Extra allt + + + meny 😜

MÄnga av er hörde vÀl om fadÀsen med den olÄsta dörren in till Stadsbiblioteket i Göteborg, för nÄn dag sedan. RÀtt sÄ hÀrligt ÀndÄ att det bara rullade pÄ, inga frÄgetecken. Inte fram tills Securitas dök upp, kanske, för att informera om att det vara stÀngt fast dom glömt att lÄsa, haha.

SĂ„ googlar jag pĂ„ det dĂ€r och hittar nĂ„t som heter The Human Library. Det mĂ€nskliga Biblioteket. Den sida jag skummade igenom, hittar jag inte idag. Men dĂ€r stod det nĂ„t om att hĂ€r kunde man fĂ„ leja in en annan mĂ€nniska och fĂ„ en historia berĂ€ttad för sig under 30 minuter
Levande historier.

Jag tyckte det lÀt helt underbart. TÀnk att fÄ höra andras historier, och kanske, till och med, fÄ dela med sig av egna historier. Fast idag, dÄ jag googlar hittar jag bara det som finns i Danmark och det verkar ha en annan funktion.

”Human Library Organisation Ă€r för nĂ€rvarande verksamma pĂ„ sex kontinenter och Ă€r involverade i aktiviteter i mer Ă€n 80 lĂ€nder. Dom arbetar med nĂ„gra av de större varumĂ€rkena i vĂ€rlden. HjĂ€lper dem med deras mĂ„ngfalds- och inkluderings arbete.

Humanbiblioteket, eller ”Menneskebiblioteket” som det heter pĂ„ danska, skapades i Köpenhamn vĂ„ren 2000 av Ronni Abergel och hans bror Dany och kollegorna Asma Mouna och Christoffer Erichsen.        

The Human Library erbjuder utbildning i mÄngfald, jÀmlikhet och inkludering för företag som bÀttre vill införliva social förstÄelse inom sin personalstyrka, samt öka sin kulturella medvetenhet för djupare partnerskap med kunder.             

Dom uppfyller mĂ„len genom att skapa ett sĂ€rskilt dialogrum, dĂ€r tabubelagda Ă€mnen kan diskuteras öppet och utan fördömande. En plats dĂ€r mĂ€nniskor som annars aldrig skulle prata fĂ„r plats för samtal.”

NÀr jag lÀser det dÀr sÄ tror jag, jag vet inte, att det mer handlar om yrkesmÀssigt Bibliotek, dela erfarenheter inom olika yrkeskategorier. Typ hÀlsovÄrd, problemlösning över grÀnserna.

Fast jag hoppas att det ocksĂ„ inkluderar det jag trodde. Personliga erfarenheter av livet. Boka in en session pĂ„ 30 minuter, vĂ€lj vilken typ av levande historia du vill höra, rolig, beklĂ€mmande, sorglig, alldaglig, you name it and you got it! Hade inte det varit fantastiskt kul


Nu Àr gardin till ytterdörr införskaffad. Det blev den hÀr

HÀngde upp den för att kolla lÀngden, ska faktiskt fÄlla upp den en bit, sÄ den passar bÀttre.

Nicco har ocksÄ gjort lite förÀndringar hemma. Hon har Àntligen fÄtt hem sin kontorsstol som hon betalat flera tusen för och vÀntat pÄ att fÄ, i flera Är. Den var nÀmligen inte ens byggd, dÄ hon la in sin order. I förrgÄr följde jag med för att hjÀlpa henne att fÄ ut den till bilen. 30 kilo Àr ÀndÄ halvbökigt att bÀra beroende pÄ paketets utformning.

SÄ hÀr ser den ut och notera anvÀndningsomrÄdena, jösses, Àr det kontorsstol extra allt plus + plus + plusmeny, eller?

Ha en fin onsdag, hörrninini


Maria Lundmark HĂ€llsten