Människor

Det är spännande att titta på människor när man reser bort. I Dubai kunde man naturligtvis inte att låta bli att fundera på dessa kvinnor i sina svarta heltäckande kläder. Hur känns det att gå klädd på detta sätt? 

Det första intrycket var bara svarta skynken, men sedan började man se alla vackra prydnader de har på sina klädnader med dekorsömmar i alla möjliga färger. Deras vackra, välsminkade ögon, de välvårdade händerna med polerade naglar och, ibland, hennamålningar och de vackra skorna och handväskorna. Man blev lite nyfiken på vad hur de egentligen var klädda under dessa svarta överdrag. Av det jag kunde se så var det mycket färg och många dyrbarheter som doldes.

Vi bodde på ett hotell där största delen av gästerna var indier och pakistanier samt människor av olika arabisk härkomst. För att inte tala om att det kom ett sällskap finländare dit, tydligen fanns hotellet med i utbudet hos någon resebyrå. När vi låg uppe på taket, vid swimmingpoolen, så kunde vi bara konstatera att när det gäller småbarnsfamiljerna så var mönstret detsamma oavsett härstamning.

Papporna var i poolen med småttingarna, det gullades och pussades så det stod härliga till. Mammorna fick ligga i vilstolarna och koppla av. Den enda skillnaden mellan kvinnorna var avkläddheten och valet av sol eller skugga. Finländare – bikini och sol, annan härkomst – påklätt och skugga.

Tänker man tillbaka på första gången jag reste till Nordafrika 1968 och de resor jag sedan gjort, så kan man konstatera att mycket har hänt. Olikheterna har slipats ut ju mer likartade levnadsstil vi får. Så är det.

För att inte tala om de indiska och pakistanska kvinnorna; vilka vackra tyger, vilka ändamålsenliga kläder i denna värme. Jag bara frossade i alla tyger på marknaderna, men samtidigt vet man ju att här hemma passar det inte med tunn chiffong. Suck!

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.