Cyclotron

Har precis fått lära mig ett nytt ord, cyclotron…smaka på det ni!

Önskar att jag hade ett pris och att dettta kunde vara en tävling, om hur många som vet vad det är.

Theresé ska kanske få åka upp hit via jobbet och montera, just en cyclotron. Det är då en apparat som ger ifrån sig laserstrålar som sedan ska visa på om en patient har cancer. Man sprutar tydligen in flour i patienten, vilket cancer tycker om, och genast börjar den äta på fluoret som i sin tur ger ifrån sig signaler som då syns på skiktröntgen. Theresé kommer förmodligen att rätta mig här, det var eller är inte så lätt att förstå när man ska få något förklarat via telefonen som man aldrig har hört talas om. Jag ville ju absolut kalla detta för en röntgen men det var så långt från sanningen som jag kunde komma.

När hon berättade det här om fluoret så sa hon att det även funkar med socker och då kan man ju genast börja undra, om det är så att cancer, tycker om socker eller flour, är inte detta i sådana fall förkastligt att äta? Kan det vara orsaken till många cancer sjukdomar eller förlopp, om man redan fått den diagnosen? Bara undrar.

 

Sedan, på tal om själva ordet och att man lärt sig något nytt, så kanske det inte vore så dumt, att införa ett nytt ord varje dag eller vecka, som man kunde få lära sig, man kan väl inte bli dummare av det…tror jag. Får se om jag kan komma på något nytt till imorgon eller så kan väl någon här, komma med ett. Ha det gött!

 

Etiketter: , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Theresé Hällsten

  Joråsåatte… Här kommer rättelsen…
  Det är för det första inga laserstrålar någonstans! Det är ingen rymdmaskin vi bygger…
  En cyclotron är som en stor kaffebryggare… Vattnet är de partiklar som finns i magneten (cyclotronens hjärta) Här accelereras partiklarna som åker fortare och fortare, som när vattnet ska koka. När vattnet (partiklarna) blir ånga (har högsta hastighet, och mest eneergi) så åker det ut genom ett filter och ut till en behållare. En termos förhoppningsvis, om det hade vart kaffe eller en behållare om det gäller de radioaktiva partiklarna. Partiklarna träffar där flouret som slås ihop till en radioaktiv flourpartikel. Dessa partiklar sprutar man in i en patient, inom en timme från tillverkningen (ingen vill ju ha gammalt kaffe) och cancern ”äter upp” flouret. I en PET-kamera kan man då se när cancern äter eftersom strålningen syns i kameran. (En typ av röntgen)
  Olika ämnen används till olika sorters cancer, och just en cyclotron kan även produera radioaktiv strålning för forskning, bland annat till alzheimers och cancer.

  Själva maskinen i sig väger runt 20ton, plus en hel del bly om den ska vara strålskyddad. (Vissa maskiner står i en bunker meddan vissa har strålskydd, beroende på hur stor yta sjukhus, forskningsinstutioner, distributionscentraler eller företag har för en sådan maskin)
  Här kan man läsa mera om PETtrace/MINIstrace (cyclotronerna):
  http://www.gehealthcare.com/euen/fun_img/products/radiopharmacy/products/tracercenter_radiopharmacy.html

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2009-09-17 07:53)
  Hahahahaha, det är bra Theresé, jag kan lita på att du rättar mig då jag har fel, fast det hade väl varit hyvens om ni kunde ha byggt en fluxkompensator också :D, ingen rymdmaskin det heller, men nära på.

 3. Ing-Britt Stidell

  Ja, du har helt rätt. Cancerceller gillar socker, en av orsakerna till att jag slutat äta kolhydrater som ju ombildas till glukos i kroppen. En hel vetenskap är det! Allt bra annars efter ert äventyr i Järlåsa? Man skrattar gott (inte av elakhet) för ni råkar alltid ut för något, när det gäller bilar speciellt.Ha det, kram IB

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Ing-Britt Stidell (2009-09-17 10:41)
  Hm, där ser man, man kan alltid bli klokare och lära sig saker, dels av att fråga och att ta reda på själv.

  Jo tack, nu håller det på gå i vanliga lunken igen. Och bussen ställer vi nog undan om 2 veckor, så får den stå där i skogen och vila under vintern. Ha det gött!

 5. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Jan A (2009-09-17 14:11)
  Ehhh, ok, ska ju villigt erkänna att jag var tvungen att söka på det och det ska då betyda att ta av sig skorna? Weird.

  Ett annat ord som då dök upp är: DECOLLERA, och det betyder att halshugga.

 6. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Per (2009-11-25 22:10)
  Per, inte riktigt så. Hon beskriver den som en kaffebryggare, alltså själva funktionen inte till utseendet.

  Jag var tvungen att läsa igenom vad hon skivit för jag blev lite osäker där. Ha det gott!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.