Rökare kostar 45 000 kr i arbetstid?

Nya beräkningar som gjorts på beställning av Statens folkhälsoinstitut visar att rökningen orsakar betydande kostnader för arbetsgivaren.
Arbetskraftskostnaden för en "röktimme" ligger på i genomsnitt 282 kr baserat på en nationell medellön på 25 800 kr/mån. 
Två rökpauser per arbetsdag tar cirka 30 minuter. Kostnaden för "röktid" blir då 31 300 kr per rökare och år”.
(Källa: vk.se)

Jag avskyr generaliserande statistik. Och speciellt när den är utförd av någon som verkar vara helt inkompetent i ämnet. Eller kanske än värre – köpt! Den blir ju helt missvisande men den offentliggörs och har därmed accepterats av beställaren och vinner sin kraft. ”Två rökpauser tar cirka 30 minuter”??? Hur har undersökaren kommit fram till det? För mig och andra rökare jag känner till handlar det om max 5 minuter/rökpaus!

Detta påminner mig om en undersökning som SOM-institutet vid Göteborgs universitet gjorde förra året och som visar att attityderna till vindkraft är mest positiva i landets NORRA delar?! Är det fler än jag som inte riktigt tror på det? Vem var beställare? Energimyndigheten kanske? Sådana resultat ska ligga till grund för en massa beslut. SJUKT! Vi som läsare måste lära oss att tänka – beställare, syfte och mål!

Men tillbaka till rökningen. Jag är rökare vilket jag på intet sätt är stolt över. Tvärtom!

Men jag kostar min arbetsgivare – skolan (kommunen) – inte ett enda öre i förlorad arbetstid. Och vi är många rökare som har den typen av jobb. Men visst finns det andra typer av jobb där det märks mera om någon går ifrån och röker 5 minuter eller kanske längre tid beroende på hur långt bort man skickas, sitter och surfar, fyller i olika typer av tips- och travkuponger, pratar privat i telefon eller smsar eller bara samtalar om ”världsliga” ting med sina kollegor. Ja det blir mycket privat som blir gjort på arbetstid som arbetsgivarna får betala för. Men nu har man – Socialstyrelsen – bestämt sig för att vi äldre som rökt och tyvärr skaffat ett begär till vår kropp helt plötsligt ska straffas och förbjudas det!!! Förstår inte annat när man går ut med sådana felaktiga siffror vilka ska göra arbetsgivarna uppmärksammade på ett jätteförstorat problem som de i sin tur ska se som möjlighet att effektivisera sin verksamhet på.

Om man i ett anställningsavtal skriver under på att man är rökfri, vilket arbetsgivaren kanske kräver, så är det en helt annan sak. När jag anställdes så krävde arbetsgivaren inte det och jag har därför inte heller skrivit under något sådant.

Men nu till något som för mig är ännu värre. Ungdomar/barn som röker! Jag blir så fruktansvärt besviken när barn/ungdomar säger att de har föräldrarnas tillåtelse. Hur kan någon förälder i dagens upplysta samhälle säga till sitt barn att ”jo du får röka”?! Har dessa föräldrar totalt missat den kunskap och den information som gått ut om rökning vilken inte fanns när jag som 15 åring fick tillåtelse av mina föräldrar. Och vad som kanske än värre är, är att det i Svea Rikes lag är förbjudet för personer under 18 år att köpa ut. Hur har de föräldrar som ger sin tillåtelse till sina underåriga barn tänkt att barnen ska få tillgång till röka? Själva får ju inte barnen/ungdomarna köpa ut så då måste det bli en brottslig handling involverad. Någon måste langa till dem. Gör föräldrarna det eller utsätter föräldrarna någon annan att ta den risken?

Tog en diskussion med en rökande 14-åring. Personen nämnde ”turkarna”. Men jag förstod inte om ”turkarna” köpte ut eller om eleven menade att de själva rökte som underåriga.

Jag hoppas innerligt att alla försäljare är jättenoga med leg vid försäljning av tobak och öl. Jag kan personligen tänka mig att våra flyktingungdomar utnyttjas i sådana här sammanhang. De kanske inte känner till konsekvenserna av förklarliga skäl.

Hade tänkt skriva kort men så blev det ju inte nu heller. Måste träna på detJ

8 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Jag vet att en elev på Hedlundaskolan, tillhörande invandrarklasserna, fick röka trots att åldern inte var inne för att köpa cigaretter, anledningen var att han fick röka för sina föräldrar…sjukt, tycker jag. Håller med om det du skriver, jag kan inte heller förstå såna uträkningar därför icke rökare, fördriver nog sin tid också med andra saker som inte är arbetsrelaterade. Jag har varit rökare, i 28 år, men är idag en stolt, rökfri människa, sedan januari 2007.

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-09-08 21:23)
  Men hej Maria. Och oj vad roligt med en kommentar från mitt f.d. Umeå:)
  Oj vad jag avundas dig som lyckats sluta – eller man kanske ska säga hålla upp:)
  Jo att invandrarfamiljer inte har koll på just denna sak kan jag köpa. Och det kan bli många jättefel för dem i vår kultur men det tror jag alla har förståelse för. Men att svenska föräldrar tillåter sina svenska barn att röka fattar jag inte.

  Många hälsningar

  Carl-Axel

 3. Gammal

  Är de något nytt som har hänt eller är de så att du har läst en artikel som är Publicerad 25 augusti 2009 kl 13.11 och inte har hunnit med.

  Vad som är värre är att inte finns någon askkopp någonstans så man slipper slänga fimparna på gatan.

 4. Karin Israelsson

  Den studie du hänvisar till aktualiserade jag när vår kommun införde tobaksförbud på arbetstid. Dessutom vet man att antalet sjukskrivningsdagar är högre bland rökare. Att ni dessutom luktar pyton gör att omgivningen inte mår så bra. Hur kan du tro att en elev som ser dig röka ska sluta?Det är inte vad man säger utan vad man gör som leder till ändrade vanor. Jag har arbetet inom vården på den tiden landstinget inte var rökfritt. Rökarna avvek ofta ofta för en rökpaus. Vi som inte rökte fick jobba dubbelt. Det finns faktiskt andra arbetsplatser än skolorna där rökare tar tid i anspråk. För allt det andra som görs på arbetstid brukar det ingå i snacket på fikarummet. Arbetstid får du inte röka på, men lunchtid och efter arbets slut rår du helt över ditt liv. Rökfri duo på skolan tillsammans med folktandvården är verkningsfullt, Att föräldrar inte inser farorna med rökning i unga år är bara att beklaga.Du får gärna återkomma med namn och parti på oss som har haft synpunkter på bloggande.Jag tror mera på dialog än på bloggar utan dialog.

 5. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Karin Israelsson (2011-09-19 00:03)
  Förlåt Karin. Jag har inte varit inne och kollat ev. kommentarer sedan detta inlägg försvann ”ur sikte” på Sorselesidan. De brukar bli inaktuella då. Men lägger fram den nu. Tyvärr för sent:)

  Hälsningar Carl-Axel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.