Vilda upplevelser man kunde klarat sig utan

Hamnade i samtal med stuggrannen (vars fågelholk jag tyckte symboliserade Stormen Hans) igår. Han gick förbi med deras hund då jag skulle fota tegelstenen i gräsmattan. Vi kom förstas in på just stormen. Svårt att inte göra det då det ser nalta eljest ut här idag.

Jag fick höra hans version av vad som hände den dagen. Han var inne i Malå och jobbade på järnaffären. Hans fru var hemma, här på Udden och dom hade ett barnbarn i 14 års ålder på besök. Dom är förövrigt bofasta på Lainejaurudden.

Han får ett sms, det står bara KAOS!! Han stänger affären och åker hemåt. Men precis som för alla andra tar resan stopp i Sjulnäs, det är absolut oframkomligt. Han provar vända och ta en annan väg men det blir bara att sno om igen och sitta och vänta till traktorerna ryddat väg så han kommer fram till vägskälet in hit. Där är det absolut stopp, finns ingen chans att ens gå in. Han tar sjövägen, går i vattnet och följer sjökanten hem.

Frun hade haft ännu ett besök i stugan, vår andra stuggranne med den andra holken. Det hade börjat regna och han sa att det var bäst att gå hem innan det skulle börja regna ännu mer. Han gick hem och satt sig i han och hans frus inglasade uterum.

Barnbarnet filmar då stormen kommer, det är bara en vit vägg. På filmen kan man höra killen säga: -Farmor…det faller träd…nu dör jag!! Farmor tar killen med sig ut i en annan byggnad som inte har stora fönster och där sitter dom och rider ut stormen. Dom klarar sig och husen klarar sig.

Stuggrannen Kent, som satt i uterummet, skyndade sig in i huset då rutorna bågnade inåt. Han hann knappt in då rutorna small sönder. Hade han suttit kvar där hade han förmodligen inte klarat sig 🙄

 

Nej man har svårt att ta in vilka upplevelser dom fick gå igenom, dom som var på plats och dom som skulle försöka ta sig hem för att hjälpa. Ingen upplevelse man vill vara med om. Jag tycker det räcker då man ser allt som ligger kvar idag, men då är det ändå röjt undan en hel del.

Vi var stående överens om att vädret inte alls är som det var förut. Blåsiga dagar är vardagsmat. Han berättade att han brukar åka rullskidor, och väljer väg då det blåser så han får medvind hemåt. Numer, fortsatte han, har jag motvind åt vilket håll jag än far, både dit och hem.

Dom har även märkt att på vintrarna då det drevar snö på sjön, så ligger dessa snödrev inte längre där dom brukat hamna tidigare. Vindarna har definitivt vänt och är inget att lita på.

 

Jag tog en promenad efter middagen. Först ner till storvägen, den lilla viken är magisk i alla väder

Sen gick jag åt andra hållet och påmindes återigen om hur igenvuxet det är idag, kontra hur öppet det var då man var barn. Här kunde man se om det lyste hos Forslunds då man kom åkandes i bilen. Idag ser man bara höggräset

En bit längre upp

Nu då, nopp, inte än

Men nu

 

Storstugan

Lon

Siverts därnere i backen

Syrrans stuga på andra sidan vägen, hade Forslunds bott kvar där hade dom varit stuggrannar. Nu heter hennes grannar Edlund

En av vägarna ner till badstranden

En bild på bryggan jag tog i förrgår, från syrrans håll

Fortsatte utåt mot uddspetsen

Vände strax innan och gick tillbaka

Och hoppla, här står vi

Tänk vilken lustig sommar (olustig skulle nog vissa tycka också) det varit så här långt. Inte för att jag saknat dom men vart är alla…

Vi brottades över en endaste mygga i Mårdseleforsen, där brukar det normalt vara hysteriskt.

Inga myggor what so ever, där man hämtar kallkällvatten. Om man är känslig mot bett, så brukar man nog använda myggmedel deluxe, då man åker dit. Och hittills, inga getingar

Lite fundersam får man nog lov att vara. Även om man är glad att slippa dessa insekter, är dom viktiga för allt annat. Växter och andra djur. Sen behöver det inte betyda att dom inte kommer att komma, på sensommaren kanske, eller så blir det en explosion av dom, nästa år. Ja vi får se…

Avslutar med min årliga bild på moi, inte fasen blir man yngre, jag som var naiv och trodde att tiden kunde stå still nån gång. Men hey…huvudsaken man har kul och slipper större bekymmer än rynkor och tunt hår, hahaa… Ha en fin söndag, mina vänner!

2020

2021

2022

2023

2024

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten