Samtal från ”Microsoft”

Igår när jag var ner och tittade i brunnen i källaren så ringde min telefon. Jag svarade och en mörk röst förklarade att han ringde från Microsoft. Linjen var fruktansvärt dålig så jag skyndade ut ur källaren för att kolla om det var betongväggarna som störde. Men så var det inte, utan det var verkligen en dålig linje. Jag lyckades i alla fall uppfatta att han ringde från Microsoft och att min dator var hotad. Jag förklarade att jag inte trodde det, att jag har ett gott skydd på min dator. Men han bara fortsatte på sin dåliga engelska och menade att hotet fanns där. Någon var uppenbarligen på väg att ta över min dator.

Jag frågade vad han ville och det var att jag skulle gå och sätta mig vid datorn så skulle han guida mig genom vad jag behövde göra för att avvärja hotet. Nej, sade jag, det gör jag inte. Varför, frågade han. Tror du att jag är en bedragare?

Mitt svar blev att, ja, jag tror att du är en bedragare, jag kommer inte att sätta mig framför datorn och låta dig guida mig. Kul att du ringde, men det var helt i onödan. Hans svar innan jag lade på luren var; ”then I’ll block your computer”.

Det kan alltså vara på sin plats med en liten varning. Låt inte lura er av skumma typer som säger att de ringer från Microsoft och vill hjälpa er att rädda datorn. Det de vill är att få kontroll över er dator och på så vis kanske plocka lite pengar från er bank kanske. Vad vet jag? Ärligt uppsåt har de i alla fall inte. Jag vill bara förtydliga att mannen var INTE från nämnda IT-företag utan ”bara” en vanlig bedragare.

varningstecken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.