VĂ„rtecken 🐝och andra signs đŸ‘č

Ska börja med att förtydliga det jag sĂ„g i eldsflammorna dĂ„ jag vĂ€nde pĂ„ bilden. Åke sĂ„g det inte, inte heller Mats och Hafdis, förrĂ€n jag visade ögonen pĂ„ figuren. HĂ€r ramar jag in sjĂ€lva fejjan

Detta Ă€r ju en nanosekunds bild, för lĂ„gorna stĂ„r ju aldrig still. Jag gillar den đŸ‘ș

Jag skrev att Tina och jag pratat lite om barns uppvÀxter och vart dom tagit sig. Och i just det fallet handlade det, egentligen om att lyckas pÄ falska premisser. Tror det var sÄ att hon lyssnat pÄ en podd och dÀr berÀttade dom bland annat om nÄn som av misstag, fÄtt fel betyg eller om det var sÄ att ett prov som utfördes, blandades ihop och den killen som inte fixade det, fick vet att han klarat av det.

I tron om att han kunde detta, sÄ blev han framgÄngsrik i sitt yrkesval. NÄnting som han förmodligen inte hade satsat pÄ, ifall han fÄtt det rÀtta svaret pÄ hans prov.

Man kan ju nĂ€stan likna det vid humlorna. Dom hĂ€r runda sakerna som rent teoretiskt, inte alls ska kunna klara av att flyga, fast
 det Ă€r vĂ€l ingen som sagt det Ă„t dom, right!? Jag sĂ„g btw Ă„rets första humla igĂ„r…fast bilden Ă€r frĂ„n MalĂ„ ifjol 😉

Det Àr givetvis viktigt med beröm, visa att man Àr imponerad, tala om att man tror pÄ barnet, att dom kan bli precis vad dom vill, och sÄ vidare. För detta Àr ju nÄgot, tyvÀrr, som man kan vÀnda Ät andra hÄllet. TÀnk pÄ barn (ja Àven vuxna) som hamnar i klorna pÄ en psykopat eller en person som trycker ner andra.

FÄr du höra tillrÀckligt ofta att du inget duger till. Och inte Àr vÀrd marken du gÄr pÄ. SÄ tror du till slut att sÄ Àr fallet. All sjÀlvkÀnsla och sjÀlvförtroende kan en annan ta av dig om du inte Àr stark nog att stÄ emot. Och ett barn, Àr betydligt lÀttare att fÄ dit du vill, om du Àr en sÄn mÀnniska. SkrÀmmande!

Det absolut enda, jag skulle kunna opponera mig emot, Ă€r att man kan framföra berömmet pĂ„ fel sĂ€tt. Typ
det dĂ€r fixar du! Du Ă€r sĂ„ duktig sĂ„ det dĂ€r Ă€r inget problem för dig! Du Ă€r bĂ€st, du kan det dĂ€r!

Det kan bli too much. För hĂ€r försvinner sjĂ€lva uppmuntrandet, utan du fĂ„r det bara rĂ€tt upp och ner. Men innerst inne, kanske du tycker det kĂ€nns som om du fĂ„r för mycket lagt pĂ„ dig. ”Du ska klara det hĂ€r, det Ă€r ju ingen match för dig!” Fast det kan ju hĂ€nda att den kĂ€nslan inte finns just den dagen det ska utföras. DĂ€r hamnar du plötsligt i ett lĂ€ge dĂ€r du kan trycka ner dig sjĂ€lv, för att du kĂ€nner att ett misslyckande inte Ă€r vad andra förvĂ€ntar sig att du ska komma med.

SÄ det viktigaste av allt, borde vara att berömma men Àven lyssna, ta in vad personen egentligen kÀnner inför vissa saker. Och hjÀlpa den framÄt, i sina val och dÀr det behövs, men pÄ ett naturligt sÀtt. Man behöver inte slÀnga ut röda mattan och blÄsa fanfar, varje gÄng dom fÄr alla rÀtt pÄ ett prov. För gör du det sÄ borde du rimligtvis göra det Àven om det inte blev alla rÀtt. Men att du dÄ gör det av andra anledningar. Annars skulle man uppleva det som att du drar undan mattan dom gÄnger du inte lyckas. Det Àr ju inte sÄ snÀllt, om nÄgon nu stÄr pÄ den.

ApropÄ barn, sÄ passerade vÄrt Àldsta barn Theresé och enda barnbarnet Sally, Kiel igÄr. Vy frÄn fönstret. Theresé nÀmnde ocksÄ att det var Sally pÄ bilden av en hockeyspelare, jag la ut igÄr, precis som jag gissade.

DĂ€r har jag och Urban Dunger minsann passerat ocksĂ„. DĂ„ vi 1984 gav oss ivĂ€g och reste pĂ„ tummen. En resa med mĂ„nga upplevelser, bĂ„de roliga och vissa, smĂ„tt jobbiga. Hur kul var det att försöka sova i ett dike med smĂ„ kvĂ€kande grodor i ett strilande regn
hahaa

Och vĂ„r yngsta dotter Nicco, fick hĂ„lla ett litet tal igĂ„r, uppe pĂ„ Ålidhem. Det gillades av alla, kort och vĂ€lformulerat. Det var inför 1a maj tĂ„get som startades dĂ€rifrĂ„n och uppe frĂ„n Mariehem. Dom strĂ„lade sedan samman vid Svingen för gemensam marsch in till stan. Hon fanns Ă€ven med pĂ„ bild i vk.se

Jag tycker att det Àr beundransvÀrt med dom allihop, som aktivt gör detta. Det Àr ju för att vi alla ska ha en chans till bra villkor i vÄrt arbetsliv. Och ja, jag vet att det finns bra arbetsgivare som gör mer Àn vad dom ens skulle behöva göra, för deras anstÀllda. Men det Àr lÄngt ifrÄn ALLA, som gör sÄ.

Jo, en sak till och ett tips till er alla som har barn. Han jag citerade i förrgĂ„r, ”En lĂ„tsas-bondes betraktelse” skrev till mig pĂ„ messenger och berĂ€ttade att han Ă€ven har ett annat jobb. Dom Ă„ker runt och har cirkusskola, Wullger & Mimmi. Nu pĂ„ söndag kan man trĂ€ffa dom ute pĂ„ Avion. DĂ„ Ă€r det cirkusskola och 2 juni kör dom show, same place, different name Klicka pĂ„ bild för att komma till deras hemsida

Och hÀr kan ni se schema för Kids Club Avion

Det var ju underbart vĂ€der igĂ„r, sĂ„ pass att jag sĂ„pskurade vĂ„r lilla altan och sen drog Åke fram utemöblerna som jag tvĂ€ttade upp.

Jag pÄbörjade krattning av grÀsmattan. Det blir en del sten frÄn grusgÄngen som hamnar dÀr, dÄ man skottar snö. Men grÀsmattan mÄr ocksÄ bra av att fÄ en genomgÄng. Det brukar gÄ rÀtt snabbt att man börjar se grönt grÀs dÄ det vÀl sÀtter igÄng

Jag satte ut fÄgelbadet

Åkte pĂ„ GranngĂ„rden och köpte lövsĂ€ck och nĂ„gra penseĂ©r. Det om nĂ„got Ă€r vĂ€l ett vĂ„rtecken. KĂ€ndes ovanligt tidigt att vi gjorde i ordning, fast
vadĂ„, vi fĂ„r vĂ€l köra altanmattan med högtryckstvĂ€tten efter denna mĂ„nad. Smuts finns det ju överallt hela tiden. Och det som Ă€r framme nu, Ă€r ju framme.

Vi avrundade hela dagen med premiĂ€rtur i Camaron. KĂ€ndes underbart att fĂ„ gasa lite, och sen upptĂ€cker man dom dĂ€r smĂ„ felen. TĂ€ndningen…fast det visste vi redan. Vi hann hem innan vi upptĂ€ckte ett annat fel. Bilen blev way to hot och kokade. Tur vi tog oss hem, sĂ€ger jag 😎

Ett annat vÄrtecken Àr vÀl att PÄskfÄgeln ser ut att ha ruggat och byter ut pÄskdrÀkten

Samt TvÀrÄn som vÀxer pÄ bredden

Har bokat in en tid hos Optikern idag. Dags att kolla synen, trycket och se ut nya glasögon. Dom jag har Àr lÀtt mjölkiga, sÄ jag retar mig pÄ dom. Förmodligen Àr mitt anvÀndande av diskmedel en bidragande orsak, sÄ det ska jag lÀgga av med. Det fÄr bli putsduk och rengöringsmedel gjorda för glasögon istÀllet.

Önskar er alla en fin torsdag!

Maria Lundmark HĂ€llsten