Jo, apropå önsch önsch

Apropå önsch önsch, så fick jag ett mejl från "Kul-Janne" som hittat följande beskrivning av ordet: ansch-önsch (som betyder på ett ungefär "huller om buller" och/eller "lite här och där"

Hm, ja då beror det på stavningen, kan det första ordet stavas med a, och kan betdelsen vara olika i olika landskap? Huller om buller är ju mer som lite hur som helst, medan bredvid, om vart annat eller aningens utanpå, låter mer "städat" .

Ingen här som vet eller har hört något annat om det ordet/uttrycket? Feel free to leave a comment!

ps, mamma sitter här i soffan och jag frågade henne om hon hört uttrycket, det har hon och hon förklarar ordet som avigt, alternativt bakvänt, hm… ds.

Etiketter:

8 kommentarer

 1. Moffajnko

  G.P i vackervädret! Din mor har helt rätt, ”anschönsch” har den betydelsen att något är avigt, bakvänt, utåinn!
  Lev väl, ta en varm cognac å må väl!!
  Mvh Roger.

 2. annkristin

  Hej!
  mina föräldrar brukade säga anschöns… i benämningen åt andra hållet…eller nåt som låg omlott i varsin riktning…
  mvh
  PS söt vovve ni skaffat 🙂

 3. Tina

  Jag har aldrig hört det där uttrycket, men ska ringa mor i Jämtland och fråga henne…hur jag nu ska uttala detta…mor hör även lite illa…

  Återkommer!

 4. Mats

  Min mamma från Dikanäs använder det ofta, typ andsch-onsch. Då menar det inte huller om buller utan typ ”Omvänd riktning”. Dvs om tex barnen ligger skavfötters i sängen, eller om du ska lägga en rad med typ kakor i en burk, och dom ska ligga i växlande riktning för att rymmas. Så inte huller om buller, utan ordning i växlande riktning.

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Nu svarade jag så här och sedan såg jag att det var ett gammalt inlägg, trodde det var dagens inlägg och det där hade jag glömt bort, sorry 😀 : Ja, det har man ju både hört och använt 🙂 Fast vi har sagt önsch – önsch, haha, kan ju vara lokala skillnader på den med. Kul att du kommenterade, alltid roligt med input. Måste fråga mamma hur hon säger, hon är ju från Malå, och nu blir jag osäker om jag sagt önsch – önsh bara för att min man Åke säger så, hm *klurar* och återkommer 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.