Ord: Borstbindare…

Ett ord som jag haft svårt att få grepp om är ordet Borstbindare. Det används ju främst i fraser av kalibern ”svär som en borstbindare”. Jag trodde länge det hette borstSPINDEL…. Väldigt märkligt ord när jag tänker på saken, ”-Jag svär som en borstSPINDEL”, om det fanns en sådan spindel borde den ju rimligtvis inte kunna vare sig prata eller svära!

Kollar man upp saken så visar det ju sig att Borstbindare var en yrkesgrupp och det sägs att dom hade korta raster, dom fick lov att gå ut om dom skulle röka och det var en bit att gå för att komma ut. Därför fick dom lov att röka jädrigt snabbt när dom väl tagit sig ut. Därav idiomet ”röka som en borstbindare”. Det sägs, enligt samma källa, att dom även svor en hel del… Därav… Ja du fattar.

Fantastiskt att få förklaringar på sånna här ord och uttryck som folk faktiskt slänger sig med. Vill du läsa mer om borstbindare kan du kolla http://sv.wikipedia.org/wiki/Borstbindare (man kan inte göra snygga länkar via iPad!).

//a

Etiketter: , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Det är säkert många såna ord man som finns som har en betydelse, men som man aldrig tänker på… ganska så kul egentligen. Länka till min sida… jojo *smickrad*, man går in på widgets och skapar en ny ”någonting”…. typ :)och sparar alltihop, klart!

 2. Anna Holgersson

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-12-31 14:27)
  YES! Jag har lyckats med länken… 🙂 Å som sagt -Ja det finns massor med skojiga ord man slänger sig med men roligare när man begriper varför man säger som man gör.. Måste vara ålderrelaterat misstänker jag! //a

 3. Anna Holgersson

  Svar till Jenny (2013-01-03 14:46)
  Nej men fy f*n….. Har googlat ordet å vill krypa å gömma mig!!! Måste damma bokskåpet asap! Tack för ordet Jenny! Kram //a (traumatiserad!)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.