Norrtåg och Landstinget!

Ingen har väl missat cirkusen med tågtrafiken och inte minst alla inställda turer längs den fantastiska Bothniabanan. Dessa nyinköpta tåg verkar inte fungera speciellt bra i kombination med lite snö och kyla! Jag undrar om förklaringen kan finnas här:

"Norrtåg AB ägs gemensamt av länstrafikbolagen i Jämtland, Västernorrland samt Norr- och Västerbotten.Landstingen är länstrafikansvariga med finansieringsansvar för Norrtåg AB, medan länstrafikbolagen är formella ägare av bolaget". Källa: http://www.nll.se/Om-landstinget/Bolag/Norrtag-AB/

Det kan ju förklara en hel del med att det inte fungerar!!!

Hur samhällsekonomiskt är det att överhuvudtaget ha Landsting? 20 – 21 organisationer i landet med ganska lika uppgifter och med motsvarande många egna organisationer? Och i Västerbotten har väl Landstinget dessutom avknoppat sig i ännu en organisation, vilken i sin tur också ska ha en organisation som hanterar de pengar Landstinget får via skattemedel och från staten! Jag tänker självklart på Region Västerbotten! Vem har majoritet i RV? Jo … Landstinget!

Som jag ser på saken är ju detta rena vansinnet! Hur tas alla stora beslut? Det måste ju vara Landstingsfullmäktige som är ytterst ansvarig för upphandlingen av tåg, utvecklingen av länet som turistattraktion, utveckling av kultur i länet inklusive allas vårat Operahuset och så vidare! Det här blir lite rörigt för mig! 

Så jag gick in på https://www.vll.se/default.aspx?id=1605&refid=1894 för att försöka att förstå det här med infrastrukturveksamheten (Norrtåg och Länstrafiken), Norrlandsoperan och utvecklingen av länet. Gissa om min förvåning när jag även hittade detta:"Så styrs landstinget

Västerbottens läns landsting är en politiskt styrd organisation som geografiskt sammanfaller med Västerbottens län. Ytterst styrs verksamheten av västerbottningarna själva genom allmänna politiska val.

 

Landstinget arbetar för västerbottningarnas bästa. Huvuduppdraget är hälso- och sjukvård, tandvård, handikappverksamhet och folkhälsoarbete. Men landstinget ansvarar också för högspecialiserad sjukvård för den norra sjukvårdsregionen, för forskning, utbildning och utveckling inom hälso- och sjukvården, för att samordna kultur, folkbildning och folkhälsoarbete för att utveckla länet".

 

Sidan är uppdaterad i mars 2012!Är det någon fler än jag som inte riktigt har koll på HUR våra skattemedel till Landstinget används?  

 

 

4 kommentarer

 1. Thomas Hartman

  Ursäkta. Men antagandet att tåg inte går exempelvis pga snöröjningspriblem, tekniska problem, trafikledningsystem med ERTMS etc har knappast med landstinget att göra. Det sistnämnda beror exempelvis på att botniabanan är experimentplats för ett nytt digitalt trafikledningssystem där det av olika orsaker inte finns någon analog backup.

  Tycker nog kopplingen att angripa landstinget för sånt är aningen ologisk. Man kan snarare få intrycket att du har något slags agg mot landstinget. Är det så?

 2. Thomas Hartman

  Vad gäller landstingets uppdrag så har vi väl pratat om det tidigare vill jag minnas. Landstinget har det yttersta ansvaret för de uppgifter man sedan låter Region Västerbotten utföra. De uppdragen kan landstinget självfallet ta tillbaks om man så önskar.

  Region Västerbotten är en sammansmältning av kommunförbundet (som därmed inte finns mer). Den nedlagda nämnden för regional utveckling från landstinget samt en delar av länsstyrelsen. På så sätt har en organisation tagit över tre olika verksamhetsområden. Här sker alltså en ny form av samordning.

  Det nya nu (förutom att delar från tre organisationer lagts ner och förts samman) är att politiska företrädare i länet har det regionala utvecklingsansvaret som tidigare låg på staten i form av länsstyrelsen. Därmed har det regionala utvecklingsansvaret demokratiserats.

 3. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Thomas Hartman (2012-12-12 02:29)
  Men hej Thomas. Du verkar då vara en väldigt alert person:) Det är väldigt positivt:) Jo du har tidigare gett mig snabba och bra svar på lite andra funderingar jag haft runt Region Västerbotten.

  Som svar på båda dina kommentarer så börjar jag ifrågasätta Landstinget! Ur en rent nationalekonomisk vinkel torde det gå att hitta betydligt effektivare former för att bedriva hälso- och sjukvård! På något sätt förstatliga sådan verksamhet! Jag tror att man skulle få ut betydligt mera av varje skattekrona i verksamheter i stället för i organisationer.

  Övriga samhällsfunktioner som infrastruktur, kultur, regional utveckling med mera, borde andra ha ansvar för – t.ex. i vårat fall Region Västerbotten. Alltså att man renodlar lite mera. Som det nu är har ju landstinget sina fingrar i allt för många syltburkar.

  Hoppas du förstår hur jag menar:)

 4. Carl-Axel Otterhall

  Svar till Thomas Hartman (2012-12-12 02:19)
  Angående botniabanan så tycker jag det är bedrövligt att det är så mycket krångel. En sådan viktig samhällsfunktion bör väl inte vara en ”experimentsplats” för nya digitala signalsystem. Sådant borde väl vara utprovat innan de tas i bruk!?

  Det är ju klart att det finns någon form av ”agg” mot Landstinget eftersom man är inlandsbo och på det sätt VLL behandlar oss utan några som helst konsekvens- eller riskanalyser till exempel. Akutbilen i Åsele är väl också någon form av experimentverksamhet. Ja det är väl kanske inte så mycket bättre för er vid kusten. Tänker bland annat på NUS och ambulanssituationen mellan Sk-å och Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.