Har du rĂ„d med den, eller? 🍹

Det handlar mycket om ekonomi nu. Vi fÄr det till oss, inte bara i media och i olika flöden pÄ nÀtet. Det Àr vÀldigt synbart i plÄnboken, ocksÄ.

Man ska prioritera och dra ned pÄ kostnader. Fast dÄ mÄ man utgÄ ifrÄn att alla har nÄgot som dom kan prioritera bort. Vart ska man dÄ lÀgga sina prios? Ta bort den lilla mat du har pÄ bordet eller flytta ut frÄn det stÀlle som gett dig tak över huvudet?

Att gÄ pÄ Krogen, lÀgga pengar pÄ Bio eller fjÀllsemestrar Àr ingen rÀttighet, Àven om man kunde önska att alla skulle fÄ uppleva det.

Och det Àr nog ingen rÀttighet att krÀva, oxfilé med dyrt vin och en Golden Opulence Sundae, till efterrÀtt, heller.

 


EfterrĂ€tten Ă€r en glassglass med 1000 dollar drizzled med vĂ€rldens dyraste choklad. Bara sĂ„ ni vet, om ni blev sugna…

Om jag googlar och frÄgar om man i Sverige, har en rÀttighet att ha mat pÄ bordet eller tak över huvudet, kommer det upp, vett och etikett. Recept, och vart man kan skÀnka pengar. Eller vart man vÀnder sig om man har lÀckage frÄn taket.

MĂ€nskliga rĂ€ttigheter, har vi dock. De mĂ€nskliga rĂ€ttigheterna Ă€r universella och gĂ€ller för alla. De slĂ„r fast att alla mĂ€nniskor, oavsett land, kultur och sammanhang, Ă€r födda fria och lika i vĂ€rde och rĂ€ttigheter. Men det var inte svar pĂ„ mina frĂ„gor. Även om det lĂ„ter bra, sĂ„ bjuds det inte pĂ„ mat och boende.

Alla barn som omfattas av skolplikten har en grundlagsreglerad rĂ€tt till kostnadsfri utbildning. Och dĂ€r har man dĂ„ mat under skoldagen. SĂ„g pĂ„ nyheterna hĂ€rom dagen, att nu plötsligt Ă€ts det en hel del mer mat, Ă€n innan matpriserna sköt i höjden. Hm…


Jag gjorde en snabb reflektion över det och sa lite sarkastiskt till Åke, att nu verkar det som om maten duger. Dom kanske ska satsa pĂ„ den vegetariska maten dĂ„, eftersom dom förmodligen blivit uppmanade hemifrĂ„n att Ă€ta ordentligt. FörĂ€ldrar och vuxna har inflytande pĂ„ dom som Ă€r yngre, sĂ„ Ă€r de bara.

Nej, det Àr trÄkigt att det blivit sÄ hÀr. Men jag gör som andra, numer, och vÀnder och vrider pÄ prislapparna, jÀmför priser och köper det billigare alternativet. Och dÀr tycker jag att det Àr synd att det i sin tur, straffar vÄra bönder. Jag ger mer Àn gÀrna nÄgra kronor extra, för att fÄ det som Àr nÀrodlat, men allt har sitt pris.
Jag ger inte bort 30 kronor för ett smörpaket. Men jag har ocksĂ„ grĂ€nser… utlĂ€ndskt kött, hoppar inte ner i min matkorg. Och Ă€n sĂ„ lĂ€nge tummar jag inte pĂ„ kaffeintaget, heller…peppar peppar.


Blev dock rĂ€tt irriterad dĂ„ jag skulle hĂ€lla ner kokkaffet i pannan nu pĂ„ morgonen. NĂ„n, jag eller Åke, har fĂ„tt med oss ett e-brygg kaffe istĂ€llet för kok. Inte konstigt med tanke pĂ„ att man knappt ser fĂ€rgskiftningarna pĂ„ paketet. RĂ€cker om nĂ„n stĂ€llt paketet pĂ„ fel hylla. DĂ€r gick en slant rĂ€tt Ă„t skogen…hade ju redan öppnat paketet och börjat hĂ€lla ner det i pannan.

Men ibland kan man trolla med knĂ€na, jag hade ett paket Lemmelkaffe i gömmorna, sĂ„ min morgon blir Ă€ndĂ„ förgylld…


Vet inte hur jag ska knyta ihop det hÀr. Tycker givetvis att det Àr synd att dÄlig ekonomi, drabbar dom som redan har det dÄligt. Och bara för att man har det sÄ, innebÀr inte heller att man inte Àr villig att jobba eller vara tillgÀnglig för andra. Vissa saker rÄr man inte över, men man drabbas ÀndÄ.

Precis som i krig. Hur ska man nÄnsin kunna lÀra sig frÄn början, vad som Àr rÀtt och fel, dÄ vi förÀldrar Àr dom som sÀtter ribban. Vi mÄ ju ha blivit fel lÀrda nÄnstans pÄ vÀgen, vi med. Och vart ska dÄ sanningen komma ifrÄn? Och nÀr kommer den sanningen att trÀda i kraft? 

NÀe, inte knöt jag ihop nÄgot nu, utan satte bara mer griller i min egna skalle. BÀst jag gÄr ut med hunden och vÀcks lite mer till liv av snön som kommer att lÀgga sig som en blöt, tjock ylletröja pÄ skallen.

Ha en underbar dag, allihop!

Maria Lundmark HĂ€llsten