”Nya” begrepp

I veckan kom jag i kontakt med begreppet skyddad identitet. Visst har jag läst om det i tidningen, men jag har aldrig stött på det i verkliga livet. Vilken chock när jag insåg att det finns barn som lever med skyddad identitet i mitt lilla hörn av världen. Vilken skyddad värld jag levt i! Så ledsen jag blir över att det ska vara nödvändigt och så tacksam jag är över att människor kan få hjälp på detta sätt.

Andra ord dyker upp i mitt huvud; pedofil, incest, "hedersmord", homosexuell. Företeelser som alltid måste funnits, men som jag fått lära mig som äldre. Som barn hörde jag aldrig dessa ord. Ändå är jag ju inte född på stenåldern utan faktiskt i början på 50-talet så det är inte såååå väldigt länge sedan. Men så världen har förändrats, öppnats upp.

Mina första år bodde vi i samma hus som farmor och farfar och på gården fanns verkstaden där pappa och hans bröder arbetade. Där fanns också en telefon med någon slags internlinje in till huset. En dag ringde pappa och sa: kom och titta, vi har en neger här.

Varpå jag sprang över till verkstaden och titta; där satt en man med mörk hud… Vilken upplevelse i vårt lilla samhälle. Knappt man tror att det är sant, där tittade vi på honom medan han satt och pratade engelska med pappa som då fick använda sina kunskaper inhämtade hos Hermods språkkurser (finns Hermods fortfarande?).

MIna första homosexuella människor (som jag då visste om) var när jag i början på 70-talet var på After Dark och tittade på Krister Lindarw och Lars Flinkman. Herregud, det är knappt 40 år sedan, känns som 100. Nu kan jag förstå hur fruktansvärt det måste varit att som icke-heterosexuell växa upp i ett samhälle där man icke existerade.

Pedofil nej, obekant fenomen. "Fula gubbar" visste man vad det var. Gubbar i långa, skrynkliga rockar som lockade barn med godis. Varför de gjorde det hade man inte en aning om.

Incest; fanns inte som begrepp och existerade inte ens som en tanke, en möjlighet.

Vad menar jag med allt detta? Vet inte, men jag känner verkligen att världen har förändrats, på ont och gott.

 

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Helena Nilsson Springare

  Håller med dig.. Vissa saker ”fanns” inte på samma sätt förut och nu har vissa ord, speciellt såna som ofta blir svarta och stora rubriker nästan sådana ord som man bara tänker: ”Jaha, nu igen..”

  Just det där med hedersmord är ju vardagsmat i länderna där de kommer ifrån. Här förfasas vi otroligt mycket och det är en kultur som kommer att ta mååånga år innan den ens börjar blekna. Så modernt samhälle vi är..

 2. Anne-Marie Mäkelä

  Svar till Helena Nilsson Springare (2012-05-06 09:05)
  Ja allting förändras och inte alltid till det bättre kanske. Men i och för sig så fanns företeelserna tidigare också fast vi inte pratade om dem.

 3. Maria Lundmark Hällsten

  En hel del beror nog på att vi är mer upplyst idag, allt det där fanns nog, men det talade man inte om. Däremot finns det ett ord jag fått lära mig under dom senaste veckorna… inte heller det något roligt, grooming, och det är *Child grooming eller gromning – att (i sexuellt syfte) ta kontakt med ett barn eller när vuxna människor tar kontakt med minderåriga via till exempel nätet eller andra virituella mötesplatser och vill att barnen ska skicka foton på sig själv eller visa upp sig på andra sätt dessutom utan kläder. Fy fasen, visst kan man tycka att vissa saker faktiskt var, bättre förr.

 4. Anne-Marie Mäkelä

  Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-05-06 18:08)
  Visst är det så att det fanns även förr, men då kände vi (som inte var utsatta) inte till det. Som du skriver; grooming är fruktansvärt….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.