WTF 🚗

Det Àr mycket nu, som inte blir som man tÀnkt eller som stÀller till sÄ man inte vet, hur det kommer att bli.

Hamnade bakom den hÀr bilen pÄ vÀg till jobbet i veckan.


Och japp, jag vill lĂ€tt ha den reg plĂ„ten, pĂ„ min bil, haha… fast helst med 3 frĂ„getecken eller 3 utropstecken istĂ€llet för siffror.

Jag roade mig med att sÀtta om 4 blommor igÄr. Och precis som vanligt, Àr detta nÄt som ger mer arbete Àn bara ett. JordpÄse+Maria+blommor=dammsugning

Spelar ingen roll hur jag förbereder. LĂ€gger ut skydd pĂ„ bordet, tar försiktigt ur jordpĂ„sen, hĂ„ller allt mitt pĂ„ skyddet…BAAAM, sĂ„ fastnar fingret i pĂ„sen och dĂ„ jag drar till blir effekten som, when shit hit the fan đŸ˜±

Jaja, jag överdriver lite, men ÀndÄ.

NÄn som inte överdrev dÄ hon sa att det dÄnade i luften, förra helgen, var Theresé. Hon var ju en av dom som sÄg ljuset av rymdstenen. Hon skickade följande, nÄgra dagar efterÄt. Först 2 bilder, och sedan fÄr ni delar av en text.

Det har nu gÄtt ett antal dagar sedan nÀstan hela VÀstmanland och delar av Uppsala lÀn lystes upp av en ovanligt ljusstark bolid. I vÄr förra uppdatering hade vi preliminÀra uppgifter frÄn 3st meteorkameror i Norge.

En av kamerorna fÄngade hela hÀndelseförloppet. Nu har mer data samlats in frÄn fler kameror i bÄde Sverige, Danmark och Finland. Stenen, som vÀgde omkring 800 kg innehöll ovanligt mycket metaller, sÄ som jÀrn, nickel och magnesium.

Stenen hade en diameter pÄ cirka 60 cm, vilket Àr bÄde större och tyngre Àn de första uppskattningarna. Data visar att stenen hade sitt ursprung i asteroidbÀltet mellan Mars och Jupiter. NÀr stenen, som rörde sig i mer Àn 60 000km/h, trÀffade toppen av atmosfÀren (s.k. mesosfÀren) började den glöda kraftigt.

Detta började 83 km ovanför marken, nÄgra kilometer norr om VÀsterÄs. Stenen flammade upp och registrerades av mÄnga vittnen pÄ marken. Eftersom stenen rör sig sÄ snabbt (mÄnga gÄnger snabbare Àn ljudet), bildas ett kraftigt mullrande ljud.

NÀr stenen befann sig ca 32 km ovanför grÀnsen mellan VÀstmanland och Uppsala lÀn gick den in det som kallas stratosfÀren och hÀr Àr lufttÀtheten mycket större. Ljusstyrkan ökade Ànnu mer och ljudet lika sÄ.

Eftersom den hÀr stenen innehöll mycket metaller och var ovanligt stor, kunde den klara sig lÄngt ner i atmosfÀren. Cirka 18 km ovanför marken, nordöst om Frösunda, exploderade den kraftfullt. Explosionen har vi uppskattat till motsvarade 200 ton TNT! Hela förloppet varade i ungefÀr 4 sekunder, frÄn intrÀdet till dess att den gick sönder.

Naturen Ă€r fantastisk, och ibland lite skrĂ€mmande. Det Ă€r ju absolut inget vi kan styra över. Sen Ă€r det upp till var och en av oss, vad vi gör med det som hĂ€nder đŸ€Ł


Hoppas pĂ„ en fin lördag för er alla, Ă€ven om det i UmeĂ„ Ă€r regn. VĂ€dret Ă€r inte det som gör dagen, om du nu inte Ă€r vĂ€derberoende inför vad du ska göra. Som Åke, till exempel, som hade tĂ€nkt lĂ€gga sig under Vanen och sĂ€tta dit en motorvĂ€rmare. Jo, han mĂ„ste arbeta utomhus om han inte vĂ€ljer att höja taket pĂ„ garaget, nĂ„n meter.

Maria Lundmark HĂ€llsten