta om er så klarar vi det nya året på ett bättre sätt, utan Trump och hoppas jag, utan virus eller åtminstone mindre virus.

Bli först att kommentera

Vågorna har stillnat

Av , , 2 kommentarer 14

igår gick det ganska höga vågor på sjön. Mot eftermiddagen kunde man se att det började dreva ihop små isflak närmast stranden. Himlen var ljus istället för det gråa som vi snudd på vant oss vid. I morse vaknade vi till en frusen dag. Sjön ligger helt stilla med ett tunt istäcke. Det är minusgrader i uterummet och då vet vi ju att det är betydligt mer minus utanför rummet. Den grå himlen är utbytt mot en ljusblå och vid sjöns ände kan vi se att solen finns. Det känns bra. Nu blir det nog ”riktig” vinter till slut. Det passar bra för nu ska vi snart norrut. Vi har hyrt hotellrum och vi kommer att ha en sen jul utomhus med grillning och umgänge. Så får det bli. Huvudsaken är att vi får träffa vår familj, se dem i verkligheten, inte bara på telefon.

Vad ska vi hitta på idag då? Antagligen blir det att titta på skidåkning under senare delen av dagen. Fram till dess? Kanske en promenad? Kanske blir det en tur till pizzerian? Vi har inte många aktiviteter att välja mellan. Jag borde kanske gå igenom en låda med lite blandat som står i förrådet. Lådan blev inställd när vi flyttade hit i maj 2018 och har stått där sedan dess. Idag kan det vara en bra dag för att titta vad som egentligen finns i lådan och kanske, kan jag slänga bort något. Hurra, jag har en bra aktivitet framför mig. Kraven på spänning har sänkts lite…

2 kommentarer