Osmart…vass…ovass?

Vk har en quiz, där man svarar på 20 frågor, och denna gång handlar det om Umeord. Jag hade 18 rätt av 20, men en fråga funderar jag verkligen över, ordet oschlög. Det använder jag för att beskriva en person eller en händelse som verkligen är obegåvat, men se oschlögt att göra så där…typ.

Det är över 7000 personer som svarat på frågorna, och 85% av dom, svarade precis som jag, att det är klantigt. Men det rätta svaret skulle vara något så fantastiskt! Öhh, men vart kom det ifrån då? Nu blev jag ju lite brydd.

Fast då tänker jag, kan schlög, vara slö, med andra ord ovass, och då blir det med ett o framför, oschlög, lika med vass. Och då är en person fantastiskt skarp/vass. Nja, jag vet inte, kanske någon av dom 15% som svarade rätt, läser det här :D, och kan lämna en förklaring, vore jättesnällt!

Nicco skulle till Hörnefors igår och vi skjutsade dit henne, kan ju vara kul att se och göra något annat än bara sitta inne och vänta på att dagen ska gå. Väl framme där blev vi inbjudna på go´fika. Pratade lite om ditt och datt, kom in på dagens konkurrens vad det gäller elektronik saker, vi har inte så många ställen att välja på, längre. Det är dom stora kedjorna, MediaMarkt, El-Giganten och Netonnet.

Och tidigare hade vi Expert, Rune Johanssons, Helektron, OnOff och så vidare. Dom små butikerna försvann i konkurrensen, och titta sedan på priser idag, kontra förut, men även kvalitén. Det var dyrare då, men jag tycke nog ändå att saker var bättre. Och inte bara sakerna, utan kanske även servicen.

Jag hatar verkligen ställen utan kösystem, utan där gäller det att haffa första lediga personal du ser, eller alternativt, haka på en försäljare som redan håller på med en kund (verkligen kul) och inte släppa dom ur sikte för då kan någon annan komma och knipa försäljaren då dom är klar.

Nå, jag behöver inte in i någon sån butik just nu, och förhoppningsvis inte på ett tag, heller.

Imorgon kommer familjen Hällsten-Söderberg glidandes från Järlåsa, ja jag tror dom bestämt sig för att åka idag, men det blir sent så dom stannar efter vägen. Jag jobbar ju imorgon och på söndag, lite tråkigt, men sen blir jag faktiskt ledig, nästan, hela nästa vecka, jobbar bara på nyårsdagen, och då börjar jag 14, så det är lugnt 😀

Foto1411

Hoppas på en fin fredag, för er alla!

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Anders

  Gick på exakt samma nit som dig när det gällde frågan om vad ”Men nanting se oschlögt!” betyder. Gogglade ordet och det verkar som om alla vi 85% som tycker att det betyder ”Men så klantigt! har fel. Så min teori är att det ligger något ironiskt över uttrycket som gör att betydelsen blir tvärtom?

  Ungefär som när man säger ”det var smart gjort” fastän man menar tvärtom?

  Eller så är helt enkelt språkparlören från 1992 felaktig?

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Ahh, det kan det ju göra, ironi är ju svårt att läsa sig till, lättare då man hör det uttalas och i vilka sammanhang. Då tror jag att jag köper din teori, om jag inte får höra något annat, och kommer att fortsätta använda ordet oschlög, på det sätt jag tycker att det passar, tack Anders 😀

 2. Bosse Lidén

  Fin bild och gulliga tomtar. Jag tycker det är kul att göra sådana där frågor som finns lite överallt trots at jag brukar ha rätt dåligt med poäng. Servicen var oftast bättre förr. Jag hatar också när jag måste vara en stalker till en försäljare. Vad varmblodig du är. Här har jag långkalsingar när det blir minusgrader. Vi fick vår vita jul igår. Då ser du fram emot nästa veckas ledighet. Kram Bosse

  • Maria Lundmark Hällsten (inläggsförfattare)

   Jag tror att dom flesta häruppe har som tradition att bära långkallingar fram till midsommarafton, sen åker dom av under semestern och sedan på igen 😀 Jo jag ser fram emot att ha fått avverka den här helgen, fast å andra sidan, jag vet ju en del av vad vi ska göra, läsa er bok, vi började faktiskt på julaftonen, den bådar gott. Ha det fint!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Maria Lundmark Hällsten