Med Landsbygden som Gisslan

När avregleringar och marknadskrafter får större utrymme så blir effekterna på vårt samhälle stora. Storstadsområdena gynnas med ökande befolkning, ökade fastighetsvärden och en allt hetare ekonomi. För landsbygden blir det precis tvärtom. Centerpartiet står upp för den nyliberala marknadsdrivna samhällsförändringen utan att för den skull ägna mycket tankekraft åt landsbygden.

Nu bedömer skatteverket att privata vårdgivare ska betala moms för inhyrd personal. Centerpartiet går i taket och kräver stopp. I Stockholm är 68 % av alla vårdcentraler privata. I Västerbotten är andelen 18 %, i Norrbotten 15 % och i Jämtland 19 %. Vem tror att det är för landsbygdens skull Centerpartiet rasar?

När Aktuellt i ett reportage lyfter privata Fjällhälsan i Härjedalska Hede som en av dem som påverkas av momsen är det för just den enskilda aktören helt korrekt, men i ett systemperspektiv är det Stockholm som region som skulle gynnas överlägset mest om Centerpartiet får igenom sina invändningar. Problemet är att för Hede och Härjedalen är effekten en helt annan än i Stockholm. En nedlagd vårdcentral innebär inte bara strulet att jag måste komma ihåg att gå till andra sidan kvarteret, utan många extra mil och tid för de som blir sjuka. För att inte tala om känslan att bli lämnad i sticket i en glömd landsända.

Väldigt många av de åtgärder som genomförts de senaste åren har haft precis samma effekt: En omfördelning av ekonomiska resurser från landsbygd till stad. Bland annat rutavdrag, rotavdrag, avskaffande av fastighetsskatten, sänkta arbetsgivaravgifter och snart också avskaffad värnskatt.

Den som sätter marknadsekonomin först i alla sammanhang kan aldrig, på allvar, hävda att man tar ansvar för landsbygd, miljö eller klimat.

6 kommentarer

 1. Petter

  BRA !! Tycker att du fattar bra mycket mer än dina partivänner i Storstäderna som verkar fatta noll vad gäller landsbygd och agro ämnena

 2. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Jag håller inte med om att mina partivänner inte skulle förstå problemen. Vårt landsbygdspolitiska program har många bra delar. Däremot har vi varit dåliga på att kommunicera det på ett begripligt sätt. Sen har alla partier enstaka företrädare som har svårt att se landet och livet ur ett annat perspektiv, men där är vi absolut inte unika.

 3. Bergis

  Kostnaderna för invandring och anhöriginvandringen dränerar våra resurser och gör att vi inte har råd med vårdcentraler i inlandet.

  • Krister Andersson (inläggsförfattare)

   M/KD-budgeten tog tvärt bort 10 miljarder och avskaffande av värnskatten kommer att plocka ännu mer om det genomförs, så det är inte en resursfråga utan en fördelningsfråga. Att hjälpa människor på flykt till en dräglig tillvaro är grundläggande för en fri och humanitär nation.

 4. Gunnel Granath

  Krister, Håller med Dig till fullo. Så besviken på Centerpartiet som blivit storstadsparti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.