Hjärntrött….

Ett ord som jag fått lära mig efter hjärnblödning och operationer är ordet hjärntrött. Ibland när jag berättar hur genomtrött jag kan bli så säger människor tröstande: -jag vet, så där kan det kännas för mig också.

Då tänker jag inombords; -nej, min vän, detta har du aldrig upplevt. För att veta hur det känns så måste du ha upplevt ett skall/hjärntrauma. En rejäl utbrändhet kan också ge liknande symtom har jag fått lära mig. När hjärnan blir trött så finns det inga möjligheter att göra någonting, absolut ingenting är möjligt. Du kan inte pressa hjärnan bara lite till. Du kan heller inte träna den pigg och alert. Så är det; tystnad, ensamhet, en filt över huvudet – det är det enda som duger. Att domna bort en stund, vänta tills det surrande ljudet i huvudet är borta – det är det enda som duger. Det är viktigt att lyssna på sin kropp (hjärna) är något som jag lärt mig under dessa sista 4,5 år.

Konsten att slumra till har jag fulländat till perfektion. Sätt mig i en bil (fast inte bakom ratten helst), i en buss eller flygplan och jag sover. Låt mig sitta i ett väntrum med en tidning i handen och jag slumrar, inte någon djup sömn utan ytligt, lätt, men avslappnat. Så är det att känna hjärntrötthet, man lär sig hantera det.

Nu har jag fått papper från Försäkringskassan – jag är 25 % "sjukpensionär" eller vad det nu heter. Min första känsla när jag fick beskedet var – hjälp, jag vill vara som vanligt, jobba heltid, orka som jag gjorde förr – men när den känslan lagt sig så kände jag lättnad. Jag får arbeta 75% och kanske ha lite ork kvar till att leva när jag kommer hem från arbetet. Tack och lov! Hellre arbeta med full speed på 75% än att kämpa sig genom de återstående 25% med en surrande, uttröttad hjärna som bara vill kasta sig direkt i soffan när man kommer hem och därefter avsluta kvällen i säng vid 21-tiden.
Glad är jag, glad är jag över att det ibland fungerar med den sjukvård, de instanser vi har som ska hjälpa oss när de tuffa tiderna kommer.

 

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Det är ju vardagen som ska va prio ett.. det andra får vänta. Bara ordet hjärntrött låter hemskt 🙁 Skönt i alla fall att saker och ting verkar gå din väg när det gäller det byråkratiska! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.