Galna småtjejer…

…som beter sig som råbarkade sjörövare. Vad ÄR det med dem?

Vad sägs om detta sms:

"Sug min kuk din lilla fula fitta Haha fula lilla p12"

?!

Skrivet av en tjej snäppet äldre än min dotter. Skrämmande! Tänk om vissa föräldrar kunde lära sina ungar vad som är okej och inte. Om man skriver sådana här sms är man alltså INTE mogen att ha en mobiltelefon och då borde ju rimligtvis föräldrarna ta telefonen i beslag.

Eller?

När man blir straffmyndig så kan ett sådant här sms bli en ganska het potatis. Men det fattar inte vissa ungar eftersom deras föräldrar bara skiter i att lära ungarna telefonvett.

Nädå, bara ge din unge en telefon och skit i vad ungen säger och skriver via telefonen.

Det är synd om er föräldrar som inte fattar ett jäkla dugg. Men vänta tills ditt "gulliga lilla" barn börjar dra på sig polisanmälningar när han eller hon är femton år. När man fyller femton år blir man alltså straffmyndig som alla vet.

Trakasserier och hot är alltså olagligt. Och tro mig när jag säger att jag har sett betydligt värre sms än ovanstående.

Så du mamma / pappa som har barn i yngre tonåren och har ungar som ränner på Tomtebo (Och i andra stadsdelar också för den delen) Ta nu och gör dig själv OCH ditt barn en tjänst. Upprätta NOLLTOLERANS vad gäller svinaktigt beteende via mobilen.

Vi har nolltolerans på vår adress, vilket innebär att mobilen försvinner i minst en månad om man:

  • Har konflikter via mobilen
  • Låter kompisar svara och vara dryga i telefonen
  • Skickar otrevliga, fula och dumma sms
  • Skickar onödiga kedjesms
  • Skickar sms av typen "vgd?"
  • Använder telefonen på ett sätt som inte är ok
  • Skickar sms eller ringer någon som inte vill prata
  • Filmar eller fotar någon som inte vill det

Och ja, jag anser att det är min plikt som mamma att ständigt ha öppen dialog med min tolvåring om hur man beter sig mobilt. Jag kollar inte hennes mobil eller läser sms men vi pratar om det flera gånger i veckan och jag är tämligen säker på att mina mobila regler efterlevs. Jag pratar med andra föräldrar om sånt här då och då och det sorgliga i det hela är att alltför många inte har en susning om vad deras kids förmedlar för bild av sig själva genom sina beteenden.

En del ungar är numera inte välkomna på min adress och det är lite sorgligt faktiskt. Men jag vill inte ha en massa negativ skit in i mitt hus så därför stänger jag dörren. Jag har fullt upp med att uppfostra mina tre ungar och som alla vet så är det större ansträngningar som krävs med en "halvvuxen-snart-tonåring"

Så ni andra morsor och farsor: Lär era barn hur man beter sig mobilt! För jag har verkligen inte tid eller lust längre att sköta detta med andra ungar än mina egna. Och det tar faktiskt tid att lära ett barn saker som han eller hon inte har någon kunskap om. Det tar tio minuter att lära sig en telefons tekniska detaljer, men det tar flera timmar att kontinuerligt lära sig hur man använder sig av telefonen på ett korrekt sätt och hur man ska prata / bete sig via luren.

Jaaaa.. jag VET att jag tagit upp detta förr, men det tåls att upprepas. Det är nog rent av nödvändigt!

*TJATAR VIDARE*

Nu kan jag tänka mig att en och annan förälder som känner mig och mina barn känner sig träffade. Och känner just DU dig träffad?! Ja, då finns det nog fog för det.

Lösning på problemet? Enkelt.. det är bara att börja med att fråga just DIN unge. Eller så ringer du mig helt enkelt.

Nästa gång något liknande händer så kanske jag till och med skriver ut vilket nummer som skickar sådana här sms. HÄR i bloggen.

Och då kanske just DU som förälder får skämmas.. Låter inge kul va?

LÖS PROBLEMET!

 

Etiketter: , , , , , ,

18 kommentarer

  1. Anne-Marie Mäkelä

    Vet du, jag ska skicka en länk till detta blogginlägg till min dotter. Detta eftersom jag tycker att en av hennes tonårsdöttrar använder sin mobil på fel sätt. Inte så att hon skickar ”elaka” sms, men hon använder fotofunktionen helt fel. Tack för ett bra inlägg! Kram

  2. Anders

    Man baxnar när man hör vad vad dagens unga kallar varandra numera. Känner mig gammal som skriver detta, men när jag var ung fanns det inte ens på kartan att säga könsord, grova svordomar och andra invektiv till andra människor. Vad har hänt? Har det gått inflation i ordens betydelse? Eller beror det på dålig uppfostran? Ingen kontroll från vuxenvärlden? Frågetecknen är många, men hur ska vi kunna få en värld där alla behandlar varandra väl oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg, åsikter, sätt att vara etc. etc. om vi inte ens kan kommunicera med varandra på ett belevat sätt?

  3. Marja Granqvist

    När man sitter på bussen och hör och ser saker, så verkar det nästan som om tjejerna är värst när det gäller fult språk och tillmälen. Verkligen deprimerande att de tror att de måste ’hävda’ sig på det sättet. Dåligt självförtroende… och varifrån kommer det? Det kan inte vara lätt att vara ung och förvirrad i dag.
    Dina barn är då lyckligt lottade som har en närvarande och förnuftig mamma som kan stötta dem. Kram

  4. Catharina Alperud

    Med barn som är i tonåren och små som inte är det måste jag säga att jag fortfarande inte har en aning om detta sms-fenomen och hur man får bukt med det. Vrf,Vgd osv är en av döttrarnas älsklings kommunikation, medan den andre inte använder ett sånt språk utan snarare hatar att använda sig av sms-kommunikation. Den ena är 16 den andra snart 18… Min teori är att ger man dom grundläggande värderingar försvinner detta ”språkbruk” av sig själv. Min taktik har varit att inte besvara sms:en när det kommer idioti sms. Tillslut har hon fattat av sig själv. Språkbruk bland tjejer är däremot rätt intressant… Kan man inte tänka lite som detta också att tjejer ger sig rätt att ta mer plats än när vi var ung? Att ha rätt att ha samma språkbruk som killar är väl ändå inte fel, ÄVEN om det är hiskeligt och bör rättas till, precis som jag gör med mina killar… För med två av varje sort och några pojkvänner så är det ingen större skillnad i grova ord, men när det är tjejer som använder könsord och kallar varandra för lite av varje är det genast så mycket värre.

  5. Maria Lundmark Hällsten

    Jag skulle nog också vilja påstå att många av dessa ungdomar som använder sig av tillmälen, ord och meningar som du beskrivit här, inte ens vet vad det egentligen betyder. Att kalla någon cp, har man hört av många, till leda, jag hoppade på en tjej en gång som vrålade cp barn till sin syster, och frågade henne om hon visste vad det ordet betyder…nä, det visste hon inte, när jag förklarat det för henne så skämdes hon faktiskt, med rätta. Ha det gott!

  6. Spankywhip Dellamorte

    Bra skrivet Helena!
    Barn/ungdomar och mobiltelefoner är en skrämmande kombination. Likadant är det med internet. Många föräldrar verkar ju inte ha en susning om vad deras barn är på inne på för sidor *ryser*

  7. Helena Nilsson Springare

    Svar till Anne-Marie Mäkelä (2011-04-02 10:32)
    Hej Anne-Marie 🙂 Vad kul att det uppskattas. Ibland känns det som att en del inte tar sådant här på allvar vilket betyder att man skjuter ett problem framför sig bara. Lika bra att lära kidsen rätt från början 🙂 Försöka i alla fall, men många morsor och farsor VET ju inte ens om att deras små änglar faktiskt kan ha horn ibland haha..

  8. Helena Nilsson Springare

    Svar till Anders (2011-04-02 16:56)
    Hej Anders! Precis huvudet på spiken. Vi måste ju börja någonstans och ibland så tror jag att många säger vad som helst utan att tänka efter när man ändå har en dataskärm eller en telefonlur mellan sig och personen man skriver till. Fast många vräker ju ur sig vad som helst rakt upp i ansiktet på varandra också för all del. Bägge känns lika illa. Jag tycker att vett och etikett via nätet och via mobiler borde införas i skolan någon gång under mellanstadietiden. Skulle väl vara nåt? 🙂 Tack för en bra kommentar!

  9. Helena Nilsson Springare

    Svar till Marja Granqvist (2011-04-02 22:06)
    Hej Marja 🙂 Ja, tjejer är riktigt hemska ibland. Man blir chockad när man ser en söt och fin liten nätt tjej som öppnar munnen och ut kommer.. ja, de hemskaste ord man kan tänka sig. Att kalla polarna för ”bitch” och ”hora” känns ju lite knepigt. Men som sagt, man måste nog börja tidigt. men sedan så ser de ju säkert hur många vuxna beter sig också. Som tex dessa ”dokusåpakändisar”. De är ju inget annat än förvuxna och förvirrade barn i en vuxen kropp. Ganska sorgligt faktiskt!

    Ja, man får göra så gott man kan som morsa och hoppas att det räcker 🙂

  10. Helena Nilsson Springare

    Svar till Catharina Alperud (2011-04-03 10:25)
    Ja, såna där jobbiga och onödiga sms brukar jag inte heller svara på. Blir nästan allergisk mot telefonen då det dimper in sånt där DUMT haha.. ibland stänger jag av ljudet på min lur bara för att jag inte orkar med att 90% är skit. Kedjesmsen är värst. Usch!!

    Men det som gör mig förbannad är att så många (mest småtjejer) SÖKER konflikt via sms och bränner av sådana här sms helt ”oprovocerat”. Det gör mig sjukt förbannad att så många föräldrar inte vill kännas vid att deras barn håller på så här. Det nästan som att göra det hela okej!

    Att kalla en annan tjej för hora, fiotta, slyna och bitch är så sjukt. Både när de kallar sina hatobjekt för det och även nör de kallar sina polare för det. Huvva.. Jag äcklas av det! Men vad gäller skötsamhet via mobilen så har vi kommit en bra bit, men vägen dit har varit ganska lång *skrattar*

  11. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-04-03 12:32)
    Jag brukar också säga till om jag har möjlighet till det. Ett par killar satt inne på biblo en gång och skrek hora och allt möjligt skit. Jag blev grymt arg och sa till. Dessutom hade jag ett av mina barn med mig och jag ska inte behöva sitta på en allmän plats och lyssna på sånt skit.
    Efteråt kom en av bibliotekarierna fram till mig och tackade mig för att jag sagt till.
    jag kunde bara inte låta bli!!

    det är bra med vuxna som vågar säga till tror jag 🙂 Dessa individer ska ju trots allt också bli vuxna en dag!

  12. Helena Nilsson Springare

    Svar till Spankywhip Dellamorte (2011-04-03 17:12)
    Precis! Många skulle säkert inte ens tro det om sina barn om man så hade filmat dem med en kamera *skrattar* Hur var det nu?! ”Mina fina barn, andras ungDJÄVLAR”

    Ja, vad ska man säga? Låt dessa föräldrar vandra i mörkret.. en dag kommer då rullgardinen dras upp och då kommer det att göra ONT i ögonen hehe..

  13. Catharina Alperud

    Du har helt rätt Helena!
    Jag är allergisk mot sådant, ännu värre är det när vuxna föredrar sms
    -bråk före att stå för saker på ett ärligt sätt.
    Sms har gjort saker lite för enkelt.
    Bara en sån sak som att göra slut via sms eller en vänskapsrelation…
    Vojne var är allt på väg?
    Kommer vi att vara ett kommunikationslöst samhälle till slut?

  14. Sanna

    Tur att Millie är ett och inte har en egen mobil än!

    Självklart får du ta bilder från min blogg på våra söta barn 😀

  15. Helena Nilsson Springare

    Svar till Catharina Alperud (2011-04-04 07:23)
    Ja vuxna är ju inte ett dugg bättre ibland när det gäller sånt.
    Sms tekniken är ju relativt ny och det finns ju liksom ingen riktig ”manual” på vett och etikett vad gäller det ”ässämässiska språket” (haha.. vilket ord va?!) Så väldigt många tycker och tror säkert att det är okej att tex göra slut i mobilen medans andra inte ens fattar hur man kan göra så.

    Öga mot öga är väl alltid det bästa. Eller att man åtminstone RINGER och pratar. Men just språkbruket och ibland rena rama hotelser och trakasserier är som vardagsmat för många kids idag. Det är så himla trist 🙁

  16. Helena Nilsson Springare

    Svar till Sanna (2011-04-05 01:18)
    Haha.. vänta bara.. Snart är hon TOLV (skrämmande tanke va?) och då blire mobiltjat för hela slanten *skrattar*

    Jamen då snor jag en bild. Gud så söta de var tillsammans. Ett riktigt stjärnpar 🙂 Hoppas ettårsdagen var till belåtenhet för lilla damen! Kram

  17. Miss Minnalainen

    Vars är välden på väg egentligen? Själv var jag nästan sexton när jag fick min första mobiltelefon, nuförtiden går barnen i lågstadiet när dom ”debuterar”, ganska beklämmande att se hur telefonerna nuförtiden används…föräldrarna borde dra sina barn i öronen om dom inte vårdar språket!

    # Skickar onödiga kedjesms

    Borde det vara allmänt förbud på. HATAR kedjesms/mail/facebookstatus.

    # Skickar sms av typen ”vgd?”

    Ehm, vad betyder ”vgd”?

  18. Helena Nilsson Springare

    Svar till Miss Minnalainen (2011-04-05 15:17)
    ”Vgd?” betyder: Vad gör du?
    En tjej kan skicka sjutton stycken ”VGD?” på en kväll. Undrar vad hon vill ha för svar?

    Typ: Nu e jag på toa, nu dricker jag ett glas vatten, nu gör jag inget, jag ser på tv etc etc… *suck* inte konstigt att ungar i den åldern har stressproblem som ont i magen och huvudvärk och allt möjligt som inte fanns lika mycket av förut.

    Okej om man får en rolig historia, men de här ”svara vilken siffra du tycker att jag är… blablaba…” Gaaah.. mobiltelefoner är bara till förtret ibland. Jag stänger oftast av ljudet på min lur kvällstid då jag inte orkar med den. Så kan jag kolla när jag själv känner för det 😀

    Ja, språket mellan kidsen numera är ju horribelt tametusan!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.