Egenhändigt gjorda luftballonger

 

Vi har bestämt oss, vi åker upp till Malå och firar jul där, bara jag, Åke och Nicco. Allt detta enligt Niccos önskan, så nu har hon då fått en uppfylld 🙂
 
Det är egentligen inte så pjåkigt där, ingen uppkoppling, inget stim, det är mörkt som i…gruvan och framför allt lugnt. Tv har vi, ettan, tvåan och fyran, så vi behöver inte ens anstränga zappfingret. Förr förra julen var vi ju där och jag skottade en väg på ca femton meter, fram till grillen så vi satte ner en marschall där som fick lysa upp lite i mörkret.
 
Hade sett coolt ut om vi kunnat göra en liten tomte som suttit bredvid, men jag vet inte riktigt hur vi skulle kunna göra en sån. Kanske skulle ha fått ta med skelettet från toan…hahaha, fast skulle det råka köra förbi någon på vägen så kanske man förstörde hela deras jul, inte bara denna utan för all framtid.
 
Näpp, men en luftballong kan vi fixa, och skicka iväg. Såna där som man kan köpa, ni vet, men som vi alltid gjorde själv, som barn. Min pappa hade i sin tur fått lära sig detta då han var liten, så det har gått i arv. Man tar egentligen bara silkespapper och klipper ut fyra vinklade sidor, klistrar ihop dom och sedan limmar man dit ett tak. Kröker till en ståltråd där man även virar fast en lagom stor bomulls tuss och dränker den med t-sprit, sedan är det bara att invänta rätt väder, blåst är ingen hit, för då är risken stor att den börja vobbla och tar eld.
 
Kommer ihåg att vi en gång skrev på luftballongen och bad att den som hittade den, skulle ringa och tala om vart den hade landat, sedan skrev vi givetvis dit telefonnumret. Och se…en eller två dagar senare så ringde en äldre kvinna och sa att hon hittat den i diket utanför hennes hus, som låg cirka tre kilometer från vår stuga, den hade flugit en bit.
 
Vi åker i alla fall upp på julaftons morgonen…men inte före vi vaknat. Huvudsaken vi hinner upp innan Kalle, och helst medan det är lite ljust ute, men det kanske är att vara lite väl optimistisk, då det är utlovat snö och sk-t väder, precis som om vi behövde mer av detta vita, fjunsnöande drev eländet…eller inte.
 
Nu ska jag väcka upp Nicco om en kvart, hon ville nämligen ha sällskap ner på stan idag och jag har då sagt att ska vi ner dit så åker vi senast klockan tio, kan ju gissa att det är många som är ute nu, i sista minuten och jag gillar inte då det ska vara trängsel överallt. Sen blir det fika hos morsan på mariehem och avslutningsvis, inköp av julskinka på Coop, och där kan jag gissa att vi inte kommer att vara ensamma. Önskar er en trivsam dag!

2 kommentarer

  1. Marja Granqvist

    Låter som att ni kommer få en mysig jul. Hoppas bara på bra väglag när ni ska åka upp.
    Såna där ljuslyktor brukar vi släppa upp på nyårsafton i stället för fyrverkerier. Det börjar bli allt mer vanligt.
    Ha en fin helg med familjen. Kram

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Svar till Marja Granqvist (2010-12-23 00:08)
    Jo nog tror jag det blir bra. Jag har också förundrats över alla dessa luftballonger, och att någon kommit på den ideén att sälja dom, när man kan göra dom själv till en mycket billigare penning :-)Men det är klart, det är lite pyssel också och till jul kanske man är nog less på allt pysslande som normalt brukar bli vid den här tiden. Ha det gott, du med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten