Är du en ”gamm” hund?

 

Man brukar ju så vackert säga att man inte kan lära en gammal hund att sitta… men jag tror, att det är något man säger enbart för att komma undan. Det har blivit en ursäkt och får man höra något sånt så struntar man i det och går vidare.
Nä, jag tror inte att man kan ändra en annan människa, men man kan nog få en annan människa att ändra sitt sätt och tänka och därmed, kanske bidra till att personen i fråga blir aningens annorlunda i sitt sätt att vara. Och skulle det mot alla förmodan INTE vara så… ja då är det nog en rätt så gammal hund som inte vill vara annat, än just en gammal hund.
Det skrivna ordet för min del, är det självklara, åtminstone om det är något man vill reda ut och inte riskera att hamna i onödiga konflikter och dispyter. Jag tänker att om man skriver ner vad som tynger en, så kan mottagaren läsa igenom… fundera, gå tillbaka och läsa en gång till, innan personen i fråga, då kan kontra med det den då vill framföra.
Man minimerar dessutom risken att få saker att låta fel eller att bli missförstådd (förhoppningsvis), och man kan själv läsa igenom det man vill ha sagt innan man vidarebefordrar det, man får som en andra chans att rätta till det som annars kunde ha blivit sagt, på fel sätt.
Nu ska man ju också kunna prata igenom saker, muntligt, givetvis, men det beror också på läget, hur pass verbal man är eller om man visar sina känslor på andra sätt.
Jag kommer ihåg då man var tonåring, jag slängde i dörrar och svor som en borstbindare, att då försöka förklara eller prata vett med mig, hade förmodligen varit bortkastat, jag är ledsen, men jag var så då. Men hade jag fått ett brev… att läsa och begrunda, ja… då vet i tusan om jag inte hade förstått lite bättre vad mina föräldrar ville att jag skulle förstå.
Ja, det var min lilla teori på ett sätt (av många) att lösa en konflikt, få en människa att lyssna eller alternativt strunta högaktningsfullt i det du vill ha sagt.
Idag är det fika med en Anna, jojomensan, det ska bli trevligt. Åke är hemma idag med, och det tycker jag han gör rätt i. Själv jobbar jag helg så jag får väl ta och ladda inför morgondagen. Ha det gott, allihop!
Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Marja Granqvist

  Du har alldeles rätt i att det är bra att skriva ner det man vill ha sagt. När Johanna var tonåring och hade uppfört sig dåligt och bara åkt i väg och slängt igen dörren efter sig, skrev jag ett brev till henne som jag hängde upp på dörren till hennes rum… om hur jag kände och varför. När jag öppnade sovrumsdörren på morgonen, låg där ett brev från henne med ett förlåt och sen kunde vi prata om det.
  De där breven brukar hon ta upp ibland i olika sammanhang och säga att det var bra att jag berättade hur jag kände mig när hon var tonårstrotsig.
  Ha en skön helg. Kram

 2. Maria Lundmark Hällsten

  Svar till Marja Granqvist (2012-08-10 19:33)
  Kul att höra att det finns dom som delar ens åsikter. Det bästa är väl att man får en chans att begrunda och tänka över… och skippa dom där grodorna som annars kan hoppa ur munnen 🙂 Ha det gott, du med!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.