ALLA kan rita 🖌, ALLA kan mĂ„la 🎹, ALLA kan fota 📾

Nu deklarerar jag lÀgenheten pÄ övervÄningen som inflyttningsklar. KlÀdkammaren tömd, sÄ nÀr som pÄ ett staffli, ett par Ànglavingar och schackspelsplan, och nÄgra speglar.

KÀndes nÀstan, lite vemodigt dÄ jag gick upp sista svÀngen igÄr, dÄ man vet att det kommer att dröja innan man fÄr sitta dÀr igen. Jag tycker att det kÀnns behagligt i tv rummet.


Drog ut den gamla barnvagnen som Åkes mamma, Elsie, lekt med som barn. Och nu fĂ„r den Ă„terigen, tjĂ€na som blomvagn.


Denna porslins sak, fick jag inte grepp om. Tog ut den frÄn klÀdkammaren, diskar upp den, och medan den stÄr i diskstÀllet ger den ifrÄn sig knÀppande ljud. NÄ, det kan ju ha att göra med temperaturskillnaden, tÀnkte jag.


Fast 3 timmar senare, stĂ„r den fortfarande och knĂ€pper. Nicco kom förbi, och vi hörde hur den lĂ€t. Hon sa att den har knĂ€ppt i flera Ă„r, Ă€ven dĂ„ hon bodde dĂ€ruppe sĂ„ hade den ljud för sig, inifrĂ„n kammaren. Hahaa… klicka pĂ„ bild och ja skruva upp ljudet, sĂ„ fĂ„r ni höra ett knĂ€ppande.


Spelade in flera minuter men det blir nalta tradigt att bara sitta och vÀnta pÄ att det ska lÄta. Men 2-3 knÀpp varannan minut, presterar den.

Nicco provlyfte det tomma linneskÄpet, dÀr Àven lÄdorna var borttagna. Ehh, det bestÀmdes att skÄpet fÄr stÄ kvar. Det vÀger alldeles för mycket, man kan till och med fundera pÄ hur dom ens fick upp det dÀr ÄbÀket. Kanske byggdes ihop, pÄ plats, haha.

Innan Nicco kom hit, sÄ hade KvÀllspasset i P4, en frÄga om man ritat eller mÄlat nÄgot nyligen. Jag kunde inte lÄta bli att lÀgga ut min teckning frÄn 1972-73 och jag var nÄnstans mellan 5-6 Är.

Tog en liten stund sÄ hade jag meddelande pÄ messenger.


I studion satt Sarit Monastyrski och Àven Linda SpÄman.


Om ni klickar pÄ bilden kommer ni till avsnittet, dÀr kan man dra fram till 30 minuter och 26 sekunder, om ni vill höra vad vi pratade om. Annars kan man ju lyssna pÄ hela programmet.
Första gÄngen jag var med i Radio och fick prata lite mer Àn vanligt. Kul, tycker jag, och visst började jag ÀndÄ fundera pÄ varför man slutat, och vad man kanske ersatt ritandet med.

Jag tror jag vet, och det var precis det jag sa… jag har ju min blogg. Och Ă€ven om inlĂ€ggen, ibland, inte Ă€r sĂ„ lĂ„nga, sĂ„ tar det tid. Jag gillar ju att illustrera text med bilder, men inga jag ritat sjĂ€lv, utan det handlar ju om foton.

Att fota Àr ocksÄ en typ av konst. ALLA kan vÀl fota, tÀnker sÀkert nÄn. Javisst, det kan alla göra som har en mobil eller kamera, Men det Àr VAD och HUR du fotar och framför allt vad du tÀnker och ser, dÄ du gör det, som gör att det blir till konst.

ALLA kan ocksÄ rita och mÄla, för det finns vÀl ingen bÀttre sanning, om just det dÀr om betraktarens ögon. Vad den ser eller vad du ser, med det du gör.

MÄnga gÄnger fotar jag enbart för att visa hur det ser ut eller vad jag sÄg efter vÀgen. Precis som idag, under morgonprommis med Mr W.

Och hÀr Àr dom dÀr trÀden som var snöbeklÀdda i förrgÄr.


Snön Àr borta idag, kan jag sÀga.

Innan jag gick ut, tyckte jag att frosten pÄ utsidan fönstret, sÄ coolt ut, men ofta Àr det svÄrt att fÄ till det dÀr extra, som man vill att alla andra ska se. Fast ett försök blev det i alla fall.

Kunde ju ha blivit ett riktigt konstverk om skĂ€rpan hade varit 👌

Jag hann nĂ€mna Åkes farbror Jean Ragnar. Han som har en tavla pĂ„ Sveriges Nationalmuseum, som han fick stĂ€lla ut dĂ€r dĂ„ han endast var 14 Ă„r gammal. Vi har ju nĂ„gra tavlor av honom, mest kĂ€nd Ă€r han nog för alla hans oljemĂ„lningar.


Han har Àven anvÀnt kol eller vad det Àr han ritat denna bild pÄ Bronco, med.


Han son, Åkes kusin Staffan Lundmark, Ă€r ju en stjĂ€rna pĂ„ att mĂ„la och rita med. HĂ€r en bild han gjort pĂ„ Åkes morfar, Otto Svensson.


Min syster mÄlar, Nicco mÄlar o ritar, Theresé Àr lite av en allÀtare med sina lÀder, tyg och vÀv alster. Min kusin Anna, Àven hon en konstnÀr i grunden. SjÀlv slutade jag rita och klottra dÄ vi fick Theresé. SÄ detta Àr tidiga alster och jag skulle kunna tÀnka mig att dom sett annorlunda ut idag, om man lÀrt sig nya tekniker, tips och trix.


Men som sagt efter programmet och dÄ vi satt hÀr i soffan och drack kvÀllskaffe med Nicco, sÄ bestÀmdes det, mer eller mindre, att ett rum ska göras i ordning nere i kÀllaren. Enbart för pyssel och knÄp, rita, mÄla och sy. SÄ man slipper ta bort, efter varje gÄng man satt igÄng med nÄgot.

Dom tyckte att jag skulle rita en bild pĂ„ Sarit och Linda, som jag skulle lĂ€gga ut pĂ„ fejjan och Ă€ven hĂ€r. Hm… hahaa… nĂ€men nej, dĂ„ fĂ„r det bli Marias förskolestyle pĂ„ den. Med flickan jag ritade som barn, som förlaga 😄

Ha en fin fredag, allihop!

Maria Lundmark HĂ€llsten