Är framtiden ”off-grid”?

Varje månad numera ska en behöva bli heligt f**bannad. Jag menar givetvis då elnätsfakturan anländer. För mars månad: 2661 kr och då enbart elnätsavgiften. Det är Kungliga Vattenfallsstyrelsen som levererar. Längtar till 2020 då vi enligt uppgift kan förvänta oss upp till 21 % lägre kostnader!!! Om inte Svenska kraftnäts nuvarande plan att höja effeketavgifterna kommer att få förödande konsekvenser kanske det går att stanna kvar på ”nätet”.

Det finns flera anledningar till att fråga sig vart alla skatteförändringar (höjningar – sänkningar) tar vägen i den stora börs som är Sverige (med EU). En relaterad förändring är ju finanseringen av de förestående omprövningarna av alla uråldriga vattendomar. Där beslutade ”Energiöverenskommelsen” 2016 att sänka fastighetsskatten på vattenkraften och för att i sin tur finansiera det höjdes energiskatten för hushåll och företag. Det är alltså konsumenten som till stor del betalar bolagens miljöanpassningar. Men får vi ens höra om bolagens vinster? Jo, när de går förlorade som Vattenfalls katastrof Nuon-affären vilket ledde till Vattenfalls höjning av elnätsavgifter.

Som historiker ställer jag mig alltid frågan – hur var det förr? Hur byggdes stamnätet upp – med vilka medel? Då, när stamnätet kopplades samman under mitten av 1930-talet fanns statliga verk som inte var avknoppade för vinstbedrivande. Visst var elen dyr och alla fick inte heller tillgång till den även (eller ofta i synnerhet) om de bodde precis bredvid regleringsmagasinet. Albert Vikstens kända artikel kommer tillbaka i minnet, en artikel i tidskriften Vi 1956 att Vattenfall var ute efter elförbrukare då, som Viksten såg det, propaganda spreds om elkaminer för uppvärmning av hus mitt i skogslanden medan veden efter överdämd skog (som pga Vattenfalls snålhet inte röjts undan innan uppdämning) ruttnade utanför husknuten.

Om undran inför elnätsavgifterna – frågan är om framtiden är ”off-grid” – inte bara på Österlen?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.