Kort ägglektion

Vi pratade nämligen om ägg igår, då vi satt ute i snålblåsten och drack kaffe. Jag är nämligen lite skeptisk till ÖoB:s äggförsäljning (som dom ibland har) då ägg, normalt brukar ligga i kyldiskarna, men det gör dom ju inte då ÖoB säljer dom.

Letade nu på nätet om just förvaring av ägg och fann detta:

Konsten att förvara ägg

Ägg är ett känsligt livsmedel som helst skall förvaras i kylskåpet. Eftersom skalet är poröst kan ägget suga åt sig lukt, smak och värsta fall bakterier. Bakterierna kan t ex komma från andra livsmedel eller smutsiga köksredskap och därför är alltid god hygien i köket av största vikt. Starkt luktande livsmedel som tex korv, fisk eller ost bör förvaras i burkar med lock.

I rumstemperatur försämras äggkvaliten fortare än i kyl och bakterier kan lättare få fäste. Med normal hygien, rätt förvaring och tillagningsmetoder är det dock inga problem. Kronäggskartongerna är försedda med bästföre-datum, men i kylskåp håller ett prima ägg som regel betydligt längre. Hårdkokta ägg ska också förvaras i kylskåpet och förbrukas inom en vecka (odelade). Är du osäker på om ägget är färskt kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten och riktigt gamla ägg "står upp" i vattnet med den trubbiga ändan.

När du väl knäcker ett ägg kan du också se om det är färskt. Gulan ska vara hög, vitan klar, seg och tjock runt gulan och lite mer lättflytande mot kanterna.

 

Kontentan blir alltså att det går bra att ha dom i rumstemperatur, men inte hur länge som helst, och därför kommer jag att fortsätta köpa ägg som finns i kyldiskarna.

Over and out!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten