Prova lägga benen på ryggen och spring

Det blev en utedag igår. Så underbart med lite värme. Influerad av Robinson så fjuttade jag eld på lite ved och det fick bli parisare till lunch

Jag gick dock inte all in, vilket jag hade kunnat göra. Har nämligen ett tändstål i gömmorna, men jag har inte testat det än. Tänkte att det kanske kunde användas i nåt tävlingsmoment, här, eller i stugan. Fast då skulle man nog ha haft åtminstone 2 stycken 🤔

Vår luncheld gjorde jag som man fick lära sig som barn. Man börjar med att göra karner (flisa fina stickor som brukar krulla sig lite) och sedan är det bara att täcka så det inte blåser rätt ner på dom. En tändsticka räckte, thats it!

Nu vet vi vad det är för rödfärgade småfåglar i syrenen. Hämplingar!

Dom förekommer i södra och mellersta Sverige upp till mellersta Värmland, södra Dalarna och norra Uppland samt vidare norrut utmed kusten till södra Norrbotten. I slutet av mars återvänder hämplingen till Sverige från sina övervintringsområden, huvudsakligen sydvästra Europa. I mindre omfattning förekommer det att hämplingar övervintrar i södra Sverige.

Nicco kom förbi och drack kaffe. Hon använde kortet ”fråga en vän” och skickade en bild på en av fåglarna vidare och fick svaret rätt omgående att det var just en Hämpling. Kul, dom har vi faktiskt aldrig sett förut, men nån gång kanske ska vara den första.

Om man aldrig smakat Maskrosor kanske det finns en första gång för det med. Såg ett klipp på Insta där en man står och pratar gott om denna växt som många anser vara ett ogräs. Den är tydligen fylld med bra, nyttiga saker och man kan faktiskt äta ALLT, på en maskros. Godast är den tydligen tidig sommar och innan den går i blom. Mjaha, man kanske får prova ta ett blad och tugga på då. Bitter kan den vara men påminna om Ruccola.

 

2009 skrevs det att den vita mjölken som sipprar ut ur stjälken är naturlig latex, en viktig råvara i gummiindustrin. Redan under andra världskriget utnyttjades maskrosor för att producera gummi. Jojomensan!

Efter middagen tog jag min lilla orangea träningsväska under armen och gick iväg till Umestan. Då fick man både frisk luft, några kilometers promenad och armträning mitt på hållet eftersom jag gick in på Fitness24 och körde ett mindre pass.

Skulle sätta mobilen på laddning nu på morgonen och får syn på en katt utanför vårt fönster. Jag blev jätte förvånad över kattens sätt att känna sig sedd, utan att jag ens gjorde ett endaste litet ljud. Det tog inte många nanosekunder innan den vände på huvudet och såg mig stå, blixtstilla i köksfönstret.

Efter sista bilden la den benen på ryggen och sprang iväg. Sjukt talesätt va, vadå lägga benen på ryggen och dessutom springa, usch vad jobbigt. Lägga benen på ryggen är då i alla fall nånting kusin Jenny, alias _yogajenny_  kanske skulle lyckas med, hon har ju varit på god väg i alla fall, haha.

Ser på flera bilder av henne och blir än idag, speechless, fantastiskt vilken viljestyrka och målmedvetenhet hon har.

Soligt idag med, så trevligt. Ska kanske passa på att sitta ute en stund efter frukost. Men må i alla fall börja nu med att gå ut med Mr W. Han har slocknat på mattan i väntan på utgång. Ha en fin måndag, allihop!

Maria Lundmark Hällsten