Postnord levererade INTE đŸ˜ĄđŸ€Ź

Nej, jag fick ingen paketleverans frĂ„n Postnord igĂ„r. Bara en avisering om att jag skulle göra ett leveransval đŸ€ Gissa om jag gick i taket. Jag ringde dit och sa att jag vĂ€grar göra ett nytt val av leverans, för nu vill jag ha mitt paket,och jag tyckte att dom skulle lösa det. Jag var gode less att bollas mellan Ă€n den ena och Ă€n den andre.

Hon ville ha sÀndningsnumret, haha, ja sa jag, det ni gav till Àr..282282894. Ok, det hittar jag inte, kan du ge mig det andra numret. Jag skrattar Ànnu mer, jaha, sa jag det lÄnga numret Àr 46273627627265756756275 men det hittar du inte heller sÄ varför försöker du inte med mobilnumret, för dÀr hittade ni paketet sist.


Hon försvann ett tag, kom sedan tillbaka och sa att jag, skulle ringa FedEx och sĂ€ga att Postnord har tystnadsplikt för att dom har ett avtal med FedEx som gör att dom inte fĂ„r sĂ€ga nĂ„got om mitt paket… ja ni hör ju.

Vid det hÀr laget övar jag pÄ sjÀlvbehÀrskning deluxe. Intalar mig sjÀlv att jag INTE ska ge mig pÄ hon i luren, det Àr knappast hon som dikterat reglerna. Jag biter ihop, och ringer FedEx.

DÀr ska jag dÄ berÀtta att dom har ett avtal med Postnord som nu inte fÄr berÀtta nÄgot om mitt paket, och jag sÀger i ilskan, att vad fan Àr det med mitt paket, har ni eldat upp det eller vad Àr det frÄgan om.


Först föreslĂ„r han att jag ska göra nytt leveransval, men nĂ€, sĂ€ger jag, det gör jag inte. För det har jag nu gjort 12 gĂ„nger för att Postnord begĂ€r det, och varje gĂ„ng fĂ„r jag vĂ€lja 2 dagar bort och sedan kommer det lik förbannat inte. Ni fĂ„r lösa det hĂ€r…nu.

Mja, om du inte gör valet sĂ„ skickas paketet tillbaka den 7 december…lalala, och plötsligt sĂ€ger han att han ska fixa det. Gör inga val, utan jag skriver hĂ€r att dom ska köra ut det imorgon, och det ska dĂ„ vara löst.

Vad tror ni nu, fĂ„r jag mitt paket idag… Jag fick ett sms pĂ„ morgonen, och jag fĂ„r hĂ€mta det pĂ„ Norra ObbolavĂ€gen. Postnord dög inte till att köra ut paketet.

Skamligt, Àr vad det Àr. Och jo, jag ska mejla dom och frÄga varför jag ska betala bensin och av min tid för att hÀmta ett paket som jag skulle ha utkört, gratis.
Jag tÀnker ocksÄ mejla företaget jag bestÀllt ifrÄn och sÀga sorry. Jag hade nÀmligen tÀnk lÀgga in en bestÀllning till, men nu Àr jag högst osÀker pÄ om jag ens vill göra det. Inte om FedEx Àr deras enda leverans alternativ.

Nu raskt över till nÄt annat. Jag fick en tid hos lÀkaren, hon hade med sig en elev ocksÄ som fick utföra en del av undersökningen. Dom kom egentligen fram till att jag efter denna smÀll, ett trauma, gjorde att bröstkorgen trycktes ihop. Jag kan fortfarande ha nÄn spricka men det Àr ju inget man gör nÄt Ät. Det gÄr runt frÄn baksidan och fram till hjÀrtat. KÀnns som om musklerna krampar.

Har kÀnslobortfall pÄ hela vÀnstra ryggsidan, och det Àr nÄn skadad nervgren som sitter ytligt dÀrbak. Det kommer att gÄ över Àven om hela alltet Àr smÀrtsamt. Jag skulle trÀna pÄ djupandning, jag som inte gÀspat pÄ 1 vecka, för att undvika lunginflammation. Blir hemma sÄ lÀnge jag kÀnner att jag inte kommer att fixa mitt jobb, men jag Àr i alla fall hoppfull.

FÄr Àta mer morfin för att se om det hjÀlper. Hon höll med mig, dÄ jag sa att jag inte tyckte att dom fungerade, men att jag inte visste hur det skulle ha kÀnts utan dom. NÀ, sa hon, utan den sÄ hade du förmodigen haft det Ànnu mer elÀndigt. GÄr det, tÀnkte jag i mitt stilla sinne.

Hahaa…nja, men det kĂ€nns Ă€ndĂ„ bĂ€ttre Ă€ven om det Ă€r smĂ€rtsamt fortfarande. Hopp om livet Ă„terkommer sĂ„ sakteliga.


Idag Àr det den Internationella funktionshinderdagen. Ska man vara allmÀnt krass, sÄ ska inte ens den dagen behöva finnas. För om vi alla Àr lika med samma rÀttigheter och skyldigheter, sÄ ska alla dagar om Äret, vara mÀnniskans dag, eller livets dagar.

Har jag rĂ€tt eller har jag rĂ€tt? đŸ€”

Men det Àr förmodligen nÄgot som aldrig kommer att ske. Jag tror att det Àr först dÄ man arbetar med funktionshindrade eller har en vÀldigt nÀra inpÄ, som man inser hur inskrÀnkt deras vardag kan bli.

Det Àr en kamp att bara att ta sig fram, obehindrat.

Att inte kunna vara spontan, utan det mesta ska planeras in i detalj. Den minsta resan frÄn A-B, ska in i almanackan minst en vecka innan. För att man ska vara, Ätminstone 95% sÀker pÄ att det blir av, men det Àr fortfarande inget som sÀger att det kommer att gÄ vÀgen.

TÀnk er vad vÀrdefullt det Àr, att det idag finns personliga assistenter som kan hjÀlpa till med vardagen och styra upp det som behövs. Men det har inte alltid varit sÄ. Och det Àr en stÀndig kamp, för att fÄ behÄlla sina beslut. Beslut som handlar om den tid, en funktionshindrad fÄr ha hjÀlp.

Att sitta med dÄ ett sÄnt beslut ska gÄs igenom, och det ska rÀknas ut i minuter, hur lÄng tid det ena med det andra tar. Det Àr verkligen sorgligt. För man undrar vem det Àr som har brÄttom? För nÄgra Är sedan var det ju prat om att sminkning eller att raka en person, inte ingÄr i assistansen. Jag vet inte ens hur jag med ord ska kunna framföra hur idiotiskt nÄgot sÄnt lÄter.

Hur var det med allas lika vÀrden? InnebÀr inte det att vi alla ska ha möjligheten att göra precis vad alla andra kan göra, med eller utan assistenter eller annan hjÀlp.

Jag skulle kunna skriva en lunta med saker som gÄr över mitt huvud, sÄnt dÀr som Àr sÄ sjÀlvklara saker men man hamnar i moment 22, och blir hjÀlplös. Men jag tÀnkte inte skriva detta för att lyfta fram problemen, utan syftet för dagen Àr att öka förstÄelsen för frÄgor om funktionshinder och att uppmÀrksamma personer med funktionsnedsÀttnings rÀttigheter.

Är glad att jag jobbar Ă„t God Assistans – vĂ„rt löfte, som verkligen finns dĂ€r, för funktionshindrade och för oss assistenter. â€ïžđŸ§ĄđŸ’›

Och med dom orden önskar jag er alla en fin fredag!

Maria Lundmark HĂ€llsten