Halloween Tomte eller…đŸ€”

Fy vilken kall blÄst det var ute igÄr. Men jag kÀnde mig ivÀg tvingad till bron över BomvÀgen. DÄ det dyker upp bilder dÀrifrÄn, som minne, och jag ville se om det var lika rött och fint i aroniabuskarna som vÀxer dÀr, som det var i oktober 2018

NĂ€r jag la ut dom dĂ€r bilderna, för 5 Ă„r sedan, kommenterade Marky frĂ„n Filippinerna. Han undrade vart den var tagen, eftersom det inte syntes nĂ„gra mĂ€nniskor pĂ„ den. HĂ€r citerar jag vad jag skrev dĂ„: ”Detta föranledde lite sökande pĂ„ nĂ€tet och översĂ€tta till engelska, svĂ„rt att förklara invĂ„nare och storlek, men att vi tillhör en av vĂ€rldens mest glesbefolkade lĂ€nder, vet vi nog alla hĂ€r i Sverige.

Det roliga Ă€r vĂ€l att man inte tĂ€nker pĂ„ hur fantastiskt vi har det hĂ€r, dĂ„ man inte har nĂ„t att jĂ€mföra med, sĂ„ ofta har jag ju inte varit utanför landets grĂ€nser. Han skrev att dom hade mycket problem med trafiken i Manila. Filippinerna Ă€r ett av de tĂ€tast befolkade lĂ€nderna i Sydostasien. SĂ„ det blir verkligen som natt och dag, att jĂ€mföra platsen dĂ€r vi bor, Ă€ven om jag bara ser det till siffrorna.” slutcitat

Och jag tĂ€nker hur vi kan förfasas över hur dom pressar in folk pĂ„ bussar, det Ă€r mĂ€nniskor överallt, hela tiden. DĂ€r sitter dom och undrar om vi Ă€r pĂ„ nĂ„n annan planet
mol allena. Vilka kontraster det kan vara.

Oktober 2020, var det inte alls lika fint

Nu, 15 oktober i Är. Antingen har blÄsten gjort att det som eventuellt var rött och fint, blÄst ivÀg och kvar Àr bara rostbruna löv, eller sÄ har naturen bara skippat alltihop. Man kunde dÄ se tydliga spÄr av vind, i buskarna.

VÀxtkraft finns det i alla fall, asfalten stÄr inte emot

DÀremot Àr det rött och fint i vÄra blÄbÀrsbuskar

Vad som hÀnder i jordgubbsplantorna, ska jag ha osagt, men sÄ hÀr tjockt och yvigt har det aldrig varit förut

Åke har stĂ€dat upp pĂ„ gĂ„rden. StĂ€llt undan det mesta. SĂ„ vintern kan komma, fast för mig fĂ„r den gĂ€rna hĂ„lla sig pĂ„ avstĂ„nd, ett tag till. Man borde vĂ€l fĂ„ vila sig lite mellan grĂ€sklippning, kratta barr och skotta snö.

Pratade med Sally pĂ„ telefon och vi kom in lite pĂ„ vĂ€derfronten. Hos dom var det inte riktigt lika kallt och blĂ„sigt fast krispigt i grĂ€set, sa hon. Sen fortsatte hon med Halloween, och att det inte blev bra om alla började snacka jul ifall det hunnit bli för kallt. HALLÅ, det Ă€r ju Halloween och inte jultomtar pĂ„ G
ish.

Jag hade pĂ„ förslag att hon kunde klĂ€ ut sig till en elak Tomte med huggtĂ€nder. Lite som The Grinch, fast hĂ€r Ă€r det Tomten som förstör julen. Hon kunde bĂ€ra runt pĂ„ en eldkastare och elda lite pĂ„ backen, sĂ„ fort nĂ„n nĂ€mnde julen. Moahaa
🧛 Â đŸ”„Woooosch đŸ”„

Dumt av mig, jag vet, jag Ă€r ju en vuxen mĂ€nniska och ska inte hitta pĂ„ dumheter som ungdomar kan ta efter. Fast jag Ă€r trygg i att Sally aldrig skulle göra det sÄ 

Önskar er alla en fin mĂ„ndag!

Maria Lundmark HĂ€llsten