Träningskunnig? Önskar ett svar!

 

En fråga till er träningskunniga, vad är bättre, att öka repetitionerna eller tyngden? Och vad gör dom för skillnad?
Tina ringde under mitt lilla träningspass, jag älskar benpressen och börjar alltid med den och sitter förmodligen längst där också. Hon undrade hur mycket jag körde och det ser ut så här.
Idag repeterar jag varje viktökning med 30 stycken pressningar, jag börjar med 60kg x 30, sedan 70kg x 30, 80kg x 30 och 90kg x 30 och 100kg x 30, ibland avslutar jag med 150kg x20.
Grejen är att när jag kliver upp därifrån så känner jag nästan ingenting, jag är lika opåverkad som innan jag satte mig där och inte känner jag nåt dagen efter heller.
Så då började vi prata om att man då borde göra en förändring, men vad skulle då vara lämpligast, att öka antalet gånger eller kilona, någon som har ett bra tips? Tackar på förhand!

6 kommentarer

  1. Annika

    Hej!

    När jag styrketränar så brukar jag höjja vikten. Om jag tex kör 10 kilo 12 gånger i 3 set och då orkar mer än 12 gånger så brukar jag höja vikten. Har även hört av den personliga tränaren att jag ska göra så. Har du provat att köra 150 kg x 30 ? Isåfall hur känns det då?

  2. Maria Lundmark Hällsten

    Svar till Annika (2013-04-17 15:24)
    Hm, jag kanske skulle testa att börja på 70kg istället och gå upp till 110? Men vad blir skillnaden om man istället ökar repetitionerna med till exempel 40 istället för 30? Jo jag har testat 150 x 30, och det känns, just då, men inte efteråt 🙂

  3. Annika

    Om du öka från 30 till 40 i antalet repetetioner så blir det förhoppningsvis tyngre och det känns mer när du kört ditt sista sett.

    Prova då med att öka antalet till 40 och du får känna hur det känns om du känner någon skillnad.

    Eller som du skriver så kan du ju också prova att börja på 70 kg och gå upp till 110 kg.

    men prova att öka antalet repetitioner. Det skulle jag göra. Men jag är som ingen personlig tränare utan jag styrketränar bara själv så att säga och lär mig utav vad andra säger när det gäller träning.

    Jag vet själv man vill ju att det ska kännas även dagen efter 😉

  4. Tina

    Hej! Om jag var du skulle jag öka vikt! Skippa de där lätta rep. Kör hårdare vikter, börja med tyngre.

    Har du hör om Dr Tabita? Fyra minuter träning upp till 4 ggr/v? Jag kan mejla dig en länk sen, så kan du kika. Där kör de hårt, och detta är väl beprövat.
    Börja med uppvärming, jobba på plats.
    Du kör 20 sek träning t ex benböj i rask takt, men ändå med god kontroll förstås. Vila tio sek och då går du tex över till armhävningar. Du kan kolla på länken hur de gör dessa, sen. Vila tio sek. Nu har det gått en minut. Repetera.
    Kombinera detta under veckan med sim, promenad, cykel…
    Jag ska testa! : )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten