Reparationer is da shit!

Denna historia ur livet är ett inlägg i debatten kring höjningen av momsen på reparationer:

 

Diskmaskinen började läcka vatten. Jag ringde service som kom och gjorde ett kort konstaterande:

 

”Pumpen behöver bytas. Den kostar 5.000:-. Adjö!”

För en diskmaskin som använts frekvent i drygt fem var den kostnaden ganska svår att motivera.

 

Jag lossade och skruvade isär pumpen. Det visade sig att felet berodde på att en gummipackning var sprucken.

När jag kontaktade servicemannen meddelade han att packningen inte säljs separat utan jag var tvungen att köpa hela pumpen för 5.000:-

 

Då kontaktade jag återförsäljaren och efter en lång argumentation om det orimliga att inte tillåta mig att köpa en enskild packning så gav de till slut med sig. Den skulle kosta 995:-.

 

Inget hindrade dock att själv försöka laga packningen med lite ”Rubberfix”. Sagt och gjort så skruvades pumpen ihop och diskmaskinen kunde tjäna fyrabarnsfamiljen ytterligare tre år innan elektroniken till slut upphörde att samarbeta.

 

Denna historia är knappast unik, utan berättar med tydlighet hur vår ekonomi fungerar. Drivkrafterna att vara varsam med jordens resurser finns knappt. Att bryta nytt material ur vår planet och tillverka med energi som påverkar våra ekosystem har väldigt låg ekonomisk kostnad. Att laga något gynnar inte alls ”den ekonomiska tillväxten” på samma sätt.

 

Möjligheten och attityden till att laga och vårda det vi har måste förändras om vi ska nå en hållbar värld.

 

Att höja momsen på reparationer är en riktigt dålig idé!

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Pelle

    Hej. Jag har ett företagskonto hos ett företag som säljer reservdelar till företag som reparerar vitvaror.
    Hittade din pump (enligt märkskylt) som som där kostar med min rabatt 598 kr .Vet att dessa firmor som reparerar är hutlöst dyra så ofta är det bättre att köpa nytt tyvärr. Packningen kostar ca 40kr enligt prislista 2022.
    Så innan priserna blir humana kan vi glömma det cirkulära tänket

    Jag köper ofta verktyg och bra dyra verktyg för jag anser att tex en borrmaskin ska hålla hela livet. Och då köper jag alltid sladdmaskiner för jag har nästan alltid uttag i närheten . För erfarenheten av tidigare köp är att batterier slutar funka. Sladden håller 🙂

  2. Christer

    Inte ofta jag delar min namnes åsikter, men här slår han huvudet på spiken.
    Dagens slit och släng-menatlitet är tyvärr alltför utbredd både bland producenter och oss konsumenter. Många varor (inte minst vitvaror) tillverkas med material som beräknas går sönder efter en viss tid för att då kräva, ofta dyr, service för att kunna fortsätta användas.
    Det är ett slöseri, både ur miljösynpunkt men självklart även konsumentens personlig ekonomi.
    Detsamma gäller naturligtvis behov av att ”uppgradera” sina prylar, mobiltelefon, TV, datorer och surfplattor, trots att de gamla grejerna kan fungera alldeles utmärkt.
    Under mina många år utomlands, främst USA, insåg jag att där finns det flesta reservdelar och slitagedelar att köpa lösa för att enkelt bytas ut och låta apparaten få förlängd livstid. Varför funkar inte det här i vårt land?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.