April Fool?!

Halkade ut och konstaterade att vädret fortfarande inte stämmer med årstiden. Idag kändes det som påsk ute. Vädret går som bekant inte att påverka så det är bara att gilla läget, dra fram en spark så man har något att hålla i sig i och börja överväga att investera i broddar till skorna.

Idag är det sista dagen på 2012. Nyårsafton är alltid en punkt och en början för mig. Tennyson’s Nyårsklockan är fantastisk och bombardemanget av raketer efteråt är mäktigt men läskigt. Jag tillhör den där skaran som vid en nyårsafton de facto fick uppleva håret brinna! Det var ett rör med sånna där bollar som flyger upp i olika färger. Vinden kastade omkull den dåligt riggade pjäsen och bollarna skjöts rakt in mot en altan där jag stod. Bollen landade strax bakom höger öra. Håret började brinna, bollen trillade vidare ner i huvan på min jacka som började brinna. Andra gäster fick också bollar på jackor.

Det jag minns mest är hur jag agerade -raketsnabbt (ha ha ha)-på ren och skär impuls. Jag hade handskar på mig så jag slog mig hejdlöst på huvet som en galen och kastade mig ner på marken. När allt var släkt kunde jag konstatera att huvan var smält på jackan, sjalen hade brunnit och klibbats ihop. Jag var i fullständig panik. Kördes hem i ilfart, var ej brännskadad. Satt sedan och skrek och grät i badrummet och fick hjälp av min svägerska att tvätta håret. Jag trodde allt var borta ty det rasade MYCKET hår i den tvätten.På nyårsdagen ringde jag min frisör som var hemma hos sina föräldrar och bad förtvivlat om hjälp. Jag fick komma samma eftermiddag. Det var ett klippande strå för strå för att få bort allt bränt, därefter hade jag väldigt tunt hår på högersida och mer på vänster.

Det som var "räddningen" denna nyårsafton var att jag misslyckats med mitt långa hår. Så jag hade satt upp det. Så det som brann var liksom underhåret. Än idag kan jag, när jag  hör en smällare eller raket, på ren reflex ta mig bak i huvet där den där jävla bollen landade. Jag tillhör dom som gärna tar på en  mössa eller en huva när jag skall ut kring dessa infernon. Jag ogillar skarpt när folk bränner iväg saker bakom ryggen på andra utan att följa säkerhetsanvisningarna. Bränt barn skyr elden! Yes I do!

Denna april-liknande nyårsafton har jag tillverkat en chokladtårta som blev så hög att jag faktiskt kapat bort ca 2 cm på höjden på kakan. Nån boll i huvan har jag inte tänkt att få och någon stimmig nyårsfest ska jag inte besöka. Istället får jag några timmar med min son vilket är det bästa jag kan tänka mig denna dag. Inför hans hjärtoperation den 3 januari 2009 höll han sig vaken till tolvslaget. Vi firade nyår hos  mina föräldrar och hans pappa var också med. Vi var tvungen att hålla oss isolerade för att inte riskera att han (eller vi för den delen) blev sjuk inför operationen i Göteborg. Vi hade berättat att vid 12-slaget DÅ kommer det blir MYCKET raketer ute ty han var lite besviken över det som pangat å puffat under kvällen.

Så när klockan slog tolv stod han i ett fönster högts uppe på vinden och tittade ut. Det skjöts faktiskt som aldrig förr det året på den lilla fotbollsplanen. Han var helt hänförd. Han sa "-Mamma, jag trodde att det skulle vara bra, men inte så HÄR bra". Han var nöjd och lycklig när han somnade. Då om någonsin tänkte jag att det var en punkt och en början, inte bara på ett gammalt och nytt år utan på ett gammalt liv med hjärtfel och ett nytt som hjärtfrisk.

Önskar alla ett GOTT NYTT ÅR! (och följ säkerhetsanvisningarna om ni skall bränna iväg saker denna afton)

//a

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Maria Lundmark Hällsten

  Usch vilket årsslut du fick… eller års början, vilket som, så är det inget man vill uppleva. Jag brukar hålla mig på behörigt avstånd… så gott det nu går. Gott nytt år, önskar jag dig och en god fortsättning.

 2. Anna Holgersson

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-12-31 11:44)
  Jodu! Tur man var ung på den tiden, idag hade jag väl flippat ur totalt 🙂 Ska försöka begripa mig på hur jag länkar, vill gärna ha en länk till din blogg på min sida! Gott nytt år! //a

 3. Herbert

  Hej. Hamnade på ditt inlägg av en slump när jag letade efter något helt annat. Såg att du drabbats av elände med nyårsraketer. Det kan ju gå riktigt illa, en tjej blev skadad när hennes dunjacka tog eld av en raket när vi firade nyår i Åre. Både ärmen och framsidan tog eld fick vi höra senare. Min fru lyckades sätta eld på sin dunjacka vid grillning men klarade sig oskadd. Hon slängde den förstörda jackan på grillbrasan och gissa om den tog sig fort. Den smälte så den krympte flera storlekar, den riktigt rörde sig i hettan och både luvan och ärmarna såg ut som dom blivit levande. Dom rörde sig än hit och en dit sedan sjönk hela jackan ihop och övertändes. Vi var glada över att den inte övertändes när hon hade den på sig. Vi har insett att man ska vara försiktig med dunjackor av nylon tillsammans med eldning och även då fyrverkerier. Ver ju inte om du hade dunjacka av nylon på dig när din luva/jacka tog eld. Men nog hade du tur att du släckte så snabbt, om din jacka tagit sig lika snabbt som vår hade det kunnat sluta illa. Du skrev att det var fler som fick brinnande bollar på sin jackor, hoppas det inte var fler som råkade illa ut. Kan föreställa mig vilken panik som skulle kunna bryta ut om flera dunjackor skulle börja brinna av en fyrverkeripjäs. .Vi har fått mer respekt för brandfarliga kläder utan att för den skull sluta använda dem. Bara lite försiktigare . Med vänlig hälsning, Herbert

  • Anna Holgersson (inläggsförfattare)

   Tack för lång kommentar och fy så obehagligt med brand i dunjacka!!! Man lär sig något även av upplevelser som dessa! //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.