Koppla ihop hjĂ€rnan đŸ€Ż med hjĂ€rtat 🧡

Satt och Ät en sen lunch pÄ Avion igÄr. Bakom mitt sÀllskap, utspelades nÄgot som jag tyckte var rent beklÀmmande. Men det Àr ÀndÄ med tillförsikt, jag skriver detta. För jag VET, absolut INTE, med sÀkerhet hur sjÀlva upplÀgget ser ut i verkligheten.

Samtidigt som oss kommer det 2 killar, en som har Down Syndrom och en som jag tolkar, som en stöd eller kontaktperson. Jag hinner tĂ€nka att det Ă€r trevligt, man gĂ„r ut och Ă€ter tillsammans och fĂ„r vara en del i vardagen utan att det Ă€r nĂ„gra konstigheter. Fast
 det Ă€r bara killen som har Down Syndrom som Ă€ter.

Det kan vara det som gör att jag tÀnker att detta Àr ett uppdrag. Den icke Àtande personen Àr dÀr som stöd under en aktivitet. Inget konstigt med det förutom hans totala intresse av att vara dÀr. Han sitter och stirrar ner i sin mobil under hela mÄltiden. Han som Àter, söker den andres blick, flera gÄnger under tiden dom sitter dÀr men fÄr ingen respons. Jag blir seriöst förbannad! Ber om ursÀkt om nÄgon finner det stötande att jag fotade men jag döljer personerna pÄ bilden.

Jag sÀger till mitt sÀllskap att snart brinner jag av, pÄ riktigt, vad f-n Àr det som hÀnder. Men jag tyglar mig, enbart för det jag började att skriva, jag kan ju bara spekulera, jag VET ju faktiskt ingenting om situationen. OM, jag hade brunnit av eller ifrÄgasatt hela hÀndelsen pÄ nÄt sÀtt, Àr det inte heller sÄ sÀkert att han som satt och Ät, hade tyckt att situationen kÀnts tryggt och bra. Hur borde man agera om man ser nÄgot sÄnt hÀr?

Det blir ju som ett vÄgspel. Hade ju varit en helt annat grej om jag faktiskt hade svart pÄ vitt att detta Àr ett uppdrag, och dessutom hade jag nog behövt veta, under vilka former uppdraget var utformat. Jag kan ju inte pÄstÄ att jag vet att dom ska prata och hÀnga pÄ ett mer socialt sÀtt. Det kan vara sÄ att han bara vill ha nÄgon med sig men som inte ska störa pÄ nÄt sÀtt. Fast det Àr lÄngt ifrÄn min upplevelse av det hela.

Vad kan jag nu vilja ha sagt med detta inlÀgg, mÄnntro? Jo, mina vÀnner, om man inte har ett intresse och engagemang av att hjÀlpa andra till att ha bra och minnesvÀrda dagar, ska man inte ens vara berÀttigad till sÄna hÀr jobb eller uppdrag. LÄt dom uppdragen gÄ vidare till dom som faktiskt engagerar sig med hela hjÀrtat. Sitt inte av er tid enbart för det ni fÄr in pÄ kontot. Halva belöningen av att göra sÄna hÀr grejer Àr ju VETA att man gjort det bÀsta man kunde, för att fÄ till en bra dag. Gör man det sÄ kan det inte bli annat Àr win win för allihop. Jag vet att hjÀrnan pratar vÀldigt mycket men glöm inte att hjÀrtat ska vara med, ocksÄ.

Var en svĂ€ng pĂ„ Röda Korset ocksĂ„. Gissa vad som fanns dĂ€r
jo en tadaa
lampa. Jag gillar ju sĂ„na, haha. Och nu sitter den ny (gamla) lampan i vĂ„r hall. Cool va?

Avslutade gÄrdagen med Bokklubbs trÀff. DÀr jag fick bekÀnna att jag inte lyssnat pÄ mer Àn en kvart innan min hjÀrna (inte hjÀrtat) skrek att jag skulle stÀnga av för jag fixade inte dialekten eller orden. Fast jag var inte ensam om att reta mig pÄ dessa saker, sÄ det var kul. DÀremot hade dom andra tjurat sig vidare med att lyssna och nÄn hade istÀllet valt bokformatet.

BetygsÀttningen blev hög, 4.5 av 5 möjliga. Jag som inte lyssnat pÄ den, gav en 4 utifrÄn vad dom berÀttade om innehÄllet, den lÀt ÀndÄ vÀrd att lÀsa. Jag kommer inte att försöka lyssna pÄ den. NÄ, det fÄr ligga pÄ en framtid, nu blir det nÄgot helt annat. NÀmligen denna!

Ska köra igÄng den redan idag sÄ hoppas jag att det blir en sÄn dÀr man inte kan sluta lyssna pÄ utan att den vÀcker mersmak, med en gÄng. Sagan om Isfolket kommer jag ÀndÄ att fylla ut med, mellan gÄngerna. Den ska jag absolut lyssna igenom alla böcker av.

Med det sÄ önskar jag er alla en fin fredag!

Maria Lundmark HĂ€llsten