Vilken merit!!!

 

Ska börja med att gratulera, världens bästa Annika, ”gammbossen”, som fyller år idag. Grattis grattis, jag ska se om du är hemma senare idag, isf kommer jag kanske förbi en sväng.
Lucia, hm… det var en speciell dag då man var yngre, idag vet jag inte om jag bryr mig så mycket. Nicco ska i alla fall göra ett dans uppträdande i tegskyrkan ikväll, det vet jag, men inte handlar det om Lucia. Hon brukar vara lite förtegen om sina uppvisningar, kan det vara för att hon inte vill att vi ska komma och titta 🙂
Vi hade ju alltid ett luciatåg på gården, när jag var liten. Och det var oftast jättemånga som kom på dom där julfesterna. Det skulle tränas flera dagar innan uppvisning och när det drog ihop sig skulle man också klä på sig i sina klänningar och glitter, så man visste precis hur det skulle se ut.
Man sprang över gården i sin utstyrsel och hade graningekängor eller dom omåttligt populära skoterskorna på fötterna. En av dom som bodde där hade en liten projektor och vi fick se på tecknade filmer eller egenhändigt inspelade snuttar, efter vi haft vår uppvisning, sedan fick man ju det sedvanliga fikat, mycket trevligt.
Undrar om det är någon idag, som håller på med såna där, lokala julfester på gårdarna? Jag tror inte det… folk har inte tid och någon måste ju engagera sig och hålla i alla trådar, man har nog med sitt, och det är ju lite tråkigt.
Min numer avlidne morbror, jobbade på Astra och där hade dom julgransplundringar som hette duga. Eftersom han själv inte hade några barn så fick jag och Storebror hänga med honom dit. Där var det fika, dans, och fiskdamm.
Svärmora jobbade ju på Handelsbanken och hon var ju en av dom som höll i deras julgransplundringar, Theresé och lillsyrran har fått vara med på några stycken, men Nicco däremot, hm… jag undrar om hon ens vet vad julgransplundring är?
Några såna fester har jag aldrig hållit i, däremot fiskdamms påsar, kan ni tänka er. Jag jobbade nämligen på ett litet företag som hette Tola AB, och där kunde man beställa dessa påsar ifrån, som jag då, i min tur fick sitta och knåpa ihop, det visste ni allt inte… Maria Lundmark Hällsten, 1:e fiskdammspåsetillverkare, jojomensan, ännu en merit att lägga till listan 🙂
Nu ska jag göra mig anständig, så jag önskar er alla en fin dag!
Etiketter: , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Theresé Hällsten

  Du kanske skulle börja med det igen. Lite extra borde du kunna ta ut till jul, och göra såna där adventskalendrar som vi fick. De har ju blivit poppis. Vid andra årstider än vintern kan du ju göra fiskdammspåsar eller kanske komma på något nytt, typ till företag eller födelsedagskalendrar… *tycka*

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Theresé Hällsten (2011-12-13 10:37)
  Hm… fast det är ju nåt pyssel med det med, undrar hur många barn i 7-8 årsåldern idag, som vet vad en fiskdamm är??? Vi kanske skulle satsa på det till nyår, fast med tanke på den medelålder som blir så får det nog hängas snapsar i kroken, eller en sillbit 🙂

 3. Marja Granqvist

  Jag minns också julgrans plundringarna jag var på när jag var barn. Fiskdammspåstillverkare är nog inte så dumt att vara.:) Hmm…kanske något man skulle satsa på, för fiskdammar har man nog fortfarande på barnkalasen.
  Ha en fin kväll. Kram

 4. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Marja Granqvist (2011-12-13 18:36)
  Ja jag undrar jag… jag tror att det håller på vara på utdöende med fiskdammar, men jag kan ha fel. Så vad säger du Marja, ska vi bli fiskdammspåstillverkare… med scrappade påsar 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.