Författarföreläsning

Igår var jag och lyssnade på författaren Åke Lundgren. Han pratade väldigt engagerat om Långa lappflickan, Stor-Stina kallad, och väckte i alla fall min lust att läsa om boken igen, denna gång i hans uppdaterade version. Sedan läste han ur sin senaste bok Zakris arv, och det var toppen. Precis som den ska läsas med ”rätt” dialekt. Dialekten som för mig tillbaka till alla somrar hos mormor i Matmyr, grundtryggheten i mitt liv, härligt!

zakris-arv-berattelsen-om-ett-trad

Han väckte så många minnen hos mig, tog fram min lust att sätta fart med skrivelsen om familjen. Jag har börjat skriva med utgångspunkt från alla minnen pappa berättade, alla foton, noteringar som mamma lämnat efter sig, allt som mormor berättade – man kan inte bara låta det försvinna. Lite trögt har det varit att ta sig tid att skriva, men nu är jag sugen på att sätta fart. Hoppas den lusten håller i sig. Det ska inte bli en ”riktig” bok utan bara en bok för familjen, något som jag hoppas att de ska uppskatta någon gång i framtiden.

4 kommentarer

 1. inger

  Mmm det är nog viktigt att lämna efter sig.. sina spåravtryck Dom blir ju till viktiga ledtrådar i kommande generationers liv Det är ju från början en historia måste berättas för att man skall förstå sig på helheten och sig själv.Därför skriver jag små inlägg om mitt liv..och från generationer före mig i mina bloggar..För förr eller senare brukar ett behov väckas..att få veta MER om människor och tid som gått…gått förbi.

  • grandmother (inläggsförfattare)

   Det är så roligt att höra att det finns fler som ser värdet i att lämna spår efter sig. Ibland får jag känslan av att en del människor tycker att man är lite egotrippad (”så fantastisk är väl inte hennes familj”, ”jag bryr mig inte ett dugg om vilka anförvanter jag har”). Sedan är det ju så underbart roligt att få lära sig mer om de människor man har/har haft omkring sig!

 2. Inga-Britt Gustavsson

  Men vad GLAD jag blir att se att du är igång …. Har varit rent orolig . Letade länge efter din blogg , men trodde att det hade hänt nåt . Nu blir jag lugn …. Ska sätta mig vid TV och rösta på INGEMAR ! Fast , han är ju inte den bästa dansaren … Men ändå . Man känner som Norrlänning ett visst ansvar .

  • grandmother (inläggsförfattare)

   Japp, I´m back! Men om jag har något att skriva om vet jag inte ännu……. Jag röstade på Ingemar igår, trots att Marie S ju är den bästa danserskan. Men Ingemar är den som utvecklats mest tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.