Så svårt med kvinnor

När jag tänker på min mormor så minns jag en stark kvinna.Hon förlorade sin mor redan vid 8 månaders ålder, hon uppfostrades i 2 andra familjer till dess att hon träffade morfar. Som var ung och stark och därför fick arbeta med utomhusarbete istället för att lära sig hushållssysslor som ju var det vanliga för flickor i början på 1900-talet.

Hon födde 7 barn och hon blev ensam med jordbruket när morfar gick bort i ”kräfta”.

Jag ser framför mig när hon tog fram pannlampan, tog på sig den bruna la’gårdsrocken, stoppade fötterna i ett par rejäla gummistövlar och gick ut för att mjölka korna. Som stod på la’gårdsbacken och rörde i den stora tvättgrytan medan myggen surrade kring henne och korna kastade intresserade blickar. Ett tungt arbete, hela tiden.

När jag nu jobbar med att forska i mina släktingars öden uppe vid Skellefteåtrakten så är det svårt att få en bild av kvinnorna. Ju längre bakåt man kommer desto osynligare blir de. Även om dottern ärvde jordbruket efter sin pappa så blev maken ägare till gården och inget finns registrerat om kvinnan. Till slut försvinner t o m namnet, eller blir bara ett förnamn, och man kan inte längre följa dem tillbaka via sina fäder. De enda spår man hittar är genom alla deras barn.

Jag undrar vad de drömde om, vad de tänkte när de, nästan ständigt gravida, gick ut och mjölkade sina kor, skötte sina får, ammade sitt senaste spädbarn mellan arbetet vid slåttern och hushållsarbetet.

4 kommentarer

 1. Anna H

  Jag brukar också tänka på det hårda arbetet som ALLT var förr! Jag kan bara börja tänka vidare på din tanke… Vad drömde dom om? Fanns det ens tid att drömma? //a

  • grandmother (inläggsförfattare)

   Ja, det är väl det som är frågan, hann de överhuvudtaget drömma eller handlade tillvaron bara om att hinna den ena sysslan efter den andra. Vi har det nog lite lugnare nu 🙂

 2. Inga-Britt Gustavsson

  Ditt inlägg får mig att tänka på när jag för några år sen besökte hembygdsmuseet i Vilhelmina . ( Som jag härstammar ifrån ,en liten by ca fyra mil från samhället .)
  Utställningen bestod av redskap som förr användes av människorna som bebodde trakten …
  Febrilt letade jag efter redskap som kvinnorna använde . Utan resultat .
  Då vände jag mig till den personal som fanns på plats och frågade om det inte fanns några kvinnor på den tiden ?!
  Satt dom bara inne och läste , eller vad gjorde dom . ( Argt . )
  Ett förvånat ansikte tittade upp på mig och sa :” jamen , det är ju inte vanligt att deras jobb redovisas på samma sätt !!

  • grandmother (inläggsförfattare)

   Visst är det konstigt! När man tänker på det arbete dessa kvinnor gjorde; vävde, stickade, arbetade i ladugården, på åkern, sydde kläder……… skulle man lista allt så blev det en lång lista…… och det räknas inte… När ska det komma en ändring? Ett hembygdsmuseum är väl till för att skildra alla medborgare, eller…? Jag förstår att du blev arg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.