Ändringar i språket

Tänk vilka förändringar det har blivit i vårt språkbruk. När jag var 10 år så lovar jag att jag hade aldrig hört ord som incest, hora, etc. I dag kallar klasskamrater sina flickkamrater för betydligt värre ord. En mig närstående yngre kvinna, dock över 30, blev kallad för h-ra när hon kom ut från en matvaruaffär, av alla ställen.

Hur kan vi vuxna tillåta att ungdomarna använder sådana ord mot varandra? Vad gör man i skolan, finns inga lärare närvarande ute på rasterna längre? Varför låter vi det grova språket ta mer och mer plats i vår tillvaro? Ruggigt, det är vad det är. Egentligen skulle jag vilja skriva något riktigt vasst och otäckt här, men låter bli. Jag tror det framgår vad jag tycker.

En annan sak är alla dessa löjliga särskrivningar av ord som man kan läsa ibland, inte minst i våra tidskrifter, men även på skyltar av allehanda slag. Läser man inte igenom det man skriver? Jag är ingen expert på att skriva riktigt och rätt, men i alla fall vet jag att det är skillnad på en lång hårig man och en långhårig sådan. 

Varför är jag så irriterad på detta i dag? Naturligtvis för att någon jag känner blivit kallad h-ra, det upplever jag som fruktansvärt, men också för att jag känner en allmän olust över vad jag läser i alla nyheter: våldtäkter, mord på unga flickor/kvinnor – hur kan det vara så? Var är respekten för varandra, oavsett kön? Tvi, tvi och åter tvi.

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Kan inte annat än hålla med, det finns även andra ord som jag retar mig på att dom använder, som till exempel, cp, mongo eller damp. Jag tror nämligen inte att det är många som egentligen vet, vad det betyder. Vad en cp skada är eller vad det innebär att vara mongolid. Jag frågade en gång en tjej som faktiskt var 16 år då,som skrek cp åt sin syster, om hon visste vad det var för något, och hon svarade att hon inte visste, då jag talade om det för henne så såg hon väldigt skamsen ut, men det är jag glad över, då kanske hon tänker sig för, nästa gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.