Den Sista Pannkakan

Tänk er ett middagsbord med sugna barn och bara en pannkaka kvar på uppläggningsfatet. I denna situation förväntar jag mig av mina barn ett samråd om hur de ska göra med den sista pannkakan. För 3-4-åringen kan det vara svårt stoppa impulsen att ta åt sig den sista då chansen finns, men en del av att bli äldre är att förstå att det finns andra som påverkas av det jag gör.  Är alla någorlunda mätta? Ska den delas eller är det nån som fick den sista förra gången? Denna reflektion är ett sätt att visa hänsyn och ansvar, att utveckla sin empati och sitt sunda förnuft i samspel med andra. Det är inte en inskränkning av barnens frihet.

Köttskatt kan vara ett sätt att minska vår ohållbara konsumtion av kött. En konsumtion som har mycket stor påverkan på vår planet och därmed även på andra människor och djur. Jag tror själv att det finns bättre åtgärder för att nå en önskad minskning, men det är självklart en möjlig åtgärd som är värd att diskutera.  Med orden ”- Jag tycker att du och jag själva ska få bestämma vad vi har på våra tallrikar.” avfärdar jordbruksminister Erlandssons förslaget.  Att en regeringsföreträdare inte problematiserar mer än så är allvarligt. Och vad tycker miljöministern om detta?
I en värld med begränsade resurser så måste var och ens frihet relateras till andra människors. Då duger det inte för Sverige att som en bufflig storebror sno åt sig den sista pannkakan och med ett snett leende utbrista: ”Jag bestämmer själv vad jag har på tallriken!”

2 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Ur ett jämställdshetsperspektiv så vore en köttskatt knappast att rekommendera. Vad skulle slutsatsen då bli? Jo, att dom med låga inkomster skulle drabbas hårdast medan dom med högre inkomster skulle fortsätta med sitt köttätande som tidigare. Vinst? Jo förvisso om man bara ser till det. Dom svaga får betala och dom rika frossar vidare. Då vore en ransonering betydligt rättvisare, men det är nog ingen som vågar ta det ordet i sin mun. Enklare då med en skattehöjning.

  2. Krister Andersson

    Svar till Jan-Erik Vahlström (2013-01-23 19:06)
    En ransonering vore intressant för då skulle vi nog värdera köttet på ett annat sätt vilket skulle missgynna intensivproducerat skräpkött. Inte så tilltalande dock med bl.a svarta börshandel och krigskänsla. Ur klimatsynpunkt vore gynnande av produktion utan (främst sojabaserat) kraftfoder samt skatt på konstgödsel mer träffsäkra åtgärder. Men skatten på konstgödsel har regeringen tagit bort. Till syvende och sist så betalas inte miljökostnaderna av oss konsumenter vilket gör vår mat, och inte minst kött, ofattbart billigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.