Väckning

Har lite svårt att sova då det är vår och sommar i luften. Det beror inte enbart på ljuset, man kan ju använda persienner och rullgardiner, och inte beror det bara på att det blivit några grader varmare i sovrummet, våra katter spelar in och fåglarna som gapar därute på gården.

Jag vaknade eller blev väckt vid 5 igår morse, av Eloise (en av våra katter) som lade sig utanför sovrumsdörren och skrek. Ja jag säger att hon skriker för den tiden på morgonen så låter alla ljud dubbelt värre än normalt. Man spärrar upp ögonen och ligger och funderar om man ska kasta något tungt, på dörren, men då har man ju inte bara skrämt katten, det finns ju fler som kan bli rädda, Åke till exempel. Nähä, klurar vidare på vad man skulle kunna hitta på men till slut ledsnar katten och vandrar iväg. Man lägger sig till ro och ska just somna då sätter en svan eller trana eller vad det nu kan vara som låter som en trumpetande elefant, igång att trumpeta utanför fönstret. Är det inte det ena så är det de andra.

Åke vaknande, han med och klev upp innan väckarklockan satt igång och när han kliver upp då kan inte jag somna om, så är det bara. Dessutom vet man att ens egen klocka snart börjar leva om så man ger upp och känner ändå en viss tacksamhet över att solen ändå är uppe. Det känns lite mer otacksamt om man blir väckt i kolande mörker, och man känner det som om man vore ensammen i hela världen som är vaken den tiden på dygnet.

När man var i tonåren kunde man sova bort en hel dag eller åtminstone sova till efter 12, till ens föräldrars stora förtret, men idag tycks man inte ha tid att slänga bort sin dag på att sova.

Jag och min kusin, Anna, var experter på att hålla oss vakna till sent på nätterna för att sedan sova till mitt i dagen. Detta var på sommarloven. Min morbror jobbade i gruvan och började tidigt på morgonen och var därför måttligt road av vårat nattliv, vi satt ofta på cyklarna och for förbi deras fönster och surrade, inte tänkte vi på att någon låg och sov, sådär vid 12-1 på natten. I gengäld så stod han på bron, uppe med tuppen och gal utöver sommarstugeområdet så han kunde ha väckt dom döda, det var hans lilla hämnd.

Sänder en hälsning från Janne och Kerstin till Ritva i Innansjön, som tydligen läser min blogg ibland. Och därmed avslutar jag dagens bloggande och hoppas att solen även lyser på era huvuden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten