Kan man sona sina brott och vart går gränsen?

Såg på Tv igår kväll. Det handlade bland annat om en jättestor brand i ett hus komplex nånstans i USA. 250 brandmän kämpade med elden som i hettan fick skyltar ute på vägen att smälta. Den kallades i folkmun för Da Vinci branden. Jag provade Googla men hittade ingenting om det (mest för att skriva korrekta siffror). Man kan tydligen streama om man har rätt grejer

Branden var anlagd, och som tur var, kom ingen till skada. Denna brand kostade drygt 34 svenska miljoner. Han som anlagt branden fick 15 år i fängelse. Sen har han då sonat sitt brott.

En klok person jag känner mycket väl. Berättade om en man som är känd inom Politiken och som fått nåt typ av uppdrag. Han är dömd för rattfylleri. Detta har då lagts ut på FB där övervägande kommentarer lyder typ: ”Ja men han har sonat sitt brott. Det där är passerat. Han måste få en andra chans” och så vidare.

MEN… sa då den här kloka personen, what if rubriken hade varit: ”Dömd för rattfylleri där 2 personer miste livet”. Hade kommentarerna sett likadan ut då?

 

Sonar man någonsin i sitt liv, ett sånt brott? Vad blev straffet för rattfylleristen kontra straffet för dom efterlevande släktingarna till offren.

Han som anlade den stora branden som potentiellt hade kunnat orsaka flera hundra människors död, har sonat sitt brott efter 15 år… Han må ju ändå haft nån tanke då han satte dit tändstickan.

Ja jag vet inte. Visst, man kanske inte ska döma en person för något som inte hänt. Men om det fanns strängare straff, kanske det vore idé att börja där. Dom kanske till och med skulle betala resten av sina liv till en brottsofferfond, där en del av all inkomst hädanefter går till den fonden.

Tänk om man växte upp med den vetskapen, så kanske man tänkte efter både en och två gånger innan man gjorde nåt dumt.

Nämen det var bara en snabb reflektion så här på förmiddagen. Men kanske nåt att fundera på.

Den här grejen var jag 56 år och 11 månader gammal då jag fick veta. Klockan man har på mobilen, den lilla appen man kan klicka på för att ställa in larm med mera. Den visar ju den sanna tiden med, wow, haha. Eller så är det inget wow, utan det är jag som är lättroad och trodde att jag lärt mig något väsentligt 😆😉

Måste ju ta ett minne från fejjan idag med. För 10 år sedan var jag med Tina i Torrevieja. Och där vi går så får vi syn på en hund uppe på en balkong…ish

Det roligaste är att Tina fotade den igen, flera år efter, så den bor där och nä, den hoppar inte ner. Vilket vi var rädda att den skulle göra, eller rättare sagt, rädd att den skulle falla ner. 

Åke ska byta packningar i Camaron,  den kokade ju sist vi var ut. Det håller ju på vara sånt väder med, då man får lufta bilen varma eftermiddagar eller kvällar. Nu har jag tänkt få i mig lite frukost och sen blir det utehäng på altan. Det är ju varmt ute, för tusan, så skönt!

Ha en fin lördag, allesammans! Avrundar med en annan bild jag tog denna dag, för 7 år sedan…KOLLA, intresseklubben antecknar 😄

Maria Lundmark Hällsten