Energi och pengar att spara i Vännäs

Vännäs kommun har en energikostnad varje år på 30-40 miljoner kronor. Kostnaden per kvadratmeter är bland de högsta i landet. Många fastigheter läcker massor med värme. Faktum är att ingen privat husägare skulle acceptera såna energiförluster på sin egen fastighet. Den ekonomiska förlusten skulle vara alldeles för stor. Frågan är varför vi accepterar denna kostnad i kommunens fastigheter, som vi också betalar för via skatten, då vi aldrig skulle acceptera den hemma?

Att investera i energisparande åtgärder är ett effektivt sätt att långsiktigt minska de fasta kostnaderna, och därmed skapa utrymme för andra satsningar. Om vi jämför med kommuner som satsat på att minska sina energikostnader så förbrukar Vännäs dubbelt så mycket energi. Förutom att det är en viktig klimat-och miljöinsats så skulle vi också kunna anställa nya medarbetare, och få utrymme till andra välkomna satsningar.

Vännäs kommun har en mycket kortsiktig syn på energisparande. Sånt som inte betalar sig inom 18 månader tas sällan ens upp till diskussion. Om vi inte gör dessa långsiktiga satsningar nu med dagens låga räntor, när ska vi då göra dem? Satsningar som ger minskad klimat- och miljöpåverkan, ökad ekonomisk handlingsfrihet och fräschare arbetsplatser. Win-win-win helt enkelt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.