Till alla folkvalda politiker

Nu vet jag inte hur många av er som överhuvudtaget följer med i vad era väljare tycker i diverse sociala medier. Själva hörs ni inte till någonstans! Caisa försökte börja blogga men det tog slut efter andra bloggen. Jag tror att hon gjorde rätt som gjorde så. För om man har en intern version av en händelse och sedan har man en annan officiell version så blir det ohållbart!

Jag vidhåller att det är inte tjänstemännens fel att kommunen hamnat i den situation vi befinner oss i nu. De driver självklart sina egna frågor ur ett så positivt perspektiv som bara möjligt. Annars har ju de inte gjort ett bra jobb. Frågan är vilken information tjänstemännen ger våra politiker! Det är där problemet uppstår med oengagerade politiker som inte själva är ute och bildar sig en egen uppfattning om de verksamheter vilka de är ytterst ansvariga för!

Jag lider oerhört med omsorgspersonalen som nu ska in i en ”pool”. Jag kan tänka mig att det gått till enligt följande: någon tjänsteman pekar på någon forskning som vill påvisa att detta med poolsystem är jättebra. Från uppdragsgivares sida är detta förmodligen en fantastisk lösning. Kan tänka mig att det även finns forskning hur det slår mot de som ska befinna sig i poolen. Förmodligen presenteras inte den forskningen!

Jag har själv fått läsa forskning om hur vi inom skolan ska utvecklas som lärare. Det som till ”viss roll” varit som underlag i samband med den nya lönesättningen av oss är följande:

 1. Relationell kompetens: betonar sociala relationer, elevaktivitet, motivation, olika typer av mål, tron på elevernas förmåga.

 2. Ledarkompetens: successiv utveckling av elevinflytandet, mer undervisning än administration, fokus på väsentligt innehåll

 3. didaktisk kompetens: hög kunskapsnivå, variation, utmaningar, metakognition

   

Observera att jag kan enbart relatera till högstadiet! Men jag kan inte tänka mig att det varit annorlunda på något annat stadie inom skolan.

Jag kan tänka mig att när sådant presenteras för nämnden (politikerna) så är de otroligt fascinerade av hur fantastiskt bra våra chefer jobbar med oss i skolan.

Det är bara ett LITET problem i sammanhanget: vi lärare som har bedömts har inte fått någon som helst information om hur bedömningen av oss skulle ske. Inga kriterier har heller presenterats för oss! Ej heller vad vi skulle kunna förbättra! Vi fick bara en lapp i hand att så här bra/dålig är du!

Så våra direkt överordnade har suttit och bedömt oss bland annat utifrån forskning utan att överhuvudtaget ha besökt oss i verksamheten!!! Jag fattar ingenting! Skulle vi lärare ha samma beteende mot våra elever att de inte fick veta vilka kriterier som gäller för betyg, ej heller vad de behöver förbättra för att få det betyg de vill uppnå så tror jag att man skulle ligga väldigt dåligt till hos sina överordnade! Och med full rätt! I bedömningssammanhang kan man väl ändå inte hänvisa till forskning. En bedömning måste väl utgå från individen man ska bedöma!

Denna verklighet kan jag tänka mig genomsyrar många av kommunens nämnder. Varför tror ni politiker att vi ”ropade” efter er i samband med att vi överhopades av flyktingelever! Självklart för att ni själva skulle få en bild av verkligheten! Så att ni med egna ögon och öron skulle förstå situationen ni skapat! Men ni finns ju inte!!! Och då kan ju vår ledning glänsa genom att säga att ”vi har en fantastiskt engagerad och kompetent personal men vi behöver mera pengar”. Oj vad ni missar mycket som politiker som inte är ute i verksamheterna!

Vad händer nu? Sitter ni kvar ”under bordet” och låter tjänstemännen sköta det här eller tänker ni prata ihop er och komma upp och agera? För nu är det hög tid!

Som politiker skulle jag definitivt försöka sätta mig in i vad jag är YTTERST ANSVARIG för! Genom att besöka de verksamheter som ingår i mitt ansvar. När jag har gjort det kan jag ta ställning till vad verksamhetscheferna har att berätta om just sin verksamhet! Ska det vara så svårt?

Avslutningsvis vill jag bara rekommendera en länk som handlar om FORSKNING när det gäller våra chefer: http://fof.se/tidning/2010/1/daliga-chefer-ar-en-halsorisk

Och som vanligt ser jag fram emot avvikande uppfattningar i kommentarsfältet:)

 

 

6 kommentarer

 1. Malin

  Carl-Axel jag följer din blogg varje dag och jag slutar aldrig att förundras över din fantastiska kunskap att i ord kunna uttrycka verkligheten som den ser ut på ett så oerhört bra sätt. Vartenda ord du skriver är dessvärre SANT och inte utfyllt med en massa trams. Heja vi behöver dina åsikter

 2. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Malin (2012-12-08 15:31)
  Men tack Malin. Det värmde:) Man känner sig ganska ensam på ett vis. Skulle önska att fler skrev och berättade om sina åsikter. Nu har det dock hänt lite grann på Tyck till under Sorsele. Jag tror att det är oerhört viktigt att saker och ting börjar lyftas upp i dagsljus. Det borde ge en bättre politik på sikt:)

  Trevlig helg

 3. Stefan Henriksson

  Jag gillar din blogg du skriver det många av oss i Sorsele pratar om. Men vi gnäller bara och gör inget men så är vi kanske lite till mans, hoppas på mer bra inlägg häller på dej.

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Stefan Henriksson (2012-12-08 17:02)
  Hej och tack även till dig Stefan:) Du nämner ordet ”gnällspikar”. Jättebra för det gav mig ett uppslag till ett nytt inlägg:) Jag har gått och grunnat på just det ordet och helt plötsligt nu så tror jag att någonting ”landade” i skallen på mig. Tack:)

  Ska först försöka få upp en ljusslinga på ladan nere vid älven som visas i vår webcam. Få se om jag får ihop något efter det. Eller kanske i morron.

 5. Moderat

  Tydligen är vi många som tycker att S och V inte har lyckats så bra med tanke på hur ekonomin ser ut i vår kommun. Och akutvården…

  Visst såg det bättre ut för några år sen? Eller??

  Var är ni i oppositionen?

  Lilian Holloway och Rune Tovetjärn – ska jag och vi andra moderater fortsätta att rösta på er så gör en moderatblogg som visar att ni kan bättre än Caisa. Det kan då inte vara så svårt….

 6. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Moderat (2012-12-08 20:23)
  Hej moderat. Oj så roligt det skulle vara om ni som är partimedlemmar fick lite ”fart och action” på era partiledare:) Jag hoppas innerligt att det här kan bli en början till en spännande, informativ och utvecklande kommunikation mellan politiker och medborgare. Inte minst personligen. Kanske man på det sättet skulle kunna hitta något parti man kan känna lite tillhörighet i:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.