Varning för släktforskning!

Jag har blivit biten på allvar av släktforskningen. När jag sätter mig framför datorn så bara flyger timmarna iväg och jag kan bli sittande hela dagen om ingen hejdar mig. Nu gör jag så att jag tar morgonfikat framför datorn, läser tidningarna, mejlen och Facebook och sedan…….. öppnar jag upp ArkivDigital, dödboken och Ancestry i tanken att bara titta på en person och hitta något om denne.

Så hittar jag massor om den personen, hans/hennes fru/make, barn och nästa gång jag tittar på klockan, alternativt när Livskamraten suckar utanför dörren till arbetsrummet, så är det lunchdags! Vad hände med förmiddagen? Morgonpromenaden?

Sensmoral: en riktig tidstjuv är släktforskningen. Så om du inte anser dig ha gott om tid över, börja inte forska…………

MEN, en rolig sak med släktforskning, hux flux så får du kontakt med idag levande släktingar som du aldrig haft en aning om att de finns! Jag har blivit kontaktad av en kvinna i Nevada, i min ålder med liknande intressen. Vår gemensamme anfader Gabriel Jonsson levde på mitten av 1700-talet och jag hjälper nu henne med att hitta saker om hennes andra släktgren från södra Sverige. I gengäld så hjälper hon mig med att hitta information om min morfars bror som emigrerade till Kanada i början på 1900.

Även en amerikansk pastor har hört av sig, Pastor Bill. Min farfars mor var syster till hans anmoder och han har skickat brev och foton från den sidan av släkten. De som åkte till USA har ofta vårdat det de hade med sig från hemlandet. Han är väldigt aktiv på Facebook och det är ganska spännande att följa honom i hans arbete som pastor och se vad som händer i hans familj. En amerikansk öppenhet råder…

Den tredje släktingen som sökt kontakt är sonen till en utomäktenskaplig dotter till en släkting. Honom är jag särskilt glad över att ha fått kontakt med och jag hoppas vi ska kunna träffas framöver. Han bor i Sverige så det är ingen omöjlighet.

Vad blir sensmoralen av detta då? här borde jag komma på några kloka ord, men tyvärr, de lyser med sin frånvaro. Kontentan blir nog i alla fall:

Släktforskning är så, så, så roligt. Man hittar alla möjliga livsöden och man upptäcker att Sverige är så litet, så litet. I släkten kan man hitta alla möjliga kändisar. Den jag hittills blev mest överraskad av att hitta är Evert Taube…..

.Bildresultat för släktforskning

 

2 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jag är så glad att vår äldsta dotter släktforskar, och att hon har kul under tiden, har jag förstått. Mycket intressanta historier får man höra, och hon har också fått kontakt med olika personer som bidragit eller själva sökt bidrag till deras historia. Klokord om detta, hm…ja, världen är inte så stor och här kan man ju lätt gå över lands gränserna utan visum eller pass, the sky is the limit 😀 Ha en fin söndag!

    • grandmother (inläggsförfattare)

      Ovanligt att den ”yngre generationen” börjat forska, det brukar ofta komma med stigande ålder. Klok dotter har du, tycker jag och som sagt, spännande med de nya kontakter man får! Njut av dagen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.