Gör om, Gör rätt, Vännäs kommun!

Vännäs kommun ska anta en ny plan för hur Vännäs centrum ska se ut. Fokus för planen är att skapa trafiksäkra och tydliga gång- och cykelvägar.

CENTRUMPLANENS SYFTE
”Detaljplanens syfte är att skapa ett grönare centrum med fokus på trafiksäkra
och tydliga stråk för oskyddade trafikanter. Planförslaget möjliggör även
utveckling av de berörda privatägda fastigheterna.”

Den detaljplan som presenterades vid senaste kommunfullmäktige uppfyllde verkligen inte det syftet och fick välförtjänt bakläxa.

Att tillåta ytterligare en utfart från ICA:s parkering och att ta bort cykelbanan längs parkeringen är inte en lösning som gör det bättre för skolbarnen. Nu försöker S, V och M driva igenom detta hafsverk genom ett extra kommunfullmäktige. De underlag på ”förtydliganden” som presenterats ger varken tydlighet eller säkerhet. Dessutom har det bestämts att dessa underlag inte är allmänna handlingar som du, som medborgare, får ta del av innan beslut ska tas.

Vi i Miljöpartiet anser att den del av centrumplanen som rör området väster om Östra järnvägsgatan kan antas, men den del som berör området kring ICA och Vegaskolan är sämre än den lösning som finns idag och ska självklart avslås.

Att S och M vill driva igenom detta kortsiktiga och ohållbara förslag är kanske ingen större överraskning, men hur tänker Vänsterpartiet? När ska det bli värt att stå upp för nåt?

 

4 kommentarer

 1. Viktoria Lapinniemi

  Planer och beslut har bestämts efter en flera år lång process där skolan och ICA som främsta inblandade parter har fått viktigt inflytande. Önskemålen om en säkrare skolväg och en förbättring av trafiksituationen kommer från VEGASKOLAN – inte specifikt majoritetens önskan.
  Åter igen behöver du påminnas om att LTF och detaljplanen har olika syften. Du Krister pratar om LTF men det är Detaljplanen vi ska besluta om. Detaljplanen skapar möjligheterna. Besluten kring LTF fattas i Plan och miljönämnden. Jag citerar en klok man i min närhet. ”Jag känner inte riktigt igen Krister, varför greppar han inte det inbördes förhållandet mellan detaljplan och LTF?” Många människor utanför politiken gör det”
  Vi vill göra rätt och värnar om både Vännäs medborgare, både unga och gamla. Vi vill absolut inte heller gå miste om de pengar som vi fått i bidrag till denna satsning som ett led i ett finare, säkrare centrum i Vännäs, det finns det absolut inte utrymme för. V står helt och fullt bakom denna långsiktiga satsning och ser positivt på den kommande förbättringen. V är för den Detaljplan som lagts fram och ser fram emot de beslut och planer som de lokala trafikföreskrifterna kommer att presentera.

  / Viktoria Lapinniemi gruppledare Vänsterpartiet Vännäs

 2. Krister Andersson (inläggsförfattare)

  Att ICA får fler parkeringsplatser och dubbla utfarter på skolbarnens bekostnad är alltså Vänsterpartiets politik? Centrumplanens fokus är på ”trafiksäkra och tydliga stråk för oskyddade trafikanter”. Tycker Vänsterpartiet att denna plan uppfyller detta? ”Politik är att prioritera” sade också en klok människa. Vi prioriterar skolbarnen.

  • Lena Carneland

   ”Nu försöker S, V och M driva igenom detta hafsverk genom ett extra kommunfullmäktige. ”. Alla vi som i olika nämnder och styrelser deltar i det politiska arbetet i Vännäs vet att tjänstepersoner på samhälllsbyggnadsförvaltningen under flera år har arbetat med att försöka få till ett tryggare, säkrare och vackrare centrum i Vännäs tätort. Att kalla det ”hafsverk” är oerhört oförskämt och jag undrar om det är en åsikt som enbart står för partiets företrädare i kommunfullmäktige eller om den delas av Miljöpartiet i Vännäs.

   Lena Carneland, ordförande i kommunfullmäktige

   • Krister Andersson (inläggsförfattare)

    När man som ledamot i fullmäktige (på omvägar) får reda på avgörande förändringar i planen fyra dagar innan den ska beslutas om så kallar jag det ett hafsverk. Tycker du att de ytterligare ”justeringar” som har tillkommit den senaste veckan ger ”trafiksäkra och tydliga stråk”? Att dessa ”justeringar” inte är offentliga finns det nog orsak till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.