Dålig stil av sk ”jobbcoach”

Kikade just in i Lisbets blogg och kom på att jag faktiskt skulle skriva om jobbcoacher för flera månader sedan, men det föll i glömska.

Hursomhelst så känner jag en kille som sökte massor med jobb. Han gick då och då till en så kallad jobbcoach, för att arbetsförmedlingen tyckte att han skulle göra det.

Så..? Blev saker och ting bättre? Fick han något jobb för att han gick till en jobbcoach? Coachade de honom så att han hade större chans att FÅ ett jobb?

Svaret är: NEJ!!

Jag peppade den här killen och tipsade honom om lite olika jobb som jag tyckte att han borde söka. Jag hjälpte honom med ansökningar och jag lade ner mycket tid och energi på att hjälpa till eftersom jag vet att den här killen har massor med kapacitet och som numera är en riktig arbetsnarkoman. För att få jobb så genomgick han dessutom en utbildning som han bekostade ur egen ficka och med hjälp av snälla föräldrar. Inget stöd från arbetsförmedlingen där inte, trots ett stort engagemang och en brinnande vilja att få ett riktigt jobb! (Usch på er arbetsförmedlingen) Arbetsförmedlingen=arbetsförnedringen?

Anyway.. Ett av de jobben som jag hjälpte honom att söka FICK han faktiskt och jobbar idag där för fullt. Härligt, jag är jätteglad och stolt såklart.

Jobbcoachen hade aldrig tipsat honom om något jobb eller utbildning överhuvudtaget (!!?) Och nu till det fula i kråksången:

Jobbcoachen vill att den här killen ska ta en speciell blankett till den nye arbetsgivaren. Jobbcoachen vill att arbetsgivaren ska skriva under så att mr Jobbcoach kan kamma hem ett par tusen kronor rakt ner i sin egen ficka. Som en bonus alltså!

Jag säger bara: FY skäms!

Jobbcoachen vill alltså ha både pengar OCH cred, fast han inte lyft ett jäkla finger för det nya jobbet eller utbildningen som gjordes.

HUR i helskotta får sådant här förekomma? Och vem granskar detta? HUR många giriga hyenor (läs: jobbcoacher) har roffat åt sig pengar som de inte alls har rätt till när de inte ens gjort det som förväntas av dem? Skäms de inte? Är inte detta en typ av bedrägligt beteende? Är det ens lagligt?

Jag tycker att det är för jäkligt. Jag har i alla fall den här blanketten liggandes här hemma och om någon har vidare intresse av att få veta mer om detta så tycker jag att ni ska höra av er. För killen jag känner kan ju knappast vara den enda med så dåliga erfarenheter av dessa idiotiska jobbcoacher som sitter där för sin egen skull och som inte gör ett skit för att skaka fram varken jobb eller användbara kontakter!

Dålig stil i alla fall. Eller vad tycker ni andra?

 

 

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Catharina Alperud

    Men sejtan!!! Är det så? ALDRIG att jag skulle ta med mig ett papper för en sådan j****s skull…
    Har hört fler sådana historier om sk. ”coacher” som inte gör ett smack, lovar högt och håller inget, går inte att få tag på osv…
    Lämnar folk i ovisshet och förtvivlan före att lyfta…
    Bra att du tog upp detta!

  2. Linnéa Olsén

    Min jobbcoach som jag hade var rätt ok. Hon gav mig visserligen rätt allmängiltiga tips. Men, för de som inte redan vet så var de säkert bra tips.
    Ja, jag undrar egentligen vad deras funktion är…?
    Jag fick då inget jobb via henne, men hon var trevlig.

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Jag hade också en jobbcoach, hon svävade hela tiden en meter ovanför backen, gav mig tips och jag gjorde tvärtemot och fick jobbet jag ville ha, så mycket hjälp hade jag av den coachen. Men vissa kanske behöver just det där glättiga, positiva blajet. Det du skriver om låter ju för j-vligt, rent ut sagt.

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Catharina Alperud (2011-02-24 13:59)
    Det är sjukt dåligt. Det som förvånar mig att det inte verkar granskas som det borde. Verkar ju dessutom finnas både seriösa och oseriösa aktörer i denna bransch vilket är ett tydligt tecken på att det finns pengar att hämta. Och vems pengar är det? Man undrar ju om de egentligen har rätt att göra som de gör?! Stackars arbetslösa människor. På fler än ett sätt!

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Linnéa Olsén (2011-02-24 14:10)
    Hmm.. Trevlig ger ju inga jobb. Och korna i hagen är ju också fast jag har ju ingen lust att ge dem pengar bara för det 😀 Jobbcoacher känns ju mest som slöseri med både tid och pengar! Usch!

  6. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-02-24 14:46)
    Jobbcoach låter ju som en fin och bra befattning. Men sedan vad det verkar innebära i praktiken var ju något helt annat.
    Vem som helst kan ju sitta och vräka ur sig jobbiga klyschor som de arbetssökande ändå är fett less på att höra. Jag skulle gärna vilja höra en historia om en jobbcoach som faktiskt lyckats fixa nåt bra för en arbetssökande. För jag har BARA hört den här typen av saker hittills. Haha.. kanske de skulle låta arbetssökande få jobb som coacher? 😀 Oj, vad bra det skulle vara *skrattar* Snacka om sluten cirkel 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.